26ste Moense Gordel

Geschreven door op 11-06-2017

26ste Moense Gordel

Moen ligt aan de poort van de Vlaamse Ardennen en langs het kanaal Bossuit-Kortrijk. Voor de 26ste maal gaat hier het wandel- en fietsevenement Moense Gordel door. Moen vormt samen met Heestert, Otegem, Sint-Denijs en Zwevegem sinds 1977 de fusiegmeente Zwevegem.

De naam van de gemeente wordt voor het eerst vermeld als "Mulnis" in een 13de-eeuwse kopie van een handschrift uit 988. De oudste originele oorkonde met de naam Moen, vermeld als "Mosnes" dateert van ca. 1175.
De benaming Mulnis, zou afgeleid zijn van "mullia" of "mulda" wat fijn stof betekent. In 1280 vermeld als "Moude" wat staat voor mulle grond.

        

De Keiberg vormt deels de grens met Heestert en verzorgt de verbinding tussen Kortrijk en Oudenaarde. Tot 1960 doorkruisten twee spoorlijnen m.n. de lijn Kortrijk-Ronse en de lijn Oudenaarde-Moeskroen de gemeente. De routes kregen een groene en recreatieve bestemming.
Het Orveytbos (26 ha) was oorspronkelijk een stapeling van klei, uitgegraven bij de aanleg van het kanaal Bossuit-Kortrijk. De oude spoorweg Zwevegem-Moen kreeg gedeeltelijk een nieuwe bestemming als natuurreservaat, evenals de vaarttaluds. (https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/122078)

Voor de wandeling is er keuze tussen 5, 10, 15, 18 en 22 km. Alle afstanden gaan dezelfde kant uit en komen zo in het natuurgebied op de oude spoorweg, het Orveytbos en de vaarttaluds.
Gelukkig is er veel bos om de wandelaars wat schaduw te bieden op deze wel erg warme zondag. Na het bos verlaten de deelnemers van de 5 km de anderen en begeven zich naar de rustpost. De rest krijgt af en toe wat asfaltbaan, alleen om van de ene dreef naar de andere te wandelen. Eenmaal uit het bos is het genieten van de prachtige panorama’s.
Zo wandelen ook de andere afstanden naar de rustpost. Er werd 7 km afgelegd. Na de rust volgt een prachtige lus van 7 km. Een afwisseling van dreven, verharde wegels, wat bos en een enkele asfaltbaan brengen de wandelaars opnieuw naar de rustpost.

          

De laatste 3 km wandelen een groot stuk langs het kanaal Bossuit-Kortrijk, over de brug en terug naar de startzaal.
Deze prachtige, maar hete, wandeling telde 576 deelnemers die genoten van het mooie afwisselende parcours.

Verslag: Josiane Questroy
Fotoreportage (Josiane Questroy) 
Fotoreportage (Johan) 

De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate