Bosrijke winnertocht in Hechtel-Eksel

Geschreven door op 03-10-2017

Bosrijke winnertocht in Hechtel-Eksel

De tweede dag van ons rondtoeren in de Limburg gaan we naar Hechtel-Eksel voor deelname aan de winnertocht een organisatie van W.S.V De Anjertrippers. Hechtel-Eksel is ontstaan toen de kerkdorpen Hechtel en Eksel in 1976 zijn samengevoegd in kader van de fusie van Belgische gemeenten.

Hechtel-Eksel vertoont heel wat herinneringen aan het oorlogsverleden. Een Sherman-tank vormt een oorlogsmonument om de slag om Hechtel te herdenken. Dit monument zorgde voor de nodige ophef in Hechtel-Eksel. Een tank die symbool staat voor de vrede is tegenstrijdig. Deelgemeente Eksel is bekend omwille van zijn teuten en teutenhuizen. Een Teut was een rondreizende handelaar die gemiddeld 9 maanden per jaar van huis weg was om zijn goederen te verkopen. De teutenhuizen waren overwegend langgevel-hoeven en deze typische burgelijke woning vormden een schil contrast met  de Kempense hoevetjes van de andere dorpbewoners.

        

We starten vanuit de kantine van de schuttersverenging Willem Tell. Eenmaal de zaal uit lopen we aanvankelijk tussen de bebouwing kwestie het dorpje te verlaten waarna we een veldweg gaan opzoeken dat ons in de winner brengt. Meteen een aanvang van enkele kilometers wandelplezier door de winnerheide  door valleien, graslanden, landduinen en langs de rand van het bos in dit uniek natuurgebied. We vertoeven gans de tijd tot aan de rust te midden het bos in De Winner.

Na de rust lopen we nog een tijdje door het bosrijke gebied, we verlaten het bos en landelijke wegen nemen ons verder mee. Over de N70 waarna we de landelijke toer blijven opgaan en trekken richting Hoeven. Door wat bebouwing naar de Hoevenheide en het eikelbos voor een volgende bosomloop. Een brokkenpad wordt ons volgend ding naar het volgende bosdoorsteekje langs een militair domein dat ons op een fietspad afzet. We volgen de oude spoorwegbeding van de lijn 27 die ongevormd is tot fietspad. We verlaten het fietspad en lopen langs een voetbalveld naar een landelijke weg die ons tussen de bebouwing brengt. Over de N70 en nog wat tussen de bebouwing terug naar de startplaats.

         

We besluiten nog eens de 5 km te doen. Eerste kilometers idem tot aan de splitsing, waarna we een fietspad gaan opzoeken dat ons terug in het domein de winner afzet. Meteen een volgend stukje prachtige natuur tot aan de rust. Na de rust blijven we nog geruime tijd in het domein lopen op slingerende wegen. We verlaten het bos, dwarsen een drukke baan, gaan door wat bebouwing naar een veldweg, verlaten de veldweg en door een villawijk terug naar de startplaats. Mooie wandeling door een bosrijke omgeving zeker 90 % bos, super!

Verslag: Ides Codde
Fotoreportage (Ides Codde) 
Fotoreportage (Willy Palmkoeck) 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate