Midweektocht te Opoeteren

Geschreven door op 27-09-2017

Midweektocht te Opoeteren

Op weg naar As ligt een klein gehucht Dorne, één van de gehuchten van Opoeteren, zelf een deelgemeente van de stad Maaseik. In de Oase ontmoetingscentrum van Dorne was de start voor de midweektocht, dat georganiseerd werd door de wandelclub WSV Rust Roest uit Maaseik. De afstanden waren 4-8-10 km.

We gaan voor de 10 km. Dorne ligt kort aan de Nederlandse grens, ik kwam heel wat Nederlandse wandelvrienden tegen. In de Dornestraat passeren wij een verlaten recreatiedomein “Wouterbron”, een openlucht natuurbad met uitzonderlijke waterkwaliteit. Dagelijks borrelt er ongeveer een miljoen liter drinkbaar bronwater uit de natuurlijke bronnen op de bodem van het zwembad. Dit zorgt voor een constante verversing die de vervuiling van het water tegengaat.

         

Verder slaan wij een veldweg in met hoofdzakelijk maisvelden. Op het einde van de veldweg werden we welkom geheten in het nationaal Park Hoge Kempen, het boscomplex Aerdshouw. Dit mooie bosgebied is verdeelt in drie delen: Aerdshouw, de Hagen en Dorneheide, samen goed voor 85 ha. In dit bosgebied zijn er wandel-, fiets-, mountainbike- en ruiterroutes aangelegd. Een eind verderop wandelde je langs een kasteel De Schans. Het kasteel ligt aan de Bosbeek, is gebouwt in 1667 en is bewoont. In het aanliggend gebouw worden er cursus gegeven.

        

Wij bleven even langs de Bosbeek wandelen. Alleen het geluid van stromend water wees naar een ander bestemming. Je passeert een stuk akkerveld met koolzaad (gele bloementjes) langs de kant van de weg een bloementapijt van papavers en zonnebloemen, je kunt spreken van een echte bloemenliefhebber. De eigenaars wonen er tegenover Albert en Mia Vandersteegen-Donné. Het is een boerderijtje dat het Vogelshof heet. Iedereen is er welkom, dat heb ik zelf mogen ondervinden. In de schuur heeft hij een zithoek gemaakt en iedereen mag aanschuiven aan tafel voor een lekkere tas koffie. Ik heb met Albert een diep gaande gesprek gevoerd, het ging over zijn familie tot zijn geloof. Je ziet zijn devotie op zijn erf, heeft hij een kapelletje gemaakt met heel wat beeldjes. Bij het afscheid was ik wel onder de indruk van zijn levensverhaal.

          

Ik ging verder met mijn wandeling. Enkele wandelpassen verder kwam je aan in de duinengordel. Dit uitgestrekt gebied van 3000ha wordt beheerd door Agentschap voor Natuur en Bos. Je wandelt over de prachtige duinen die ontstaan zijn tijdens de ijstijden. In het bosgebied ligt het Oudsberg. Je wandelt tussen de heidevlaktes die bijna zijn uitgebloeid. Wat verder tussen al dat groen liggen enkele jeugdkampen. Telkens in de zomer komen er honderden jeugdgroepen hun vakantie hier doorbrengen. Ikzelf ben hier in mijn jeugdjaren op kamp geweest met heel veel goede herinneringen. Zo nader ik terug in de bewoonde wereld en heb ik mijn eindstemming bereikt.

        

Ik heb ervan genoten van deze mooie en verzorgde wandeldag in een stuk groen Limburgs Kempenlandschap. De ca 500 wandelaars zullen het met mij eens zijn. Proficiat aan de wandelclub WSV Rust Roest uit Maaseik.

Verslag: Theo Vallons
Fotoreportage (Theo Vallons) 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate