Op de Nationale feestdag, Zomers wandelen te Bottelare.

Geschreven door op 21-07-2017

Op de Nationale feestdag, Zomers wandelen te Bottelare.

Wandelclub de Florastappers Gent, hield vandaag zijn jaarlijkse Zomertocht. Een natuur- en gezinswandeling door en rond Bottelare. Voor de zevende maal is er de 50 km tocht er terug bij. De startzaal was de Patrokring in Bottelare. Een dorp, en een deelgemeente van Merelbeke, gelegen in Oost-Vlaanderen.

In de zaal, was het al van in de vroege uurtjes druk. De 50 km wandelaars konden starten tot ten laatste 8u30 ’s morgens. De 30 km tot 12u en de 21 km tot 13u. Voor de 264, 50 km stappers was deze tocht (voor de meesten) een voorbereiding op de 100 km van Bornem, de Dodentocht op 11/8/2017.
 
             
 
Wij wandelden een gewoon parcours. Dit was landelijk, met nieuwe onontgonnen paadjes, dankzij vzw trage wegen. Bottelare is een plattelandsgemeente, ten zuidoosten van het centrum van Merelbeke en de stad Gent. “Bottelar” zou vroeger bosachtig - moeras betekenen.
                 
 
In de rustpost te Munte, kwamen de meeste afstanden even verpozen. Munte is ook een buurdorp, en zeer landelijk. De laatste pastoor hier in Munte, was de broer van de gekende striptekenaar Marc Sleen. Onze tocht stapten we dan verder, rustig genietend van de prachtige fauna en flora. Bij het kasteel ter Zinkt (1693) bleven we even stilstaan. Dit kasteel was tijdens de middeleeuwen een belangrijke plaats in de oude heerlijkheid van Munte. Na een ganse geschiedenis met vele eigenaars, is het nu een kasteelpark met een walgracht, en met een boogbrug. Het bevindt zich op  het grondgebied van de Driesbeek.
 
             
 
Tijdens het wandelen in deze fenomenale natuur, onder een stralende zon, vlogen de militaire vliegtuigen over ons hoofd. Het was vandaag 21 juli en de défilé dag te Brussel. De langere afstanden stapten richting Baaigem, de Makkegemse bossen, Moortsele (een overstromingsgebied), de Bottelaarse vijvers, Molenbeek en Lemberge. Het Gentbos, één van de gekendste natuurgebieden in Merelbeke, mocht niet ontbreken op deze Zomertocht. Dit is een bos, een provinciaal domein van 28 ha. Een prachtig natuurbos dat men op een natuurlijke wijze probeert te beheren. De wijken Kwenenbos en Hollebeekvijver stapten we langs, om zo terug in de startzaal met een grote tuin, aan te komen.
 
            
 
Het was zeker een sublieme natuurtocht, met een prachtig nieuw parcours. Vanwege alle wandelaars  en zeker de 50 km stappers : Top gedaan, parcoursmeester en bepijlers. Proficiat. Bedankt vele vrijwilligers en bestuur, het was een drukke dag maar de moeite waard. 2063 wandelaars… die moet je verdienen… en dat hebben de Florastappers Gent zeker verdiend. Een record, voor deze tocht. Gefeliciteerd wandelaars en dankjewel. Tot de volgende tocht op donderdag 17 augustus 2017 : Stropkestocht vanuit Sint-Denijs-Westrem, we kijken er al naar uit. Jullie komen toch ook?
 
Verslag : Karin Moens
Fotoreportage : Frans Deflem
Fotoreportage : Willy Palmkoeck
De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate