26ste Holle wegentocht te Halen

Geschreven door op 01-10-2017

26ste Holle wegentocht te Halen

De startlocatie in buurthuis Zelk, een kerkdorpje, is een parochie van de stad Halen. Daar werd vandaag de 26e holle wegentocht gehouden. De organiserende wandelclub WSV Horizon Donk tekende heel wat verschillende afstanden uit: 5,8,11,13 en 20 km.

De stad Halen ligt op de grens van Haspengouw, Hageland en de Kempen. Halen heeft heel veel te bieden zoals fietsroutes en verschillende lokale wandelroutes. Bij een goed wandelweer ging ik van start voor de 13 km. Je kwam eerst langs een fruitboer waar je zelf per kg peren of appelen uit de box mag meenemen en betalen aan de fruitboer.

        

Je wandelt er in de fruitstreek, de pluk is zo goed als voorbij. Enkele honderd meters verder wandelde je in een oase van rust. Je wandelt door de vele holle wegen die verspreid liggen op het grondgebied Halen. Aan weerszijde wandel je langs maisvelden en fruitplantages. Eens je bovenop een rustpunt bent mag je genieten van een prachtig panorama. Gelukkig zijn de holle wegen beschermt en heeft het een historische waarde. De holle weg is ontstaan door de eeuwen heen. De losgewoelde aarde spoelde af met het regenwater en op die manier diepte de weg zich jaar na jaar verder uit. Holle wegen hebben ook een natuurwaarde voor plant en dier. Verder wandel je in een open velden vol met gele bloemetjes koolzaad, er wordt olie uitgetrokken. Na 5 km nader je de tussenstop in Webbekom.

           

Na een heerlijke tas koffie wandel je onmiddellijk in het Webbekoms broek. Het is een overstromingsgebied van 240 ha, dat de bewoners in de Demervallei beschermt tegen wateroverlast. Dit Hagelands gebied biedt ook veel wandelplezier. Heel het jaar door is dit gebied toegankelijk en er zijn enkele uitgestippelde wandelroutes. Eens uit het Webbekoms broek wandelde je in open velden met bloeiende veldbloemen en mooie uitzichten. Na even in Brabant te hebben gewandeld, komen we terug in Limburg aan. Ca 1600 wandelaars hebben genoten van deze schitterende wandeldag.

Aan wandelclub Horizon Donk een dikke proficiat voor de verzorgde wandeling en de vriendelijkheid die ik mocht ontvangen.

Verslag: Theo Vallons
Fotoreportage (Theo Vallons) 

De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate