Geslaagde Buencamino Tweedaagse van de Westhoek

Geschreven door op 01-10-2017

Geslaagde Buencamino Tweedaagse van de Westhoek

Tijdens het weekend van 30 september en zondag 1 oktober organiseerde wandelclub Buencamino vzw Step Forward uit Koksijde een heuse Tweedaagse van de Westhoek. Verantwoordelijke Bart Baert beloofde de wandelaars een sfeerrijke tweedaagse aan de West-Vlaamse kust met mooie, afwisselende parcours over strand, door duinen, bos en historische villawijk. De organisatie van de wandeling op zondag was i.s.m. Plus Magazine en Think-Pink.

Ik was enkel op zondag van de partij, ik was redelijk vroeg van de partij en had ruim voldoende plaats om mijn wagen te parkeren op de gratis, ruime parking op het Koningsplein. Start, rustposten en finish was gelegen in de schitterende zaal van Centrum De Boare, dat dit jaar zijn 10-jarig bestaan viert.
Opvallend veel medewerkers vandaag die allemaal gekleed waren in knalrode Plus Magazine T-shirts. Het lukte me nog net om ze allemaal samen op het podium bijeen te krijgen om een groepsfoto te maken. Bart Baert overhandigde een cheque van 500 euro aan de verantwoordelijke van Think-Pink. Zowaar een schitterend gebaar!
Think-Pink is de nationale borstkankercampagne en zet zich dagelijks in voor borstkankerpatiënten en hun familie. Think-Pink heeft vier centrale doelstellingen: informeren, sensibiliseren, financieren van wetenschappelijk onderzoek en financieren van zorg- en nazorgprojecten. Bewegen is erg belangrijk en vermindert de kans op borstkanker. Daarom organiseert Think-Pink ook veel sportieve evenementen.

        

De tocht zelf bestond uit 4 lussen van ongeveer 6 km. Iedere lus had een aparte kleur van pijltje. Er stond trouwens nog een aparte route van 30 km op het programma, uitgestippeld met een geel pijltje. Deze tocht trok richting de Franse grens. Ik kies vandaag voor de 4 lussen, goed voor ongeveer 24 km. Bij het verlaten van de zaal kwam er mij iets heel bekend voor. Het Vlaemsch Huizeke, de alomgekende wandelclub uit het Noordfranse Godewaersvelde werd uitgenodigd door de organisatoren om hier hun befaamde beenhesp aan het spit aan de man te brengen. Rond het middaguur proefde ik uiteraard van hun lekkere warme beenhesp tussen een typische “Fransche baguette” met Franse, straffe moutarde de Dijon! En of het gesmaakt heeft!

        

Het parcours van de rode pijlen trok richting het Westhoekreservaat, dat samen met het Calmeynbos, de Krakeel- en Oosthoekduinen het grootste aaneengesloten duinenmassief van onze Belgische kust vormt. Meteen ook de reden waarom deze lus de moeilijkheidsgraad gemiddeld meekreeg. Niet alleen de duinen maar ook het mulle zand, waarin het toch niet zo makkelijk stappen is zorgden ervoor dat deze lus niet mocht onderschat worden. Deze lus gaf ons een kijk op de verrassend mooie natuur aan de kust. Dit stuk verloopt voor 90% over onverharde paden, waarvan 85% over duinpaden die door het mulle zand niet altijd makkelijk begaanbaar zijn.

        

In en rond het Calmeynbos mochten we de blauwe pijlen volgen. Dit is een heerlijk bos van 66 hectare om te wandelen, fietsen, mountainbiken of paard te rijden. In 1903 plantte landbouwingenieur Maurice Calmeyn bij wijze van experiment enkele hectaren loofbos in een duinengebied. Met succes, vandaag is het Calmeynbos een volwaardig bos van 66 hectare met een rijke fauna en flora.
De oranje pijlen waren bestemd voor het natuurreservaat De Oosthoek. De Oosthoekduinen vormen een 80 hectare groot duin- en bosgebied waar droge mosduinen en duingraslanden de toon zetten. In de zomer ken je je hier laten verrassen door de mooie intermezzo’s van de zangvogels en de mooi bloeiende struiken. Kinderen kunnen naar hartenlust ravotten in één van de speelzones van het gebied! Langsheen het schilderachtige Artiestenpad ontdek je de prachtige Duinzoom Oosthoek. Dit is één van de weining intact gebleven duin-polder overgangen.

            

Tot slot volgde ik de lus met de groene pijlen, een volledig verhard parcours waarin de Dumontwijk centraal stond. De Dumontwijk in De Panne is sinds 1995 beschermd als stadsgezicht. Het is een charmante wijk, waar je even kan verpozen weg van de drukte. De architecturaal interessante en geklasseerde Dumontwijk refereert naar de typische Cottagestijl, maar bevat ook een kenmerkend regionaal karakter met de baksteenarchitectuur. De wijk geeft een indruk van het verblijfstoerisme in de 19de en 20e eeuw. Vanaf het midden van de 19de eeuw vinden de eerste toeristen hun weg naar De Panne. Rond 1892 realiseert de Franse aannemer Arthur Bonzel de huidige Zeelaan. De weg omzeilt in een sierlijke bocht de Kykhillduin. Het zijn deze duinen achter de Zeelaan die onder leiding van Albert Dumont verkaveld en bebouwd worden, met respect voor het natuurlijke duinreliëf. Sinds 1995 is de Dumontwijk beschermd als stadsgezicht. Een charmante wijk, waar men even kan verpozen, weg van de drukte van de badplaats.

        

De wandelaars flaneren een flink stuk langs de zeedijk tot aan het Leopold I-monument. Op het monumentzelf staat er een Latijnse opschrift vermeld, vertaald als: ‘HIER IS LEOPOLD DE EERSTE KONING VAN BELGIE OP DE 17e DAG VAN DE MAAND JULI ANNO 1831 BINNENGEKOMEN OP BELGISCHE GROND EN PLECHTIG ONTVANGEN’
Tussen de lussen door kon men tevens nog deelnemen aan de Smovey Walking. Smovey……klein in omvang, groots in resultaat! Dit is een sport- en beweging tool waarmee u op ieder moment, waar u ook bent, vooral met veel plezier kunt bewegen. U hoeft zich niet al te veel in te spannen, het is gemakkelijk aan te leren, zowel door jong als oud, en het werkt echt! In de groene smovey-ringen bevinden zich 4 vrij bewegende stalen ballen. De naam smovey verwijst terecht naar SWING, MOVE and SMILE.
Wandelclub Buencamino vzw Step Forward kon tevreden terugblikken op een uitermate geslaagd weekend. Op zaterdag stonden er 545 deelnemers op de teller, op zondag kwamen er maar liefst 1113 afgezakt naar onze Belgische kust. Proficiat aan alle medewerkers, de tweedaagse was een groot succes!

TEKST: Mario Carton

Fotoreportage (Mario Carton)

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate