Landelijke herfsttocht vanuit Sterrebeek

Geschreven door op 08-10-2017

Landelijke herfsttocht vanuit Sterrebeek

Zaventem kennen we allen wellicht door de nationale luchthaven en de drukke verkeersaders van autowegen. Iets verder ligt deelgemeente Sterrebeek, tot 2003 vooral internationaal bekend voor zijn paardenrenbaan en als eerste landelijke Vlaamse gemeente wanneer we van Brussel de richting van Leuven uitkiezen.   

Wat velen echter niet vermoeden is dat Sterrebeek wel degelijk genesteld ligt in het groen, vooral het park “Derscheid” kleurt de gemeente. Haar bevolking is grotendeels Vlaams alhoewel er een grote migratie van Franstalige en Europese ambtenaren plaatsvindt. Andere minderheden komen uit de Verenigde Staten en Canada. We zijn te gast bij de Parkvrienden Zaventem. Tijdens één der mooiste en kleurrijkste seizoenen organiseren ze een herfsttocht, hoogtijd dus om op verkenning te trekken en kennis te maken met een rustig landschap, landelijke en bosrijke omloop met heel gezellige holle wegen. Dit eventjes ter zijde uiteraard. We starten vanuit ons huis en maken eerst een lus van 7,7 kilometer.

           

We verlaten de startplaats en lopen langs de Sint-Pancratuiskerk. We komen het dorp uit via het Meester Crapspad. Louis Craps (1907-1976) was sinds 1927 onderwijzer in Sterrebeek, daarna schoolhoofd en achteraf directeur van het GITO. Hij vervulde vele jaren de functie van bibliothecaris. Zeer bekommerd om culturele vorming van de inwoners was hij lid van verschillende verenigingen en bovenal een groot natuurliefhebber. Het rustige wandelpad laat ons genieten van de Brabantse kouters, holle wegen en stukjes holle heirbaan. Af en toe kan men een vliegtuig spotten. Smalle wegeltjes en aardewegen volgen elkaar snel op tussen mais-, bieten- en koolzaadvelden en sturen ons terug in de richting van de startplaats. Langs een golfterrein en rustige wegen gaat het verder dat ons afzet aan een drukke baan, we volgen het fietspad langs het kasteel ter Meeren en het domein.

          

Het domein is van cultureel-historisch belang en vormt, met een oppervlakte van 9 hectare een belangrijke groene zone in het stedelijk gebied rond de luchthaven van Zaventem. Het kasteel en het omliggende domein zijn jaren lang aan hun lot overgelaten geweest en bevonden zich in vergevorderde staat van verval. Men is begonnen met het kasteel te restaureren en men is tot vandaag nog bezig met de restauratie.

Een groen doorsteekje brengt ons terug nar de startzaal. Na het nuttigen van een koffie gaan we verder. Nog maar pas de startplaats ‘Ons Huis’ achter ons gelaten en daar wacht het park ‘ter Meersen’ met een volgende strook groenigheid. We volgen er een tijdlang het Willem van Oranjepad, ter herinnering aan het feit dat deze historische figuur tweemaal in Sterrebeek verbleef tijdens de strijd tegen de Spanjaarden, die in de 16e eeuw de Nederlanden bezette.

Het park vormt vandaag de dag nog steeds een belangrijke doorgang tussen verschillende plekjes en de dorpskern. We lopen geruime tijd  door een woonwijk, waarna we voetweg drie gaan opzoeken, smalle paden en aardewegeltjes sturen ons verder in de richting van Kraainem. De gemeente behoort tot de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde, maar hier zijn we duidelijk niet voor gekomen. Brug onder de ring door een asfaltje brengt ons naar het Jourdian park dat we doorlopen langs het kasteel en enkele vijverpartijen.
 
           

Het park en het kasteel danken hun naam aan Victor Jourdain, medeoprichter van La Libere Belgique’, die in 1899 eigenaar werd van het kasteel. Naast de beschermde pastorie bewonderen we eveneens een verbouwde hoeve uit 18e-19e eeuw ook wel het Kasteel van Jourdain genaamd.

Een kasseiweg brengt ons langs de Sint-Pancratuiskerk. Tot vandaag blijft de inplanting van de kerk van Kraainem een raadsel. De massieve romaanse toren in lokale steen vindt haar oorsprong in de 12e eeuw. Met muren van 1,70 meter dik had deze toren hoogstwaarschijnlijk een militaire functie. Hoewel de Sint-Pancratuiskerk doorheen de eeuwen een conglomeraat is geworden van verschillende stijlen bleef de harmonie van het gebouw bewaard. Met haar omringd kerkhof wekt het geheel een rustgevend en pittoresk dorpsbeeld op.

Door het centrum naar de rust. Na de rust langs een Mariagrot door wat bebouwing naar het plaatselijk sportcomplex dat we doorlopen, langs een vijver naar landelijke wegen die ons verder meenemen en ons de richting uitsturen naar het molenbos voor een prachtig stukje natuur. Ongemerkt bereiken we Wezenbeek-Oppen langs de Sint-Pieterskerk. De Sint-Pieterskerk was waarschijnlijk oorspronkelijk een kapel gebouwd in de nabijheid van het kasteel. In de 13de eeuw werd ze omgebouwd tot een kerk. Het huidige uitzicht dateert van 1784.

            

Wat verder duiken we het Warandepark in, lopen langs de visvijvers met in het midden van de vijver drie bronzen dolfijntjes. Door het gebied loopt een open bedding van de Vuylbeek die vroeger de hele gemeente doorkruiste. We vertoeven geruime tijd in het park en kunnen genieten van de rust en de stilte dat het park uitstraalt. We verlaten het park lopen door de bebouwing langs iDSB, een Duitse internationale school, en een fietspad neemt ons verder mee naar een brokkenpad dat ons terug en de richting van de start stuurt. Langs het domein de Meeren en groen doorsteekje bereiken we de startplaats. Daar kunnen we niet weerstaan aan de geurige zwarte en witte pensen. Heerlijk toch en meteen een reden om deze mooie Herfsttocht af te sluiten. 

Verslag: Ides Codde
Fotoreportage (Ides Codde)

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate