Haspengouwse mooiste vanuit Gelinden

Geschreven door op 24-07-2017

Haspengouwse mooiste vanuit Gelinden

Maandag ll. trekken we naar Gelinden. Voor mij een onbekend wandelgebied, we nemen er deel aan de Haspengouws mooiste een organisatie van W.C Aviat Sint-Truiden. Gelinden is een landbouwdorp gelegen aan de Herk en werd voor het eerst vermeld in 984 als Ghedelu.

Dit zou afkomstig zijn van het Germaanse gindinja, wat ontruiming betekend. We starten vanuit zaal lindenhof, lopen wat door wegenwerken waarna een brokkenpad ons het Haspengouwse landschap instuurt. Lopen tussen de fruitplantages  het dorpje uit. Landelijke wegen laten ons draaien en keren  tussen de maïsvelden en de talrijke fruitbomen van de Engelmanshoeve. We volgen geruime tijd de Haspengouw fietsroute 167. Een holle weg neemt ons verder mee tussen de velden en prachtige vergezichten. Het wordt een opeenvolging van onverharde veldwegen en landelijke wegen door de fruitstreek die ons in de richting van Mechelem-Bovenling stuurt. Door wat bebouwing gaat het verder langs de Sint-Anna-Kerk naar de eerste rust in het buurthuis. Hier maken we een lus door een nieuwe woonkern langs het ‘t Skokkelpjaat, een iets wat rare eetgelegenheid met tal van prularia en antiek verdeeld rond het gebouw.

 

Een smal pad achter een woonkern brengt ons het dorpje uit. Waarna we het bos opzoeken voor een prachtige omloop. We volgen de "verborgen mooiste route" over slingerende wegen in het Hornerbos. Verlaten het bos, landelijke wegen worden nu ons hoofddoel tussen de uitgestrekte velden met prachtige panorama’s. Een graswegel langs een bonenveld zet ons af op en verharde weg naast het kasteel van Bovelingen. Het kasteel staat er niet meer, maar de andere gebouwen herinneren aan het rijke verleden. De gravende Borchgrave d’Altena lieten hier een kasteel bouwen, compleet met brede slotdracht en ophaalbrug. Aan het begin van de 18e eeuw werd een prachtig kasteelpark aangelegd met vijvers en parkbomen. Sinds de 20ste eeuw werd het kasteel niet meer bewoond en verkommerde het kasteelpark. Een brand midden de vorige eeuw bracht de genadeslag toe en de restanten van het kasteel werden opgeruimd. De gebouwen die je vandaag nog ziet zijn de hoeve en de 19e eeuwse dienst gebouwen die bij het kasteel hoorden. Het hornebos maakte vroeger deel uit van het kasteeldomein. Door de rode dreef met haar statige beuken gaat het verder het was de officiële toegangsweg tot het kasteel. De baksteenovens die nodig waren om het kasteel te bouwen, zorgden voor de rode aarde die men vroeger in de dreef aantrof, vandaar de naam.

 

Tussen de bebouwing stappen we terug naar de rust, na een heerlijke lus. Na het nuttigen van een stukje rijsttaart met een koffie beginnen we aan het laatste gedeelte. Door wat bebouwing verlaten we het dorpje voor landelijke wegen. Het gaat ditmaal de richting uit van het gehucht Bastheer. Enkele grote vierkantshoeven domineren het dorpsbeeld. Lopen door het gehucht waarna we terug de landelijke wegen opzoeken door het droog Haspengouw. kijken andermaal uit op de licht golvende akkers met zijn talrijke fruitbomen. Een fietspad zet ons af aan het natuurgebied Egoven & Overbroek dat we induiken voor een volgende prachtig stukje natuur. De beemden van Gelinden en Mechelen–Hovelingen vormen een aaneengesloten natuurgebied in de vallei van de Herk. Dit moerasgebied is doorsneden door beekjes en telt heelwat zeggevegetaties, rietland, bosjes, hooiland en hoogstamboomgaarden. De knotwilgen geven het landschap een typische waterlandkarakter. Overbroek is bekend om zijn mergels waar fossielen van planten die hier bijna zestig miljoen jaar geleden groeiden, zoals laurier, kastanje en nieskruid zich in verschuilen. We kunnen genieten van dit prachtig stukje natuur. Verlaten het domein lopen langs de wereld vermaarde mergels van Gelinden. De mergelgroeve is een uniek erfgoed. In de volksmond potjeatkoal genoemd naar het winnen van mergel voor het verbeteren van de zure akkers. In de groeve zie je hoe mergel  57 miljoen jaren geleden werd gevormd. De groeve kan beschouwd worden als een site van uitzonderlijke wettenschappelijke waarde. Dit komt door de rijkdom van een uitzonderlijke goede bewaring van fossiele plantensoorten die hier 140 jaar geleden door de paleobotanici Saporta en Marion voor het eerst werden beschreven. De groeve is dus een paleotologische schatkamer van leven belang (het is de enige plaats) Een fietspad stuurt ons door het natuurreservaat overbroek, langs de natte hooivelden. Nog wat door de bebouwing en we staan terug aan de startplaats na een mooie wandeling  door Haspengouws mooiste.

Tekst Ides Codde

Geniet mee van enkele sfeerbeelden :

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate