Wandelen in het Zoniënwoud

Geschreven door op 09-07-2017

Wandelen in het Zoniënwoud

Jezus-eik was onze wandelbestemming zondag ll. De Vlaams Brabantse wandelclub ‘Ijsetrippers’ hield er zijn jaarlijkse bosuilentocht. De startplaats was in CC De Bosuil. Jezus–eik is een gehucht van Overijse aan de rand van het Zoniënwoud, op de grens van Tervuren en het Brussels Oudergem.

Het gebied lag vroeger volledig in het Zoniënwoud, dat hier werd doorsneden door de steenweg Brussel naar Waver. Hier stond een eik, die al verschillende keren door de bliksem was geraakt. Om onheil en de duivel af te wenden spijkerden men een kruisbeeld aan deze “duivelseik”. Rond 1636 liet een Brusselaar een Mariabeeldje bevestigen en daarna zou het aantal wonderlijke genezingen hier zijn gestegen. Jezus-eik groeide uit tot een bedevaartsplaats. Op farriskaart uit de jaren 1770 is de plaats te zien als een gehuchtje, midden in het Zoniënwoud aangeduid als Notre Dame du Bois. Op het einde van het ancien regime werd Jezus-eik een gemeente.

          

Door Jezus-eik loopt de snelweg E411 en ligt ten zuidwesten van het Leonardskruispunt. Na de inscanning en het krijgen van een bonnetje voor een gratis kelleborrel, en bekijken van de omlopen komen we tot de vaststelling dat het een lussen parkoers is. We beginnen aan de grootste lus deze van 8,2 km de Koninklijke wandeling.

Zaal uit, waarna we onmiddellijk het Zoniënwoud induiken. Het is zo’n 440 hectare groot en maakt sinds 2017 deel uit van het Unesco-Werelderfgoed. Een uniek verhaal voor ons land. De erkenning van natuurlijk werelderfgoed is ook uniek voor ons land. Alle werelderfgoed dat ons land tot nu toe rijk is, is door de mens gemaakt. Het wordt met andere woorden gecatalogeerd als “cultureel’ werelderfgoed. Het Zoniënwoud is één van de laatste ongeschonden grondgebieden en wordt daarom nu in geschreven als ‘natuurlijk’ werelderfgoed. En het is eveneens centraal gelegen in België.

We stappen rustig verder door dit fenomenaal middeleeuws bos. De oudste bomen zijn meer dan 200 jaar oud. Vroeger was het lange tijd een exclusief jachtgebied voor adel. Het wordt volop genieten van de prachtige dreven en slingerende wegeltjes door het Zoniënwoud dat ons langs het Arboretum brengt. Het Geografisch Arboretum werd in 1902 aangelegd op initiatief van koning Leopold II en is door zijn concept en oppervlakte uniek in Europa. Meer dan 450 verschillende boomsoorten vertegenwoordigen er de voornaamste bosdelen uit Europa, Azië en Amerika. Vooral de prachtige sequoia’s uit de westkust van Noord-Amerika en de araucaria’s uit de Andes zijn absolute blikvangers.

        

Een opvolging van dreven, zoals de woudmeesterdreef en de bijldreef nemen ons verder mee door het Zoniënwoud. Een kasseiwegje brengt ons terug naar de startplaats na een heerlijke lus. Na het nuttigen van een cola beginnen we aan de tweed lus deze van 7,2 de Blankendellewandeling.

Zaal uit onmiddellijk terug in het bos de prinsenweg neemt ons mee door het Zoniënwoud over slingerende wegen. Brugje onder de E411 en een oplopend kasseitje brengt ons verder, op de open plaatsen kunnen we af en toe een dalend vliegtuig spotten en het brengt ons naar de rand langs het leonardskuispunt waar we evenwijdig er mee door een tunnel lopen voor de volgende bosomloop over slingerende wegen en vlonderpaden de fazantenweg, de varenvoetpad en de tamboerdreef worden nu ons ding.

Terug door tunnel onder de E411 naar de volvendreef. We verlaten het Zoniënwoud de welriekende dreef een asfaltwegje brengt ons terug naar Jezus-Eik. Langs de O-L-Vrouwkerk de eerste steen van de kerk werd op 20 april 1650 door gouverneur generaal Leopold Willem van Oostenrijk. De kerk werd gebouwd bovenop de stronk van een afgezaagde eik ’Jezus eik’. Het interieur van de kerk is o.a voorzien van een majestueus houten altaar en twee barokke biechtstoelen.

Wat verder staan we terug aan de start.  Waarna we aan de laatste lus beginnen de Flossendellewandeling. De wandeling loopt volledig door het Zonienwoud langs kleine valleitjes en plateaus met hoogstammige bomen. Nabij de flosseweg heeft zich een in de grasdelle een poel of ‘Flosse’ gevormd, die gedeeltelijk gegroeid met geel lis. De onze–lieve- vrouweweg brengt ons terug naar de startplaats. Tijd om het bonnetje boven te halen voor de gratis kelleborrel om een prachtige wandeling af te sluiten door het Zoniënwoud De wandeling bestond voor 99% over boswegen door dit fenomenaal bos. 

       

Verslag: Ides Codde 
Fotoreportage (Ides Codde) 

De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate