18de Deliriumtocht te Melle

Geschreven door op 30-09-2017

18de Deliriumtocht te Melle

Waar verleden jaar de zon uitbundig scheen en de lucht strakblauw was, startte de Deliriumtocht deze keer onder een grijze hemel. Het is reeds behoorlijk druk in de prachtige grote zaal van het college. Voor deze wandeltocht heeft men de keuze uit afstanden tussen 7 en 27 km. Voor wie meer wil is er een parcours van 50 km door het land van Rhode.

Schelderode was de hoofdplaats van het Land van Rhode in het graafschap Aalst. De Heer van Rhode bezat er zijn foncier (gedeelte dat door de heer zelf bewoond en ontgonnen werd). Balegem, Beerlegem, Moortsele en Schelderode vormen de oudste bezittingen van de Heer van Rhode. Door ruil in 1227 werd het land van Rhode uitgebreid tot zeventien parochies. De lenen van Rhode waren in vier leenhoven gegroepeerd: Schelderode, Melle, Oosterzele en Scheldewindeke. De Heer van Rhode was één van de aanzienlijkste in het graafschap Vlaanderen.
(Bron: Heemkundig Genootschap Land van Rode)

We verlaten het college, dwarsen de Brusselse Steenweg en komen al vlug op het platteland terecht. Een rustige weg naast de spoorweg brengt ons naar het grondgebied Gontrode en door prachtige viaducten onder de spoorweg. Trage wegen wisselen af met rustige asfaltwegen.

        

Trage Wegen zijn paden of wegen die bestemd zijn voor niet-gemotoriseerd vervoer. Je vindt ze in alle soorten en maten. Melle bracht vorig jaar haar trage wegen beter in kaart en gaf ze ook een naam. Ondertussen begint het te regenen en paraplu’s, regenjassen en –capes komen tevoorschijn.


Langs een van de rustige asfaltwegen merken we een bunker op en een panoramatafel die het verhaal van het vliegveld van Gontrode vertelt. Tijdens de nacht van 6 op 7 juni 1915 stort een brandende zeppelin neer tussen het klooster van de zusters Onze-Lieve-Vrouw-Visitatie en de Sint-Amanduskerk van Sint-Amandsberg. De oorzaak van het ongeluk is onbekend. Er wordt schade veroorzaakt aan het Groot-Begijnhof, het klooster en aan de kerk. Er vallen dodelijke slachtoffers en gewonden in het Begijnhof en het klooster. De loftrompet wordt gestoken over de plaatselijke en Duitse geneesheren die de gewonden de eerste zorgen toedienen en over de Gentse brandweer die door snel ingrijpen erger kan voorkomen. Dit was de verslaggeving in de kranten van 8 juni 1915.

        

De bevolking van Sint-Amandsberg wist nochtans heel goed wat er aan de hand was. De Britse piloot Reginald Warneford was erin geslaagd de Duitse zeppelin LZ37 neer te halen. De zeppelin was wegens technische problemen op weg naar de vliegbasis van Gontrode. In de kouters van Gontrode en Lemberge werd in het voorjaar van 1915 een reusachtige luchtschipbasis opgetrokken door het Duitse leger.

We naderen stilaan de rustpost en het regent steeds harder. Een warme drank zal deugd doen. Na de rust lijkt het of de regen wat minder wordt, maar niets is minder waar. Het begint plots serieus te gieten, echte stortregen. Het reflex fototoestel gaat onverbiddelijk in de tas en wordt niet meer bovengehaald.
Op 70 meter van de aankomst worden de wandelaars nog getrakteerd op een glas Delirium, het gerstenat van de plaatselijke brouwerij Huyghe. Op het einde van de inschrijving werden 1962 wandelaars opgetekend. 331 onder hen wandelden de 50 km. Het was een prachtige wandeling en een perfecte organisatie.

           

Verslag: Josiane Questroy
Fotoreportage (Josiane Questroy) 
Fotoreportage (William Palmkoeck) 

De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate