10de Woensdagtocht in Wijchmaal

Geschreven door op 04-10-2017

10de Woensdagtocht in Wijchmaal

De volgende wandeling in Limburg is in Wijchmaal een organisatie van Wandel Mee Breugel met als startlocatie Zaal De Wuft van de traditionele woensdagtocht. Keuze genoeg aan afstanden van 2x4 km, 6, 7 en 10 km. Wijchmaal ligt ten westen van Peer. 

De naam Wijchmaal kwam voor het eerst in een document voor in 1107 als Vuicmale. De naam is een samenstelling van Wijk (vicus) wat kleine nederzetting betekent en 'maal', betrekking hebbend op gemeenschappelijk grondbezit. Van de oudste aanwijsbare bewoning getuigen grafheuvels, waarvan er één in 1896 werd opgegraven. In 1913 werd een grafheuvel uit de bronstijd onderzocht. Na de nodige formaliteiten, gaan we van start voor de 10 km. Zaal uit rond het voetbalveld naar een fietspad door de groene omgeving. We passeren langs de Sint-Hubertuskapel.

          

Op deze plaats hebben meerdere kapellen gestaan. De eerste Sint-Hubertuskapel werd vanaf 1599 vermeld in Luikse documenten. De huidige Sint-Hubertuskapel werd gebouwd in 1893. De basiliekvormige kapel werd ontworpen door architect Hyacint Martens uit Borgloon. Het oorspronkelijk Sint-Hubertusbeeld werd eind 1980 ontvreemd uit de kapel. Het nieuwe werd gebeeldhouwd door Paul Joris uit Bolderberg. Sint-Hubertus is de patroonheilige van de jagers en wordt aangeroepen tegen hondsdolheid.

We kruisen de Dommel hier nog een smal beekje. De bron van de Dommel bevindt zich op het Kempisch plateau bij het gehucht Wauberg in de gemeente Peer. Rustige landelijke wegen nemen ons verder mee, we volgen de Limburgse Kempenroute en brengen ons naar de prehistorische grafheuvels in Molhem. Molhem is een quasi onbewoond gebied waar rust en stilte heerst. Hier begroeven onze voorouders hun overledenen in grafheuvels. We komen voorbij de 5 prehistorische grasheuvels, die waarschijnlijk deel uitmaken van een grafveld uit 800 tot 500 v.Chr. Lopen verder door de dommelvallei over veldwegen en aardewegen tussen de akkers. Een landelijke weg brengt ons naar het volgende bosomloopje. Brug over de N72 over en er langs op een fietspad, dat ons tussen de bebouwing brengt terug naar de startplaats. 

            

Na wat eten en drinken vertrekken we op de lus van 7 km. Nog even door de bebouwing langs de Neo-romaanse Sint-Trudokerk uit 1878, landelijke wegen nemen ons verder mee en brengen ons langs de kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes die werd gebouwd in 1884. Over de eigenlijke geschiedenis van deze bidkapel is tot op heden weinig geweten.

Een fietspad Kempen en Maasland wordt ons volgend ding. Een smal pad naast een gerooid maisveld brengt ons verder door de groene omgeving tussen weilanden en akkers en kunnen genieten van de prachtige omgeving. Landelijke wegen brengen ons terug tussen de bebouwing. De kerktoren van Wijchmaal komt in het vizier. We blijven door een woonkern lopen, een laatste groen doorsteekje brengt ons terug naar de startplaats, meteen het einde van een rustige wandeling in de omgeving van Wijchmaal. We sluiten deze wandeling af met een lekker bord wortelstoemp met gebakken spek.

Verslag: Ides Codde
Fotoreportage (Ides Codde)

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate