Deinze, tweede-dag-van-de-week-tocht

Geschreven door op 10-10-2017

Deinze, tweede-dag-van-de-week-tocht

Voor de weektocht gaat het richting Deinze, weliswaar met horten en stoten door de enorme drukte op de weg. Via een kleine omweg werd de start toch bereikt maar wel later dan voorzien. De zaal Brielpoort met in de onmiddellijke omgeving een gigantische parking, is een uitstekende locatie om de wandeling te starten. Er kan gekozen worden uit vier lussen waarvan er twee toegankelijk zijn voor minder mobiele mensen. 

Een lus van 5 km gaat door de Brielmeersen en hoofdzakelijk op onverharde paden. De natuur krijgt stilaan haar mooie herfsttooi met prachtig gekleurde bomen en paddenstoelen in verschillende vormen en kleuren. De ooievaars wandelen blijgezind rond in hun verblijf en twee onder hen zitten hoog op hun nest, als op een uitkijktoren waar ze de volledige omgeving kunnen overzien.

        

De Brielmeersen is een paradijs voor jong en oud. Mooie wandelpaden, speeltuinen en prachtige vijvers wisselen elkaar af. Tijdens de wandeling kunnen ook nog andere dieren bewonderd worden. Een mooi konijntje zit in het gras naast het wandelpad en laat zich gewillig fotograferen. We krijgen ook nog een fikse regenbui te verwerken, maar dat kan de pret niet drukken. Het fototoestel wordt wel even opgeborgen.

Een volgende lus brengt de wandelaar langs de Brielpoort en door het Kaandelpark. Het Schipdonckkanaal wordt overgestoken en langs de vaart gaat het richting natuurgebied Noorderwal. Dit is een terrein langs de linkeroever van de Leie. Het is de plaats waar het Schipdonkkanaal, het Afleidingskanaal van de Leie, begint. Via onverharde paden wordt er richting Grammene. Er wordt teruggekeerd via de Leie, de Vaart en het Kaandelpark, terug naar de Brielpoort en de startzaal/rustplaats.

          

Er resten nog twee lussen en de eerste brengt de wandelaar richting Bachte-Maria-Leerne. Er wordt gewandeld langs het nieuwe administratief centrum Leiespiegel en over het Poppoplein. De weg wordt vervolgd op de trekweg langs de Leie naar Bachte en voorbij de stokerij Filliers en buurtcentrum De Rekkeling. Langs het Harzelwegpad, het Schipdonkkanaal en de markt komen de wandelaars terug in de Brielpoort.

De volgende lus, richting Petegem, volgt het wandelpad langs de Leie richting Brielmeersen. De brug wordt overgestoken en langs een nieuw aangelegd pad gaat het richting Machelen. Via mooie paadjes in de omgeving van het rustoord Sint-Jozef stappen de wandelaars verder richting Oostkouter. De vallei van de Kattebeek wordt aangedaan, met de vele wandelpaden en de groene omgeving rond het sportcomplex. Langs Petegemkerk en het Martinuspark, het A. Van Parijspad en de Tolpoortbrug wordt er teruggekeerd naar de startzaal.

           

We blikken alweer terug op een prima organisatie en mooie parcours, aangeboden door Wandelclub Natuurvrienden uit Deinze. In de startzaal waren heerlijke versgebakken pannenkoeken te verkrijgen en bij afstempeling werd iedere wandelaar getrakteerd op een lekkere versnapering.

Ondanks het vele fileleed vonden 1.527 wandelaars de weg naar Deinze.

Verslag: Josiane Questroy
Fotoreportage (Josiane Questroy)
Fotoreportage (Patrick Olivier)
Fotoreportage (Mario Carton)
Fotoreportage (Willy Palmkoeck)

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate