Aangename Krinkeltocht op de Ginste te Oostrozebeke

Geschreven door op 05-08-2017

Aangename Krinkeltocht op de Ginste te Oostrozebeke

Na een deugddoende vakantie en medisch herstel wegens knieprobleem zou ik het rustig houden vandaag: geen verre verplaatsing en een kleine wandelafstand. Het ging richting Oostrozebeke, meer bepaald wijk De Ginste voor een 11 km-tocht (stond aanvankelijk aangegeven als 14 km). De Brigandtrotters uit Ingelmunster hadden de Ginstezaal uitgekozen als startplaats voor hun Krinkeltocht. De wandelaars krijgen vlakbij de startzaal een grote weide als parkeerplaats aangereikt.

De Ginste ligt eventjes ten noorden van Oostrozebeke (hoofdgemeente), dicht bij de grens met Dentergem en Meulebeke. Er is een dorpsschool en een eigentijdse kerk, de Sint-Jozefkerk. De Ginste is vooral bekend vanwege de Ginstegrot, een Mariagrot die naast de kerk gevestigd is. Het is aangenaam wandelweer onder een matige temperatuur maar toch is de trainingsvest er snel te veel aan. Het gaat langs verkeersluwe wegen richting de Baliekouter. Plots wordt het druk met wandelaars die uit en andere die het natuurdomein in wandelen. Het is een eerste passage voor mij want ik zal hier nog terugkeren.

      

De naam Baliekouter verwijst naar een zanderige heuvel of kouter die eigendom was van de kasteelheer van Wakken. De gronden van het 43ha grote domein werden in 1993 verworven waarvan 8 ha onmiddellijk bebost werden. In 2004 werd het domein opengesteld voor het publiek. Geleidelijk werd het domein uitgebreid. Thans is 51 ha van het domein voor het publiek toegankelijk. In het domein tref je niet enkel bos aan. Er is ook veel openbare ruimte: hooilanden, weiden, knotwilgen, de vallei van de Mandel en een open agrarisch landschap. Als we het domein voor een eerste keer verlaten komen we Markegem binnen waar na 5,6 km voor ons de rustpost gevestigd is. De zaal Pax zit gezellig vol.

      

Markegem is een kleine deelgemeente van Dentergem, er zijn slechst een 700-tal inwoners. Frans Hollevoet schreef in 1996 het boek ‘Markegem, het vermaakelyk dorp’ omtrent de dorpsgeschiedenis van Markegem, zoals het in 1735 genoemd werd oor Sanderus in zijn ‘Flandria Illustrata’ (1641). Er zijn ook legenden ontstaan over Markegem. Zo is er deze over een koster en een pastoor, die enkele kerkuilen als schuldigen aanwijzen voor de diefstal van centen uit de kerktoren. De legende leidde tot de jaarlijkse Uilenfeesten en met het standbeeld dat Wattyn ontwierp en een bijpassend bord aan de kerk, heet Markegme nu ook officieel Uilegem.  Voor de liefhebbers, er wordt ook een jaarlijkse Leffetocht georganiseerd. Het is een loopwedstrijd waarbij je ook het geestrijke vocht kan laten lopen.

      

Intussen kondigt een tweede doortocht van het natuurdomein de Baliekouter zich aan. We passeren de cafetaria van het domein maar we gaan er rustig voorbij. Inmiddels is de lucht wat betrokken geraakt, ze hadden mogelijk buien voorspeld, maar het blijft voorlopig over. Via rustige wegen gaat het intussen naar het einde. Op nauwelijks een paar honderd meter van het einde worden plots alle registers opengetrokken, een helse regenbui breekt los. Toch maar even kiezen voor een huisdorpel om de bui te ontwijken, het regent hard maar gelukkig is het eerder van kortere duur. Na 11 km zijn we dan terug in de Ginstezaal waar we nog wat nagenieten van de korte maar aangename tocht.

      

Deze Krinkeltocht was goed georganiseerd, een mooi parcours, rustige controleplaats en enthousiaste medewerkers. Dank aan de Brigandtrotters voor een vlekkeloos verloop.
 
Geschreven door Frans D’Haeyere
Fotoreportage: Frans D'Haeyere

 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate