Terriltocht in Oud-Waterschei

Geschreven door op 23-07-2017

Terriltocht in Oud-Waterschei

Op zaterdag 22 juli bezocht ik de wandelclub” De Heikneuters”, voor hun jaarlijkse terriltocht in Waterschei-deelgemeente van Genk. De afstanden van 6 t.e.m. 20km gingen van start in het Basisschooltje van Waterschei en ging verder naar de oude Mijngebouwen en natuurschoon

Al snel kwam je op site van de koolmijn van Waterschei, één van de zeven mijnen van het Kempens steenkoolbekken. In 1924 werden de eerste steenkolen naar boven gehaald vanop een diepte van 560m en later op 1040m. De steenkoolmijnen zorgden in Limburg voor een zeer hoge tewerkstelling: 6.800 mijnwerkers verdiende er hun brood. De Mijn van Waterschei werd in 1987 gesloten. Een deel van de site dat Thor park heet is nu een wetenschapspark.

 

Langs de mijngebouwen wandelde je in een mooi natuurgebied van de gemeente Waterschei en As. Het gebied is gerenoveerd tot een prachtig geheel van loof- en dennenbos met heidevlaktes. Onderweg kwam je langs het voetbalplein van KRC Genk. Wat verder had je twee terrils in zicht op het grondgebied van de gemeente As. Een mijnterril is een ophoping van steenafval afkomstig uit de steenkoolmijnen. Het meeste noordelijke terril is 165m hoog en is voorzien van wandelpaden. Een maal als je op het hoogste punt bent heb je een mooi panoramazicht van Genk. In 1999 werden beide terrils geklasseerd als beschermd landschap. Het eerste gedeelte van de wandeling zit erop. In het midden van de natuur was een tussenstop. Na een frisse cola kon ik weer verder voor de laatste 5km. Ook dit stelde me niet teleur, wij bleven in natuurgebied met hier en daar vennen met hoge rietkragen (een ven is een klein, meestal ondiep meer, vennen hebben wisselende waterstanden en zijn zelden groter dan enkele hectaren.) Ik wandelde verder in een moerassige omgeving op een knubbelpad, ook wel houtpad, knuppelweg, veenweg genoemd. Het houten pad dat is aangelegd door een kwetsbaar natuurgebied, zodat dit zonder problemen kan worden overgestoken.

 

In de verte zag je al een rij auto’s langs de baan staan, dit was het einde van een weldoende wandeling. Graag toon ik wat sfeerfoto’s erbij van een prachtige dag. Voor al de helpers van de wandelclub De Heikneuters een dikke pluim.

Tekst Theo Vallons

Geniet mee van enkele sfeerbeelden :

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate