Kriskras door domein Puyenbroeck in Zaffelare

Geschreven door op 17-06-2017

Kriskras door domein Puyenbroeck in Zaffelare

Het is weer feesten geblazen in Zaffelare ! Op traditioneel Vlaamse manier in een heel ruime feesttent. Die is neergepoot op de Bosdam. Tegen 8h rijd ik Zaffelare binnen en het is kalm in het dorp zelf. Laten we niet vergeten dat deze Kouterfeesten liefst 4 dagen duren en dus best vermoeiend zijn. Een echte Vlaamse kermis met schieting op de liggende wip, kraaibolling, eetfestijn in de tent, een showavond, brokante markt en een dag voor de derde leeftijd. Voor de 32°maal ook een wandeling onder bescherming van de Wandelfederatie. Organisatie van het Feestcomité Oosteinde onder voorzitterschap van Ria Uyttendaele en verantwoordelijke voor de wandeling Luc Vanderschraegen.

Een gevarieerd aanbod in afstanden tussen 7 en 46 km in een prachtige omgeving, namelijk het Provinciaal Domein Puyenbroeck . We kiezen voor de 12 km en een paar honderd meter met 2 rustposten. Twee jaar geleden stapte ik hier nog de 35 km en deze wandeling bleef in het geheugen geprint als “onvergetelijk”. We trekken de baan op en in de eerste honderden meters waar werken plaats vinden, staat een hoogspanningsmast. Op een tien meter hoogte is een, hoe zou ik het noemen, soort bak gemonteerd waar enkele jongen veilig genesteld zijn. Ik denk dat het een soort valken zijn, maar zo’n ornitholoog ben ik nu ook weer niet. Toch vind ik dit schattig.

             

We verlaten de betonbaan en trekken het Siesmeerbos in, en volgen een dreef die ons tot aan de Zuidlede brengt. Op deze waterloop kun je een heus kano –en kajaktraject volgen dat aansluit op de Moervaart en zo’n 32 km lang is. Op bepaalde stukken mag je niet varen tijdens het broedseizoen van 1 april tot en met 30 juni. Dit om de rijke watervogelpopulatie te beschermen. Deze waterloop loopt dan ook door een waardevol natuurgebied. Het is hier puur genieten voor de wandelaars.

          

We slaan links af vóór de brug en volgen een klein pad  langs deze rivier die in feite de verbinding is tussen de Durme en de Moervaart. We nemen de brug over de rivier en trekken nu in één rechte lijn via de Zuidlededam naar de Klaverbladvijver. Als je de Zuidlede verder zou volgen kwam je langs kasteel Puienbrug voorbij, eertijds als een riante villa opgebouwd door Adolf Van Landeghem in 1870, maar achteraf gekocht en tot zijn huidige toestand verbouwd in 1914 door ene dokter Maurice Van Geeteruyen. Het is een merkwaardige mengeling van vakwerk, art nouveau en landschapsarchitectuur. Sedert 1993 kent het ook een nieuwe eigenaar. Maar in plaats daarvan dwarsen wij  als het ware dit klaverblad gevormd door vier grote waterpartijen met een grote visvijver, een vijver voor meer recreatie, en een heus evenementeneiland ligt dan ten zuiden van dit klaverbblad. We zijn nu in het gedeelte dat meer door het grote publiek wordt bezocht.

         


Eens het klaverblad voorbij volgen we een eindeloos lange rechte baan aan de rand van het zuiveringsstation en de camping. Hier ligt ook een golfterrein met 9 holes en een Finse piste die er dwars doorheen loopt. Wij volgen die tot aan het sportcentrum waar weeral in een tent de rustpost gelegen is. Die is bedoeld voor het combineren van 2 evenementen: de wandeling en een mini-voetbaltornooi van een Zweeds automerk. Spijtige zaak vind ik, daar er hier niks te verorberen valt. Wel drank à volonté ! Na een frisdrankje dan maar weer op stap. Wat verder(200 m) komen we dan weeral aan een rustpost, echter alleen voor de lange afstanden. Allemaal een beetje verwarrend. Maar de omgeving maakt natuurlijk alles goed.

        

We blijven in het groen en trekken door het domein verder om uiteindelijk via de Slotdreef het domein te verlaten richting feesttent en tegelijkertijd het einde van de wandeling. Eens te meer is gebleken dat het Provinciaal Domein Puyenbroeck  één van de mooiere groene plaatsen is in de streek en tegelijkertijd aan vele eisen van de bezoeker kan voldoen: sport, recreatie, cultuur, of gewoon een wandeling door de meer rustige gedeelten. En daar maakt het Feestcomité Oosteinde 100 % gebruik van. We feliciteren dan ook de organisatie en zijn schare medewerkers en hopen er volgend jaar weer bij te zijn. Tot wandels!

Verslag: Luc Bossuyt 
Fotoreportage (Luc Bossuyt)
Fotoreportage (Ides Codde) 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate