15de Waterhoektocht te Otegem

Geschreven door op 01-10-2017

15de Waterhoektocht te Otegem

Vandaag gaan we eens wat meer het heuvelachtige gaan opzoeken, namelijk rond de streek Ingooigem/Otegem. Het vertrekpunt is in OC De Spoele in Otegem.

We moeten eerst door de woonwijk klein Ronse vooraleer we beginnen aan een hele reeks van veld en kerkwegels, die brengen ons tot in de rustpost. De rust vindt plaats in de gebouwen van Veranda Demasure. Na de rust vatten we een lus van 5.5 km aan langs verkeersluwe wegen met een mooi vergezicht over gans de streek.

Na de 2e rust steken we de N36 over richting het hellegat en de flanken van de Tiegemberg waar de witgekalkte Bergmolen, ook wel de Stampersmolen genoemd, het landschap domineert. Het is een oliemolen uit 1738 die in 1987 volledig heropgebouwd werd.

        

Een lange grintweg brengt ons nu tot aan het “Lijsternest “ het huis waar Stijn Streuvels woonde. We dalen af en stappen een stuk privénatuur binnen “de waterhoek” langs de Biesbeek. Een veldweg brengt ons nu tot aan de kapelhoeve, om zo verder op een tegelpad te lopen die de grens vormt tussen Otegem en Yvergem, en deze brengt je verder naar de zolder van Otegem. In de Zolderstraat neem je een volgende staptientje tot aan de in 1789 gebouwde neoklassieke St-Amanduskerk en St-Annakerk. We stappen ook voorbij het beeld van een flandrien ronderenner Jef Planckaert. Nog een laatste voetweg brengt ons terug tot aan de startplaats. Een hele mooie wandeling met vele veld- en kerkwegels en mooie vergezichten. Bedankt aan de organisators. 

Verslag: Patrick Olivier 
Fotoreportage (Patrick Olivier)

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate