Park van Tervuren centraal tijdens 41ste Tervuurse herfsttocht

Geschreven door op 07-10-2017

Park van Tervuren centraal tijdens 41ste Tervuurse herfsttocht

De eerste zaterdag van oktober, prijkt een herfstelijke tocht steevast op mijn wandeling. Hat kan niet anders of we hebben vandaag een afspraak met wandelclub Wsv Tervuren-Bos, vanuit het Koninklijke Atheneum organiseren ze reeds voor de 41ste maal hun herfsttocht.

Tervuren is een gemeente in de provincie Vlaams Brabant met een minderheid van EU-burgers, Amerikanen, Britten (mede door de lokale Britse school) die er tijdelijk verblijven. De meesten werken er voor internationale bedrijven of organisaties, met als bekendste inwoner Prins Laurent van België en zijn Clairke.

We starten langs een woonwijk, een doorsteekje brengt ons langs een drukke baan naar “de bandundu water jazzband fontein”  Negen grote muzikale beesten hebben de rotonde bezet en er hun podium van gemaakt. De krokodillen, het nijlpaard, de hagedis, de pelikaan en de kikker hebben de fontein ingenomen. What’s in the name, we bevinden ons immers in het domein van het koninklijk Museum van Midden Afrika, ook wel Afrikamuseum of Koloniënpaleis genoemd. Het koloniënpaleis werd opgetrokken in Neo-classistische stijl. In 1897 werden achteraan twee vleugels aangebouwd in Art-Nouveau-stijl, die in 1950 vervangen werden door de huidige gebouwen. Het huidige museum dankt zijn ontstaan aan een tijdelijke tentoonstelling die in 1897 haar deuren opende als koloniaal luik van de Wereldtentoonstelling in Brussel. De drijvende kracht achter dit initiatief was uiteraard onzen Leopold II. Een jaar na de tentoonstelling kreeg dit tijdelijk evenement een permanent karakter en ontstond het Musee du Congo. De collecties groeiden zo snel dat Leopold II reeds in 1902 besliste een grotere museum te laten bouwen. In 1904 begonnen met de bouw van het huidige museum. Dit is al een beetje historiek weliswaar.

           

Het Warandepark is ons volgende ding en is altijd aangenaam wandelen met de Franse tuinen en een vervolg van het Kapucinenbos die zich over twee heerlijke valleien strekt. Langs de Vossemvijver verlaten we het park. Een kasseitje brengt ons naar een smal pad langs het beekje de Voer en stuurt ons naar de eerste rust in Café Congo in de schaduw van de Sint-Pauluskerk.

Een kerkwegel brengt ons terug langs het beekje de Voer, brugje over en door wat bebouwing, een kasseitje brengt ons het dorpje uit. We lopen tussen de velden naar het Rot zo wordt dat hier genoemd. We blijven geruime tijd tussen de velden lopen en krijgen prachtige vergezichten aangeboden. We volgen verder de Zuid-Dijle route.

          

Wsv Tervuren blijft ons verrassen, nu een strookje kasseien, dan een resem holle wegen of een nijdig klimmetje dit alles in een heerlijk dessert van prachtige panorama’s. We lopen verder door de veeweide langs de schoonenboom, we worden de richting van Duisburg opgestuurd. Door wat bebouwing langs de Sint-Katharinekerk naar de volgende rust in de gemeentezaal. Over de oorsprong van de Sint-Katharinekerk tast men in het duister. Volgens oude bronnen bestond ze al in de tijd van Brabantse Hertog Hendrik I. In 1228 schonk hij de kerk aan de Kanunniken van de abdij van Sint-Jacob-op-den Coudenberg in Brussel. De kerk heeft een Romaans schip, een westentoren, een gotisch koor en een transept (Dwarsbeuk).

Na de rust neemt een kasseitje ons verder mee en brengt ons op landelijke wegen tussen de velden, een graswegel tussen de maisvelden wordt ons volgend ding en brengt ons Duisburg uit waarna we het park van Tervuren terug worden in gedropt. Statige dreven getooid in herfstornaat en vijvers voeren ons enige tijd mee door het park. We verlaten het park nabij het militair domein, door wat bebouwing naar een parkdoorsteekje naar het centrum van Tervuren naar de volgende rust in een schooltje. Er rest ons nog 1,5 km. Het laatste gedeelte is een draaien en keren door bebouwing langs sportvelden, nog een paar doorsteekjes langs aardepaadjes en zo keren we terug naar de start-en aankomstplaats. Een prachtig afsluiter van een mooie wandeling.

        

Verslag: Ides Codde
Fotoreportage (Ides Codde) 

De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate