Op stap met de Aviflorastappers richting Izegem.

Geschreven door op 18-07-2017

Op stap met de Aviflorastappers richting Izegem.

Ik had vandaag een dagje vrij, de weergoden zorgden opnieuw voor droog en zonnig weer, ideaal dus om ergens een wandeltocht mee te pikken. Ik had geluk want vandaag organiseerden de Aviflorastappers uit Ingelmunster hun maandelijkse midweektocht. En zoals altijd had parcoursmeester Gabriël Gevaert er een prachtige, afwisselende tocht van gemaakt richting Izegem-Emelgem.

Zoals we regelmatig doen tijdens één van hun tochten stappen we een flink eind langs het kanaal Roeselare-Leie. Dit kanaal is een kunstmatige waterweg tussen de stad Roeselare en de rivier de Leie. Het is 16,5 kilometer lang en werd in 10 jaar tijd gegraven, tussen 1862 en1872. De NV Waterwegen en Zeekanalen die verantwoordelijk is voor het kanaal Roeselare-Leie, vraagt om de huidige brug, die ondertussen afgebroken is, aan te passen. Ze voorzien in de toekomst nl. een sterke groei van de scheepvaart op het kanaal Roeselare Leie. Eén van de redenen daartoe is de geplande aanleg van een containerterminal in Roeselare. Om scheepvaart naar de geplande terminal mogelijk te maken, moest het 'probleem' Ingelmunster opgelost worden. De vrije doorvaarhoogte van de nieuwe brug moet 1,4 meter hoger. Voor fietsers en voetgangers is er tijdens de werken een tijdelijke fietsers- en voetgangersbrug.

        

Voor de 18 km stappers was er opnieuw 2 maal een rustpost voorzien in brasserie ’t Stil Einde. We trokken dus richting Izegem waar er door de jaren heen acht wandelpaden zijn ontstaan, sommigen daarvan onder impuls van het rijke verenigingsleven. Deze wandelingen slingeren zich door Izegem zelf, maar ook langs de mooiste plekjes van Emelgem en Kachtem.
Ik wandel over de drukke spoorlijn 66 Kortrijk-Brugge (54,5 km lang) en rechts van mij ligt het stationsgebouw. Ik wandel links op en kom voorbij een volledig intacte goederenloods. Op de voormalige goederenkoer werd een parkeerterrein voor ruim 400 auto’s aangelegd.
Iets verderop wandel ik voor het eerst doorheen het park Blauwhuis.

        

Het kasteel Blauwhuis is zeker het imposantste gebouw van de hele stad. Het 11,2 ha grote park is met het kasteel geklasseerd als stadszicht. Sinds 1 april 2017 stelt de Stad Izegem, in samenwerking met de eigenaar “vzw Gillès de Pélichy”, dit prachtig groen domein open voor het publiek. De pachthoeve wordt voor het eerst vermeld in 1544 als Blauwhuis of Blauwpoorte; de naam verwijst naar de blauwe kleur van het leien dak. ijdens de Eerste Wereldoorlog wordt het kasteel ingenomen door de Duitse bezetter. In 1918 steekt de bezetter bij de aftocht het munitiedepot in brand, waardoor het zogenaamde "boomforeest" (beukenbos), aangeplant in het begin van de 19de eeuw, volledig afbrandt. Enkel de boom waaraan een Mariakapel hangt, blijft staan. Deze beuk staat nog steeds in het huidige park. Het Blauwhuis is uitgebouwd op gedeeltelijk oudere grondvesten en omgeven door een wal. Het park is aangelegd in Engelse landschapsstijl. De vijver staat hier zo goed als droog en waterlelies zonder water, dat is geen goede combinatie…. De tocht trekt wat doorheen het stadscentrum, het stadspark en op mijn weg wandel ik voorbij de gekende drukkerij Strobbe, gekende van de “Druivelaar”.

        

Iets verderop valt het Eperon d'Or mij op. Het is een voormalige schoenfabriek in Izegem en is momenteel in gebruik als museum. Het gebouw omvat het Schoeisel- en het Borstelmuseum en een streekbezoekerscentrum.De voormalige schoenfabriek werd opgericht in 1863 door Vandomelle Emiel. Na vele omzwervingen doorheen Izegem komen ze in 1909 terecht in de Prins Albertlaan en wordt de fabriek gekend onder de naam Eperon d'Or. Tot aan de Tweede Wereldoorlog werden de schoenen handgemaakt. Daarna was een deel machinaal. Bij de sluiting in 1968 werden nog steeds enkele modellen handgemaakt. Het gebouwd werd in 1999 beschermd en in 2003 door de Stad Izegem aangekocht. Na een tweede pauze in ’t Stil Einde wandel ik nog doorheen het Merelbos in Emelgem. Het Merelbos is eigendom van de stad Izegem en werd in 1992-'93 aangeplant. Het bosje van 5 ha 23 are is een rustige groene plek aan de rand van een nieuwe woonwijk en het Provinciale Centrum 't Venster. Om deze bewoners optimaal te laten genieten van de natuur, werd op 23 november 1997 het Merelpad officieel geopend.

            

Emelgem is reeds gekend van in de oudheid. Getuige hiervan verscheidene prehistorische vondsten zoals gehouwen vuurstenen. Emelgem was vroeger een typische landbouwgemeente maar is thans geëvolueerd tot een residentiële gemeente en is langzaam met Izegem vergroeid. De Sint-Pieterskerk is zowat de enige bezienswaardigheid van betekenis wat gebouwen betreft. Het is de oudste kerk van Groot-Izegem, oorspronkelijk dateert ze uit de 11e-12e eeuw. In de feestzaal Mandeldaele recht tegenover de kerk is onze laatste pauze voorzien. 

        

Ik nader stilletjes aan terug Ingelmunster waar de parcoursbouwer mij nog langsheen de nieuwe brouwerij Vanhonsbrouck stuurt.  Met de nieuwe brouwerij in Izegem, operationeel vanaf 2016, begint hier een heel nieuw hoofdstuk. De voormalige brouwerij in Ingelmuster sloten voorgoed de deuren. Op een terrein van 7,5 hectare staat een gloednieuwe brouwerij, volledig geïntegreerd, uitgerust voor de productie van alle bieren, logistiek en opslag. In Izegem wordt een bezoekerscentrum ingericht, met alle horecafaciliteiten, een brouwerijwinkel enz. Brouwmeester Hans Mehuys is overtuigd dat de kwaliteit van de bieren zal verbeteren omdat er meer controlemogelijkheden zullen zijn in de nieuwe brouwerij. De brouwzaal is voorzien voor batches van 50 tot 125 hectoliter en laat een zeer flexibele organisatie toe. Tenslote zijn er voortaan volledig gescheiden circuits voor de hogegistingsbieren (Trignac, Kasteel, Brigand, Filou, Passchendaele) en de bieren van spontane en gemengde gisting (St-Louis, Bacchus) om elk risico op besmetting te kunnen voorkomen.

Na deze warme wandeltocht zou een mens er zowaar dorst van krijgen.
Met een opkomst van maar liefst 1233 wandelaars mogen de Aviflorastappers best tevreden zijn voor een weekdagtocht! Volgende afspraak op dinsdag 8 augustus.

TEKST: Mario Carton

Fotoreportage (Mario Carton)

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate