32ste Witsoonetocht

Geschreven door op 21-07-2017

32ste Witsoonetocht

Naar jaarlijkse gewoonte, en voor de 32ste maal, werd door de Witsoonestappers de Witsoonetocht georganiseerd in Krombeke, bakermat van de wandelclub.OC Bampoele (startplaats) is gelegen in de A. Verbrigghestraat. Andreas Verbrigghe, geboren in 1905, stierf in het concentratiekamp van Buchenwald op 7 juni 1944. Toen hij angstig uit een wandelcolonne wegliep werd hij gegrepen en verscheurd door Duitse honden.

Krombeke is ook gekend voor de paardenkoersen. Al in 1912 was het paard een heel bijzondere aantrekkingspool voor Krombeke. Jarenlang renden de paarden door de straten van het dorp. Na de afschaffing van de straatpaardenkoersen organiseerde de vzw Folkloristische Paardenkoersen van Krombeke, met medewerking van het stadsbestuur en talrijke sympathisanten, het Feest van het Paard. Nu vinden de koersen in een weide plaats, tot grote tevredenheid van de vele paardenliefhebbers die de maandagavond van de kermis naar Krombeke afzakken.
 
            
         
Terug naar de wandeling. Alle afstanden vertrekken langs de Krombekestraat om al vlug de Nieuwstraat in te slaan.
Aan de eerste splitsing gaan de wandelaars van de kleinste afstand alleen verder, terwijl de rest verder wandelt richting Sint-Sixtus abdij. Onderweg verlaat ook de 10km ons om hun weg alleen verder te zetten.
Via rustige wegen, tussen gouden koren- en bloeiende aardappelvelden gaat het rustig verder. Onderweg staan informatieborden over de Eerste Wereldoorlog die ons iets meer vertellen over de toestand in de streek tijdens de oorlog.
Een van die borden vertelt over de vluchtelingen, zij zijn de eerste oorlogsgasten in de Sint-Sixtusabdij. Daar werd in het verslag van vorig jaar dieper op ingegaan.
Via een betegeld pad trekken we de Sixtusbossen in en naderen we stilaan de Grottedreve richting abdij. In de Grottedreve bevindt zich de Lourdesgrot. Een informatiebord leert ons dat deze werd in 1921 gebouwd, met bergstenen uit de bossen rond de trappistenabdij van Rochefort. 
Aan het einde van de dreef is het nog slechts een paar honderd meter naar de rustpost. Daar kunnen we genieten van een lekkere verfrissing.
 
            
 
Na de rust wandelen de grote afstanden een lus langs vele mooie veldwegels. Na de tweede rust gaat het verder langs de abdij richting Poperinge. We komen voorbij het Dozinghem Military Cemetery Westvleteren. Deze begraafplaats lag tijdens de eerste wereldoorlog buiten het front dat door Commonwealthtroepen werd gehouden.Eenmaal voorbij het kerkhof gaat richting Leeuwerikstraat die een eindje verder wijzigt in de Bankelindeweg. Daar wordt de tweede rustpost bereikt. Tijd voor een volgende verfrissing. De Bankelindeweg dankt haar naam aan het café De Bankelinde, bij de Lovie. Vroeger stonden hier nogal wat lindebomen, misschien met een bankje erbij. Toen De Lovie nog een sanatorium voor tuberculosepatiënten was, kwamen veel van die mensen er wandelen en wat rusten juist buiten het domein.
 
            
 
Na de rustpost gaat het via de Eikenkappersdreef naar de Doornhoek. Vroeger stonden langs de Doornhoek heel veel bossen. Langs de Barlebuize en in het Bardelenbos waren enorm veel eiken. De beste planken of bardelen konden worden gekapt of gezaagd. Deze dreef dankt haar naam aan de bijnaam van de Krombekenaren, namelijk eikenkappers.
We dwarsen de Blasiusstraat en komen zo terecht in de Molenstraat die, over de Waaienburgseweg, overgaat in de Stavelestraat. De Keizelaarstraat, een echte ouderwetse kasseiweg, brengt ons naar de Roggestraat waarna we al heel vlug het eindpunt bereiken.
 
            
 
Naast al het moois dat wij achter de rug hebben, kregen de grotere afstanden nog het prachtige domein van De Lovie onder de voeten geschoven. Ook kwamen zij langs de overblijfselen van een lanceringsplaats van de V1, vliegende bommen waarmee de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog Londen bombardeerden.
Het mooie weer lokte 1414 wandelaars naar de Westhoek voor deze tocht.
 
 
Verslag : Josiane Questroy
Fotoreportage : Josiane Questroy
Fotoreportage : Johan Christiaen

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate