Heerlijke groene wandeling in Melsbroek

Geschreven door op 13-06-2017

Heerlijke groene wandeling in Melsbroek

Voor onze midweektocht gaat het naar Melsbroek, deelgemeente van Steenokkerzeel, waar de Houtheimstappers al voor de 12de keer present waren. De parochiezaal was de uitvalbasis voor 3 lussen van 8,4 en dan 7,1 en tenslotte 4,3. Melsbroek is een landelijke gemeente die vlakbij Brussel gelegen is. 

In 1940 bouwde de Duitse bezetter een militaire luchthaven op het grondgebied van Melsbroek. Deze luchthaven, vliegbasis Melsbroek bestaat nog steeds en wordt nu gebruikt door het Belgische leger. Het is de thuishaven van de C-130 Hercules-toestellen. Menige humanitaire actie gaat hier van start en buitenlandse staatshoofden komen er vaak toe bij een staatbezoek. Van 1948 tot 1957 was er ook de nationale burgerluchthaven gevestigd, voor het nieuwe luchthavengebouw in Zaventem in gebruik werd genomen.

          

Lus 1 : 8,4 km
We verlaten het parochiecentrum naar rechts langs de prachtige Sint-Martinuskerk uit de 12e eeuw naar het zandwegje een kerkwegel die ons tussen de bebouwing brengt. Rond het kasteel Boetfort, nu een druk bezocht wellnesscentrum en het voormalig hof van Greeves waar “ ’S Lands Glorie” tekenaar historicus Jean –Léon Heuns werd geboren. Samen met zijn broer stichtte hij uitgeverij Historia”. Een veldweg brengt ons het dorp uit tussen de rijpe tarwevelden, langs een militair domein naar de veldenkensweg een aardewegel die ons afzet in het floordambos voor een prachtige bosomloop.

We lopen uit het bos naar het Kasteel Huyenhoven. Lopen door het gehucht Huinhoven en landelijke wegen brengen ons langs de E19 waar we langs lopen. Draaien naar rechts naar de Driekastelenstraat, een brokkenpad dat ons langs domein Ravaat brengt met gedeeltelijk verstoken kasteel waarna we terug het floordambos induiken.

Een eikendreef neemt ons verder mee naar de kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Vrede en de vogelzangvijver. Een rondje rond de vijver met een hels lawaai van de kwakkende kikkers gaat het verder. Een dreef brengt ons het bos uit tussen de bebouwing en langs de MS-kliniek en nationaal MS-centrum terug naar de start. Onze eerste lus zit er op. Eerst tijd voor een smakelijke boterham met kop en dan verder voor lus 2.

         

Lus 2 : 7,1 Km
Parochiezaal uit deze maal naar links, door wat bebouwing naar een brokkenpad achter een woonkern naar het floordambos voor een heerlijke bos doorsteek. Landelijke wegen brengen ons over de E19, waarna we de gemeente Peutie gaan opzoeken, een beetje draaien en keren tussen de bebouwing, naar een brokkenpad langs een voetbalveld en rond een vijver dat ons in de vallei van trawoolbeek afzet. Een veldweg brengt ons langs de E19 lopen er langs door het hoge gras naar een fietspad dat ons over een brug brengt over de autostrade, waar we af en toe een vliegtuig zien opstijgen.

Rustige straatjes nemen ons verder mee en brengen ons naar een dreef die ons afzet aan het kasteel Snoy en het domein Cleyn Hoff. Heden is er een golfterrein gevestigd. Het domein Cleyn Hoff en de kasteelgebouwen, waarin het huidige clubhuis is gevestigd, kennen een geschiedenis tot de 18e eeuw. Het originele kasteel stond ongeveer op het huidige binnenplein. Op het einde van de tweede wereldoorlog werd het door de Duitse bezetters bijna volledig verwoest en werd niet heropgebouwd. De duiventorens aan de inkom zijn nog origineel. Het huidige clubhuis bevindt zich in de bijgebouwen. Een voetpad brengt ons terug naar de startplaats.

Lus 3 : 4,3 Km
Parochiezaal uit terug naar rechts de kerkweg een smal pad neemt ons verder mee. Waarna rustige straatjes de bovenhand nemen. De lijsterlaan een brokkenpad brengt ons langs een prachtig klaprozenveld, waarna we het Meledebroek wandelpad volgen, een opeenvolging van doorsteekjes en rustig paadjes worden nu ons ding en brengen ons naar een golfterrein dat we gedeeltelijk doorlopen en deels rond wandelen. Een smal slingerend pad brengt ons terug door het floordambos. De heilige kruis dreef zet ons terug af tussen de bebouwing langs het woon- en zorgcentrum Floordam terug naar de start. Het was een heerlijke groene wandeling rond Melsbroek zeker voor herhaling vatbaar.

Verslag: Ides Codde 
Fotoreportage (Ides Codde) 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate