Warme Batjestocht in het zog van de Nacht van West-Vlaanderen.

Geschreven door op 17-06-2017

Warme Batjestocht in het zog van de Nacht van West-Vlaanderen.

Op vrijdag 16 juni vond in Torhout de 38e Nacht van West-Vlaanderen plaats. De bestuursploeg stond opnieuw borg voor een groots en gevuld programma. Daar konden zowel wandelaars als lopers, jong of oud, recreatief of competitief, beginners of doorgewinterde sporters hun ding vinden in de verschillende disciplines en afstanden. Daags nadien, op zaterdag 17 juni, vond in het zog van deze nacht reeds voor de 21e keer de Batjestocht door.

Toen ik rond de klok van half negen in zaal De Mast aankwam waren er al verschillende 100-km wandelaars aangekomen en lagen hoogstwaarschijnlijk al in hun bed. David Van Den Bossche uit Opwijk klaarde de klus in een tijd van 10u52, onwaarschijnlijk maar toch een dikke proficiat!
Het zou warm worden vandaag, maar de zon verschool zich soms achter het wolkendek zodat het al bij al een fijne, aangename wandeling werd. Wat een verschil bij vorig jaar, toen werden we bijna uitgeregend…

         
  
Ik ga voor de langste afstand, die van 25 km. Ik verlaat het Benny Vansteelant sportcomplex, zie rechts van mij nog enkele 100-km wandelaars de finish halen en wandel in het begin van de tocht doorheen enkele woonwijken. Langs vele landelijke velden verlaat ik wijk t’ Hoge en langs de Guldensporenlaan wandel ik na 5,8 km naar de Basisschool in Wijnendale voor een eerste rustpauze. Ik zou hier nog 2 maal terugkeren. Wat hierna volgde was een kort lus van amper een 3-tal kilometer langs het Provinciedomein D’ Aertrycke. Na een tweede pauze in schooltje van Wijnendale trek ik opnieuw naar dit prachtig domein met zijn vele wandelpaden.

        

Met zijn 56 ha heeft dit domein heel wat te bieden: een prachtig kasteel, diverse bijgebouwen die harmoniëren met het kasteel, een landschapspark met een grote vijver, weiden en bossen. Het neogotische Kasteel d'Aertrycke werd van 1868 tot 1871 gebouwd in opdracht van August de Maere, het kasteel draagt in de volksmond dan ook nog steeds de naam De Maeres kasteel. Het kasteel is gelegen in een romantische tuin met een grote vijver, weiden en bossen. Een gedeelte van dit domein is een West-Vlaams provinciedomein en is toegankelijk voor het publiek. Tegenwoordig is het kasteel een luxehotel/restaurant en congrescentrum (restaurant gerealiseerd in 1990 en hotel gebouwd in 1996 door de toenmalige organisatoren van het Rock Torhout festival). Op het prachtig onderhouden gazon vond op dat ogenblik een fotoreportage plaats van een huwelijk, bruid en bruidegom hadden geluk met dit mooie weer.

         
  
Iets verderop word ik gesplitst van de 20- km wandelaars en stap nu moederziel alleen richting Aartrijke, deelgemeente van Zedelgem. In de plaatselijke voetbalkantine komen we hier samen met de 100-km wandelaars. Opvallend hoe fris de meesten er nog uitzien! Dit is zeker geen spek voor mijn bek.

            

De tocht trekt nu terug richting het Provinciaal Domein D’Aertrycke waar we nogmaals genieten van de prachtige natuur die deze streek te bieden heeft. Na een laatste pauze in Wijnendale gaat de tocht nu richting finish. Ik stap langs de Sint-Jozefskerk van Wijnendale. Een ander bezienswaardigheid in Wijnendale is de gekende bedevaartkapel Onze-Lieve-Vrouw van Wijnendale. Langs de vroegere spoorlijn Torhout-Oostende, thans "Groene 62" loopt deze prachtige Batjestocht stilletjes naar het einde toe.

        

Ik kon soms mijn ogen niet geloven dat steeds meer en meer 100 km wandelaars mij als het ware ter plaatse lieten. Na zoveel kilometers in de benen nog steeds dat hoge tempo aanhouden: onvoorstelbaar maar toch chapeau….. Bij het binnenkomen zaal De Mast trokken deze moedigen aan de bel als teken dat hun heldendaad erop zat. Proficiat aan alle deelnemers!
Einde meteen van een zeer genietbare wandeling rond het landelijke deel van Torhout, alles was prima verzorgd en de 710 opgekomen wandelaars waren dik tevreden.

TEKST: Mario Carton

Geniet mee van enkele sfeerbeelden:

Fotoreportage (Mario Carton) 

De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate