1 November – Maldegemse Kampeltocht.

Geschreven door op 01-11-2017

1 November – Maldegemse Kampeltocht.

Het was heerlijk herfstweer, op deze eerste november, een mooie vrije dag om in Maldegem, gelegen in Oost-Vlaanderen, de Kampeltocht te stappen. Wandelclub Roal Benti was er klaar voor. De start, was in het industriegebouw van Decoranda. Duidelijke plannen en een ruime keuze aan afstanden kregen de wandelaars.

Van bij de start stapten we landelijk, langs weiden en dreven naar Kleit. Dit is een dorp in de gemeente Maldegem. De naam Kleit komt van de dikke kleilaag die hier dicht onder de oppervlakte aanwezig is. De rustpost was in de Sint Vincentiuskring. Na de rust was het genieten van het Drogengoedbos. Dit is het grootste bos van de provincie Oost-Vlaanderen. Het bos is 550 hec. groot. Het is een Europees beschermd gebied, als onderdeel van Natura 2000. Een groot deel van dit bos is ontstaan door aanplantingen in de 19de eeuw op een oud heidegebied, het Maldegemveld. Prachtig om hier door te wandelen. Rustig, en een mooie flora kon men hier waarnemen. De tocht stapten we verder langs de Papinglohoeve. Een historische beschermde hoeve, opgericht in 1765. In 2007, na een grondige renovatie, kreeg het een herbestemming als hotel-restaurant-woning. 
 
            
 
Na de tweede rustpost was het terug stappen richting Kleit, ook het bedevaartsdorp genoemd ter ere van Maria. Vandaar dat de tocht rond de Mariagrot ging. Het is één van de grootste Mariagrotten van Vlaanderen, en werd in 1952 uit devotie voor O.L.V. ingewijd. Het bouwmateriaal haalden de parochianen van Kleit uit de buurt : betonblokken van de oorlogsvliegvelden. We bezochten toch even de Lourdesgrot, de Sint Ritakapel en de Calvariekapel. Het vroegere Kluisbos werd grotendeels bewaard. Het is beschermd sinds 2004.
 
            
 
Terug in de startzaal Decoranda, dankten we alle vrijwilligers, bestuur en de bepijlers (prima bepijling), voor deze prachtige Kampeltocht. Kampel is trouwens een heuvel in het dorpje Kleit. De heuvel is 26 meter hoog en loopt door tot in Adegem. We mochten vandaag een mooi stukje van het Meetjesland doorwandelen. Prachtige tocht en super genoten in naam van 1368 wandelaars.
 
Verslag : Karin Moens
Fotoreportage : Frans Deflem

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate