Heerlijke herfsttocht bij de Schoverik Diepenbeek

Geschreven door op 02-10-2017

Heerlijke herfsttocht bij de Schoverik Diepenbeek

De herfst is begonnen en dus organiseerde Wandelclub De Schoverik uit Diepenbeek haar herfsttocht vanuit het buurthuis Terloght. Gemeente Diepenbeek is doorsneden door de vele naar de Demer aflopende beken en ligt op de zuidwestelijke uitloper van het Kempische plateau.

Diepenbeek is gelegen in het Demerdal en ligt op de grens van de Kempen in het noorden en vochtig-Haspengouw in het zuiden. We gaan van start voor de grootste afstand, we lopen de zaal uit en landelijke wegen nemen ons mee, we volgen de Haspengouwroute tussen de weiden en de velden. We komen voorbij de Mjallemans Kapelleke, dat sinds mensenheugenis tegen één van deze drie prachtige lindebomen.

           

Vroeger was de Merlemontstraat een verbindingsweg tussen ‘Milallemans’ en de Vroeg-Opstraat. In 1947 werd dit nieuwe kapelletje gemaakt en toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Tongeren. In 2004 werd de kapel gerestaureerd. We lopen gezappig verder richting Kortessem. We passeren ook voorbij de Bombroekmolen. Deze molen bleef als graanwatermolen van het onderslagtype tot 1955 in werking. Het huidige witgeverfd, bakstenen complex bestaat uit twee delen. De noordelijke vleugel heeft een L-vormige grondplan en omvat het molenhuis vlak bij de beek en haaks daarop een vleugel met stallingen en opslagplaatsen. Deze dienstvleugel werd onlangs gerestaureerd en tot restaurant gerenoveerd.
Ten zuiden van het molengebouw situeert zich een statig herenhuis uit het begin van deze eeuw. Voor het huis ligt er een bronvijver.

We blijven de landelijke toer opgaan door het gehucht Daaleinde en Herkbroek dat ons naar de eerste rust stuurt in zaal Steenberg. We hebben al 7,4 km op de teller staan en hier drinken we een lekkere kop koffie met een koffiekoek. Hierna maken we een lus van 9 km.

           

We blijven de kaart van de landelijke toer volgen en  komen voorbij de kapel in de Ganzenstraat. Na veel tegenslagen werd een gezonde zoon geboren. Als dankbetuiging bouwde vader Hermans tegenover zijn hoeve, omstreeks 1850 een lemen kapelletje. Dit werd in 1904 vervangen door een grotere en in 1935 vervangen door de huidige. De kapel is toegewijd aan onze O.-L.-Vrouw van Banneux. Hier wordt de Heilige Aldegondis vereerd. Deze werd in het verleden door de landbouwers vereerd en aangeroepen bij veeziektes. Rustige wegen nemen ons verder mee langs statige hoeves en langs vijvers. Een brokkenpad wordt ons ding overgaande in een graswegel. Eventjes lang de  N20, naar een woonkern die we doorlopen en ons afzet aan de Nietelbroeken. Door het hekje naar een weidedoorsteek waarna we de slingerende baantjes en volderpaden gaan opzoeken door het natuurgebied die geruime tijd onze bondgenoot wordt.

De Nietelbroeken ligt in de mooie en ecologische waardevolle Monbeekvallei. De hier bijna onbebouwde gebleven vallei is landschappelijk bijzonder gaaf gebleven. De mombeekvallei heeft een steile noordelijke valleiwand en een vlakke zuidelijke helling. We dwarsen ook nog de Mombeek. De Mombeek ontspringt in de Tongerse deelgemeente Widooie. Tussen bron en monding ligt een afstand van 23 km. De Mombeek voedde in een ver verleden een dertiental watermolens, zoals de Bom beekmolen. De vroegere loop van de Mombeek vormt de grens tussen Diepenbeek en Kortessem.

         

We verlaten het natuurgebied en onverharde wegen nemen ons verder mee. Een streepje asfalt en op naar de volgende aardeweg die ons terug naar de rust stuurt in zaal Steenberg. Hier maken we gebruik om de inwendige mens een beetje te versterken met een lekkere kom soep en een boterham. Waarna we ons opmaken voor de laatste 5,2 km. Landelijke wegen brengen ons over de E314, tussen wat bebouwing langs de Sint-Rochuskapel. Het bedehuis daterende uit 1738 en terug opgebouwd in 1850 nadat het tijdens de Franse Revolutie vernield werd door de sansculotten. In 1626 zou hier reeds een kleine hut gestaan hebben, met een geconscreerd altaar, waarin de mis gecelebreerd werd op een draagbare altaarsteen. Regelmatig waren er bedevaarten naar de kapel vooral in tijden van besmettelijke ziekten. Waarna we het stoobanderspad volgen, terug over de E314 en eventjes er langs. Enkele rustige wegen brengen ons terug naar Terloght. Mooie wandeling over landelijke wegen en heerlijke stukjes groen.

Verslag: Ides Codde 
Fotoreportage (Ides Codde) 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate