Jubileumeditie van de Pottebrekers-Panoramatocht.

Geschreven door op 09-07-2017

Jubileumeditie van de Pottebrekers-Panoramatocht.

Op de tweede zondag van juli organiseerden de Westhoekstappers uit Vlamertinge, in samenwerking met de plaatselijke Kieteclub, reeds voor de 25e maal hun Pottebrekers-Panoramatocht. Het Heuvellands dorpje De Klijte werd de uitvalsbasis voor een sportieve en uitgelezen tocht langs de boorden van de Westhoek en het West-Vlaamse Heuvelland. Een pittige wandeltocht gekruid met prachtige natuurpaden en schitterende panorama’s, waarbij de Kemmelberg als rode leidraad fungeerde.

Eenmaal de inschrijvingsformaliteiten vervuld in het OC De Fontein, maakten wij ons op voor een bijna 25 km lange betoverende tocht richting Kemmelberg met zijn wondermooie vergezichten en romantisch groene bergflanken. Via de Zavelaarstraat wandelden we in dalende lijn tussen de Scherpenberg en het Kemmelbergdal. Heuvellands mooiste dook dan ook meteen voor ons op. We duiken een eerste maal het Provinciedomein Kemmelberg in.

        

De Kemmelberg is wellicht Vlaanderens meest bekende heuvel. Met zijn 156 m vormt hij de hoogste heuveltop in West-Vlaanderen. Rubens zou op doorreis gezegd hebben: 'Dit is het oog van Vlaanderen'. Diverse wandelpaden doorkruisen het hele gebied en bieden ons schitterende panorama’s. Het provinciedomein van de Kemmelberg bedraagt nu 86 ha. De Kemmelberg doortrek mondt uit aan het kasteeldomein “ De Warande “. Thans doet het kasteel dienst als gemeentehuis van de gemeente Heuvelland. Heuvelland, acht kleine dorpjes met elk hun eigen verhaal, elk hun eigen unieke plekjes en geschiedenis. Momenteel zijn er grote onderhoudswerken aan het stadhuis bezig.

        

Den Dries, het centrum van Kemmel met zijn kiosk, het Gaperke (mascotte van de Kemmelnaren) en een aantal leuke horecazaken leiden ons naar het OC waar een rustpost is voorzien na een goeie 5 km klimmen en dalen. Na de eerste pauze maken de 2 grootste afstanden een prachtige lus van 6 km rond de hoogste heuvel van de Westhoek. Langs de Lokerstraat stappen we voorbij de imposante herenhoeve Traisnel uit het jaartal 1925, gelegen aan de voet aan de voet van de Kemmelberg.

            

Een steile wandelweg bracht ons tot helemaal boven op de top. Daarop volgde de passage langs het “Franse Ossuaire”. Zo wandelen we voorbij een 17 meter hoge obelisk ter nagedachtenis van de gesneuvelde soldaten van de 32e Franse Divisie tijdens de Slag om de Kemmelberg in april 1918. Een vrouwenfiguur, voorgesteld als engel, kijkt neer op het voormalige slagveld en het ossuarium. Een ossuarium of knekelput is een groot graf waarin de stoffelijke resten van overledenen samen in worden begraven. Tijdens hun raid tijdens WO I liepen de Duiters in april 1918 hier vast. In het ossuarium liggen de stoffelijke resten van 5.204 Franse soldaten begraven, slechts 57 slachtoffers werden geïdentificeerd. Op de zuil van het ossuarium prijkt de Franse haan.

        

Om even te bekomen van de inspanning is de Gaper, het OC van Kemmel, alweer een welkome rustplaats.
Na de tweede pauze gaat de wandeltocht van Kemmel naar Dranouter. Om het folkdorp te bereiken bieden de parcoursbouwers ons nog de Monteberg aan om te beklimmen. Het is eventjes op de tanden bijten en onze kuiten pijnigen, maar de heerlijke panoramazichten op een der mooiste stukjes Vlaanderen, brengen soelaas.
De wandelaars worden een passage aangeboden doorheen het Wijngoed Monteberg, 2,5 ha groot en zo’n 9.000 wijnstokken zijn de ingrediënten van deze wijngaard. Wijngoed Monteberg produceert zowel witte wijn als rode wijn, mousserende wijn en zoete aperitief/digestief, puur druivensap en heeft ook heerlijke Pommelle chocolade en wijnpastei. Zeker een bezoekje waard!

        

We naderen de Sint-Jan Baptistkerk en zo hebben we het centrum van Dranouter bereikt. Het O.C De Klakeye, vlakbij het Folkcenter, voorziet hier in een rustpost.
De 30 km krijgt van hieruit nog een extra lus langs het natuurdomein Eeuwenhout met zijn unieke geologische bodemstructuur.
Na deze laatste pauze gaat het langs landelijke wegen tussen Rodeberg en Loker richting Scherpenberg. Ooit nog overspoeld door de zee, deze locatie zou ooit nog een zandbank zijn geweest, verschaft deze heuvel met zijn hoogte van 125 m boven de zeespiegel een prachtig zicht over het glooiende beschermde landschap. Via de Zandberg die in de verte Poperinge en Ieper afschildert, stappen we tevreden terug naar de startzaal in De Klijte.

        

We doorkruisten vandaag de heuvelrijke streek, steevast doorspekt met schitterende zichten. De Westhoekstappers zorgden vandaag duidelijk voor een heerlijke natuurwandeling, uitgestippeld door voorzitter Dirk Vangheluwe en secretaris Frans Jonckiere. Deze wandelclub beschikt over een ruime groep van trouwe medewerkers, zowel jong als oud. Zij mogen zeer tevreden zijn met deze organisatie, de 1135 wandelaars waren unaniem laaiend enthousiast.
Hun volgende tocht, de Herfsttocht, gaat door op zaterdag 28 oktober vanuit het O.C. Voormezele.

TEKST: Mario Carton

Geniet mee van enkele sfeerbeelden:

Fotoreportage (Mario Carton)

Fotoreportage (Patrick Olivier)

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate