Geuzentocht

Geschreven door op 22-07-2017

Geuzentocht
Het lijkt haast niet te vatten als je het immer rustige Nieuwkerke binnenrijdt, maar in de streek rond het dorp was de lakennijverheid ooit booming business. In het begin van de zestiende eeuw werd er zelfs meer laken geproduceerd dan in Ieper, Brugge of Gent.
Het spreekt voor zich dat arbeiders in groten getale toestroomden om mee te surfen op de golf van hoogconjunctuur. In 1550 keerde het tij en nam de productie af. Intussen was de kloof tussen de rijke elite en de werkloze arbeiders gegroeid wat onvermijdelijk sociale onrust met zich meebracht. Het calvinisme klaagde de wantoestanden aan waardoor veel arbeiders zich achter de nieuwe godsdienst schaarden. De overheden reageerden op hun beurt met veroordelingen en executies. Die explosieve mix leidde tot een golf van geweld die zich als vuur over de Nederlanden verspreidde. Enkele edelen zakten af naar Brussel om landvoogdes Margaretha van Parma te smeken de vele veroordelingen te stoppen. Haar adviseur gaf als antwoord: “ce ne sont que des gueux”. Het zijn maar bedelaars. De arme drommels waren blijkbaar in de wolken met hun nieuwe titel en noemden zichzelf geuzen. Info: http://www.heuvellandstappers.be/images/pdr2017/2017.07.22_geuzentocht.pdf 
 
            
 
De verschillende afstanden, tussen 4,8 en 22,5 km, starten in de richting van de kerk. De 28,5 km begint met een lus.
Al vlug wordt de kleinste afstand verlaten en brengt een mooie onverharde doorsteek de anderen op een hoeve waar ze Wallonië binnengaan.
Aan het begin van de wandeling was het al duidelijk dat we het waarschijnlijk niet droog zouden houden. En inderdaad, plots gingen de hemelsluizen open en moesten regenjassen en paraplu’s bovengehaald worden. Het fototoestel ging de tas in en moest er een hele tijd blijven.
 
            
 
Na de rust werd het wat droger en konden opnieuw wat foto’s genomen worden.
Het was een prachtige wandeling, langs rustige landbouwwegen en vele mooie dreven en wegels.
Het is duidelijk dat het weer sommige wandelaars afgeschrikt heeft, maar uiteindelijk werden 857 wandelaars ingeschreven.
 
Verslag : Josiane Questroy
Fotoreportage : Josiane Questroy

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate