Fenomenale taalgrenswandeling vanuit Bellingen

Geschreven door op 30-07-2017

Fenomenale taalgrenswandeling vanuit Bellingen

De Taalgrenswandeling van wandelclub Bellingen staat garant voor een unieke zwerftocht langs één der mooiste stukjes glooiend Pajottenland en le Roman Païs. Geen twijfel mogelijk die richting gaat het vandaag uit, alwaar voor de gelegenheid een heuse tent is neergepoot. Al dienen we te zeggen dat de feesttent er ook staat voor de Halfoogstfeesten. 

Na de inscanning kunnen we de baan op. Euh, de baan eerder meteen de volle natuur in. Zigzag door een gemaaid vlasveld op naar een stoppelveld dat we doorlopen. Geen moeite werd er gespaard om er een heuse natuurwandeling van te maken. Een weide doorsteek zet ons af aan het mouliebos dat we gedeeltelijk doorlopen over slingerende wegen. Een weg die ons deinend meeneemt langs holle wegen en een compositie van aardewegen. Een landschap gekleurd met opmerkelijke dorpjes en typische Pajotse vierkanthoeven. Nu jaagt een stevig brokkenpad ons de hoogte in, een weg door een stoppelveld of laat een klimmend veldwegeltje ons het glooiend dal instappen. Speciaal aangelegde loopplanken zorgen ervoor dat we feilloos enkele grachten dwarsen, terwijl we op de horizon neerkijken op een aantal lieflijke Pajotse dorpen. Het geheel laat ons uitdeinen op een eerste rust.

          

Na de rust moeten we het eventjes stellen al over een fietspad dat ons in de richting van Saintes stuurt. Een aardeweg brengt ons terug tussen de weiden en de velden en smalle padden. Daar waar zogenaamd geen weg was, werd er maar één gemaakt. Het blijft avontuurlijk wandelen door het glooiend Pajottenland.  Een zoveelste weidedoorsteek brengt ons op een oplopend brokkenpad. Een verharde weg zet ons tenslotte af op de volgende rust in een tent op een weide in Ham en gehucht van Saintes.

        

Na de rust blijven we een ongerept landschap doorkruisen, die gespeend was met een onuitputtelijke voorraad kerk-en veldwegen. Eventjes tussen de bebouwing door, een smal pad achter een woonkern neemt ons verder mee. Een privé- doorsteekje zet ons af aan een bosje voor een volgende bosomloop. Waarna slingerende aardewegen onder de voeten kregen geschoven door een open landschap. Door een tarweveld naar een weide doorsteekje dat ons in het kasteelpark van ten Daele afzet. Een prachtig stukje natuur door het kasteelpark is nu ons ding met een prachtig zicht van het kasteel. Een betonwegje brengt ons eventjes tussen de bebouwing waarna we terug de veldwegen gaan opzoeken die ons terug in het bos moulie brengen voor een volgende bosomloop. We verlaten het bos en worden langs een boomgaard gestuurd naar de volgende rust in een loods van een fruitkweker. Voor de rust komen we nog voorbij een tentje die ingericht werd ter eerbetoon van Els, ze was de vrouw van Pol de organisator, en veel te voeg van ons heen gegaan, ze was nog naar 45 jaar..  Hier een tekstje ter nagedachtenis aan haar. Els, jarenlang trouw op post. Om de ‘Taalgrens ‘, om ‘het Pajottenland op z’n mooist ‘ nog mooier te maken. Jullie kwamen en gingen. En in dat eventjes tussenin, bediende ze jullie met haar gulle glimlach. We zagen elkaar terug jaar na jaar, soms verwijzend naar de kleine ontmoeting van vorig jaar. Want in de kleine ontmoeting bracht ze telkens weer sfeer, gezelligheid, vrolijkheid. Een beetje gekscheren hoorde er steevast bij. Vandaag resten ons enkel nog die vele herinneringen aan de ontmoetingen met haar. Wandelaars van heinde en ver in herinnering aan haar verenigd… Dankjewel Els!

         

Waarna we ons opmaken voor het laatste gedeelte. Door een boomgaard, een brokkenpad neemt ons verder mee naar een volgende weide doorsteek, waarna we het Bellingenbos gaan opzoeken voor een volgende bosomloop. Het blijft zeer avontuurlijk wandelen, over en onder enkele boomstammen en draaien en keren door het bos. Een pad langs een maisveld brengt ons terug tussen de bebouwing naar de feesttent. Er werd vooraf een wandeling beloofd langs bos, weiden en privé … we kunnen enkel besluiten dat het een pure natuurwandeling was langs de taalgrens van het Pajottenland en le Roman Païs … volgend jaar zijn we terug op de afspraak… zeker weten. Bedankt voor de mooie organisatie. 

              

Verslag: Ides Codde 
Fotoreportage (Ides Codde) 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate