Prachtige IJsewandeltocht bij de IJsetrippers

Geschreven door op 30-09-2017

Prachtige IJsewandeltocht bij de IJsetrippers

We waren er nog nooit geweest, dus zaterdag 30 september trokken we naar Neerijse, een landelijk dorpje, deelgemeente van Huldenberg, gelegen in Vlaams-Brabant. Om deel te nemen aan de IJsewandeltocht, een organisatie van de IJsetrippers uit Overijse. Het golvende landschap van Zuid-Dijleland, en de vele holle wegen spraken ons wel aan. Zaal Ten Wijngaert in Neerijse, was de vertrekplaats van de IJsewandeltocht. Na het vervullen van de inschrijfformaliteiten, en enkele foto’s van de medewerkers genomen te hebben, gingen we op weg.

De wandelaars konden kiezen uit verschillende afstanden van 3 tot 27 km. Wij kozen voor de 23 km. We starten met een plaatselijke lus van ca 7.5 km rond Neerijse. We passeren de kerk van Neerijse, via een smal dalend paadje, en via een idyllisch kasseiwegeltje belanden we in een rustige groene omgeving. Nog een passage langs een kapelletje, en we bereiken het ca 280ha grote unieke natuurreservaat van de Doode Bemde. De naam van het natuurgebied: ‘Doode’ slaat op het ongeschikt zijn als landbouwgrond. En ‘Bemde’ is een vochtig grasland. Het is allesbehalve doods, voor vele dieren en planten is dit vochtig gebied een ideale biotoop.

          

Verder wandelend met een mooie passage langs de oevers van de Dijle, is het volop genieten van de stilte en van de rust die hier heerst. De rustpost in Neerijse, in zaal Ten Wijngaert, kwam in ’t zicht. De zaal is goed gevuld, de medewerkers hebben er zin in. Na rust en wat eten en drinken terug op weg.

Snel hebben we de bebouwing achter ons gelaten, en vertoeven we terug in de groene omgeving van de Dijlevallei. Verder gaat het via prachtige veldwegeltjes, bospaadjes, en holle wegen, in de richting van Loonbeek, dat we veel te snel bereiken. Een korte rustpauze, wat foto’s van de medewerkers nemen, en terug op weg. Via prachtige veld- en bosspaadjes, gaan we in de richting van Huldenberg, Het is gestaagd op en af, met prachtige verzichten van op de heuvelruggen. Aan de rand van Huldenberg, passeren we de Sint-Rochuskapel. Het jaartal 1727 prijkt op de voorgevel als de datum van de bouw. Even verderop bereiken we de rustpost in zaal Den Elzas. Na rustpauze en voorzien van eten en drank, en nog enkele foto’s van de medewerkers nemen, zijn we klaar om verder te gaan.


        

Na de rustpauze stappen we terug in de richting van Loonbeek, we bevinden ons direct in het natuurgebied van de IJsevallei. Er volgt een prachtige passage langs de oevers van de IJse, een zijarm van de Dijle. Ondanks de lichte regen blijft het volop genieten van de prachtige omgeving. We volgen enkele kilometers de kronkelende Nellebeek, en belanden in het natuurgebied van het Margijsbos, gelegen op de oostelijke flank van de IJsevallei. Het Margijsbos is een historisch bos, restant van een Kolenwoud, met zeer waardevolle natuur. Bij het verlaten van het bos, passeren we nog een oude niet werkende watermolen, dit is puur genieten. Even verderop bereiken we de rustpost in Loonbeek.

        

Na rustpauze, terug op weg om de resterende slotkilometers van ca 4,5 km aan te vangen. We stappen nog een flink eind door, over landelijke veldwegen, dan weer smalle paadjes tussen akkers en weilanden, in een heuvelachtig gebied. Vanop de heuvelruggen heb je ook bij dit regenachtig weer, prachtige vergezichten. Met nog een laatste afdaling door een holle weg, komt de zaal Ten Wijngaert in ’t zicht. Einde van een zeer mooie wandeling doorheen de prachtige natuur van Neerijse, Loonbeek en Huldenberg in een idyllisch landschap. Met dank aan bestuur en al de medewerkers van wandelclub De IJsetrippers voor deze mooie tocht. Dit was puur wandelplezier, tot een volgende tocht.

Verslag: Jos Van Dingenen
Fotoreportage (Jos Van Dingenen) 

De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate