Met Wandel Mee Breugel door de Dommelvallei

Geschreven door op 07-06-2017

Met Wandel Mee Breugel door de Dommelvallei

Linde, een kerkdorp in de gemeente Peer, werd voor het eerst vermeld in 1634. Vermoedelijk naar de toenmalige lindebomen welke het landschap sierden. Het gebied is reeds lange tijd bewoond, verschillende vondsten uit het stenen tijdperk wijzen hiertoe. Bij Linde ontspringt de Bolisserbeek, een zijrivier van de Dommel. We mogen ons vandaag wellicht verwachten aan een heerlijke wandeling in de vallei van de Dommel. 

Vanuit de voetbalkantine van Racing Peer staat wandelvereniging Wandel Mee Breugel garant voor een lussen wandeling. We vatten de lus aan van 10 km. Landelijke wegen sturen ons tussen akkers en velden het Kempische Maasland  in. Volgen geruime tijd de fietsroute 77, waarna een keurig brokkenpad de bovenhand neemt en ons verder meeneemt tussen de velden. Waarna we het terug moeten stellen met landelijke wegen door de Dommelvallei langs tal van boerderijen. Wat opvalt zijn de talrijke paarden die aanwezig zijn op de weiden. Blijkbaar worden er hier heel veel paarden gefokt gezien de grote hoeveelheid veulens op de weiden.

           

Drukke baan dwarsen en we lopen door een woonkern, waarna landelijke wegen de bovenhand nemen. Tenslotte lopen we op het fietspad terug naar de start. Over de parking van de voetbalkantine vatten we de lus van 9 km aan. Bijna onmiddellijk door een bos voor een prachtige bosomloop, waarna we ons naar de Lindestraat begeven waar we voorbij de O.-L.-V-Lourdeskapel voorbij komen, we blijven de landelijke toer op gaan, stappen dieper de dommelvallei in. Een volgend bos doorsteekje zet ons af op een brokken pad dat terug de bovenhand neemt. Een asfalt wegje brengt ons langs de ‘lachende bomen’ een beelden reeks gehakt uit bomen.

           

Wat verder duiken we het bos in en wat verder staan we bij Langen Jos, een groep bomen ‘stilletjes van hun lach’ te bekomen. Nog wat verder op een hoek staat  Bolle Gijs, die blaast, als je heel goed luistert, een vrolijke wijs. En zo komen we ook voorbij Jan met de Pet en talrijke andere kunstbeelden. Wel geestig…. Het project van kunstkring Perebloesem.  Het lijkt wel kabouterbos, we verlaten het bos  en een zandweg neemt ons verder mee waarna we nog kennismaken met ‘Linner Boerke’ nog een beeldje gehakt uit een boomstam. Landelijke wegen brengen ons terug naar de start. Deze mooie woensdagtocht sluiten we af met een lekkere koude schotel.

Verslag: Ides Codde 
Fotoreportage (Ides Codde) 

De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate