Herfsttocht door een groen Oedelem.

Geschreven door op 01-10-2017

Herfsttocht door een groen Oedelem.
Oedelem is een dorp op de grens van Brugge en een deelgemeente van Beernem in de provincie West-Vlaanderen. Ook hier was het herfstweer, maar het was vandaag dan ook de jaarlijkse Herfsttocht van Wandelclub Beernem. De start was in het Land- en Tuinbouwinstituut te Oedelem. Voor parking was het zoeken, want door de vele regen, had de wandelclub een parkingterrein moeten annuleren voor de veiligheid. Maar we kregen een prachtige zaal met alles picobello in orde. De plannen zagen er veel belovend uit, met veel natuur.
De start voor alle afstanden was door en in de natuur van het domein Ryckevelde. Dit domein is 180 ha op het grondgebied van Assebroek en Sint-Michiels Brugge, Sijsele (Damme) en Oedelem (Beernem). Een deel van dit prachtig domein is voor militaire bestemming. Een schietstand en vroeger een landingsbaan voor noodgevallen. Een klein stukje van het kasteelpark mochten we bewonderen, het kasteel van Ryckevelde zat niet in deze Herfsttocht. Wel konden de wandelaars een glimp opvangen van het kasteeldomein Ten Torre. Het is niet toegankelijk voor publiek. Een kasteel (1353) met een ganse geschiedenis van oorlog en adel. Ten Torre is omwald en de natuur in dit gebied is fenomenaal voor wandelaars.
 
            
 
De Heemtuin in het domein Ryckevelde is zeker een bezoekje waard. Een ecologische heemtuin met streekeigen landschapselementen. We kregen een grote diversiteit aan planten en dieren. Zelfs zeldzame planten door hun traditionele methodes. We genoten, we wandelden over het slingerend pad doorheen de biotopen (3ha). Ook de veertig stopplaatsen met nuttige informatie, zelfs met brailleborden, was een topper. Het pad is ook bruikbaar voor rolstoelen. Een tuin toegankelijk voor iedereen.
 
            
 
Onze tocht ging verder langs de oude spoorbedding, die de gemeente doorkruist tot aan het station van Sijsele. Het is aangelegd in1862 door de maatschappij Société Anonyme du Chemin de Fer d’ Ecole à Bruges. Het werd een 28 km traject tussen Eeklo en Maldegem. Nu rest er een oude bedding, het stationsgebouw, het huis van de stationschef en een overweghuisje. De bedding werd in 1980 ingericht als groene as door de gemeente. Een prachtig wandelpad!
 
            
 
Na de rust was het landelijk stappen, ook langs mooi groene dreven, terug naar de startzaal. De 982 deelnemers waren allen tevreden. In de namiddag was er een plensbui, maar dat neem je als wandelaar er graag bij. Het bleef een prachtige gevarieerde groene herfsttocht ondanks de regen. Dankjewel vrijwilligers, bepijlers en bestuur van Wandelclub Beernem, voor deze puike organisatie. Tot een volgende tocht.
 
Verslag : Karin Moens
Fotoreportage : Frans Deflem
De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate