Prachtige zomerwandeling in een schitterende omgeving.

Geschreven door op 26-07-2017

Prachtige zomerwandeling in een schitterende omgeving.

Voor de woensdagwandeling van wandelclub Omloop Kluisbergen, wordt naar Berchem getrokken, deelgemeente van Kluisbergen. De parochiezaal van Berchem is de startplaats voor deze wandeling. Er kan gekozen worden tussen 5, 14, 19 en 24 km.

De grootste afstand begint met een lus die hen naar het Paddenbroek brengt. Dit 14 hectare groot natuurreservaat was een waterwingebied dat in de jaren 80 van vorige eeuw opgekocht werd door de gemeente Kluisbergen. Het Paddenbroek is een restant van de oude loop van de nabijgelegen Schelde, die er moerassige gronden achterliet. Het bestaat hoofdzakelijk uit een stervormige waterpartij met een centrale vijver en acht beken.
Dit natuurpark is vrij toegankelijk op de paden, die via bruggetjes en houten vlonders door het gebied lopen.
 
            
 
De overige afstanden starten allen samen en wandelen via de Berchemstraat en de Pontstraat langs het Heibroek, richting Oude Kwaremont. Er wordt niet naar de Oude Kwaremont gewandeld, maar richting Zulzeke. Eenmaal buiten de bebouwde kom wordt er gewandeld door dreven en kerkwegels en af en toe een stukje asfalt om de afstand tussen de dreven te overbruggen. De wandelaars kunnen genieten van prachtige vergezichten en een fantastische, heuvelachtige omgeving. En heuvelachtig is het, vooral de Paterberg is een echte kuitenbijter. Dit stuk kasseiweg is goed gekend door wielerliefhebbers door de Ronde van Vlaanderen. Met een stijgingspercentage tussen 11,5 en 13,9 % is iedereen blij dat hij boven is. Maar eenmaal boven is het gezwoeg vlug vergeten. Het landschap is werkelijk betoverend.
 
            
 
Nog een dreef, een wegel door een wei, en al snel wordt de rustpost in Zulzeke bereikt. Tijd voor een natje en een droogje en kennismaking met de medewerkers. We worden overal vriendelijk ontvangen en men doet er alles aan om het de wandelaars zo aangenaam mogelijk te maken. Na de rust beginnen we aan de volgende 8 km. Er wordt gestart met serieus wat klimmen en dalen, en een mooi stuk bos. Ook nu weer afwisseling tussen dreven en beton. De laatste kilometers wordt er bijna hoofdzakelijk langs trage wegen gewandeld. 
Het begint ondertussen warmer te worden, de zon heeft de nevel en wolken langzaam maar zeker verjaagd.
 
            
 
Proficiat aan de organisatie voor een vlekkeloos verloop van deze tocht. Het was een prachtige natuurwandeling met uiteindelijk 1051 deelnemers.
 
Verslag : Josiane Questroy
Fotoreportage : Josiane Questroy
De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate