Puur genieten van natuur en cultuur in bruisend Diest, de Oranjestad aan de Demer

Geschreven door op 03-11-2017

Puur genieten van natuur en cultuur in bruisend Diest, de Oranjestad aan de Demer

Wandelclub Wandelend Paal stond op de vrijdag van het Allerheiligenweekend traditiegetrouw in voor hun jaarlijkse Martine Van Camptocht, het laatste hoofdstuk van hun 45-jarig clubbestaan. Deze wandeling is gedurende de jaren uitgegroeid tot de Wandelend Paal-familiedag. Tijdens de Herfstvakantie mogen vele grootouders wel eens op hun kleinkinderen passen, en dan kunnen/moeten onze allerkleinsten met opa en oma wel eens mee gaan wandelen.

Wij hadden ook een verlengd weekend en besloten om eens te gaan wandelen naar Diest. Enerzijds waren wij er als verre West-Vlamingen nog nooit geweest, anderzijds stond er in de Walking in Belgium, de vroegere Marching, slechts één wandeltocht vermeld. Onze keuze was snel gemaakt. De start, rustposten en finish lag in het Bezoekerscentrum Webbekoms Broek, aan het Domein Halve Maan te Diest. Met de wagen reden we door de poort naar het Bezoekerscentrum, eventjes naar rechts lag er immers een uitgestrekt parkeerterrein. We volgden duidelijk de aanwijzingen van de vele parkeerwachters en konden ons zowaar vlak bij de start parkeren.
De opbrengst van deze organisatie wordt ieder jaar gedeeld met het Tehuis Martine Van Camp, de koepel-vzw Stijn (opvang mentaal gehandicapten, verspreid over Limburg, waarvan ook het Beukenveld in Paal deel uitmaakt) en ’t Perdje (paardrijden voor andersvaliden).

        

De parcoursbouwers hadden 3 lussen tussen 8 en 9 km uitgestippeld, met inkorting tot 4 of 5 km - onderling te combineren. Om eens “anders” te doen beginnen wij met lus 3, waar de Citadel op de Allerheiligenberg centraal stond. Na het bezoek aan het Begijnhof met zijn prachtige Sint-Catharinakerk trokken we richting ijzerstandsteegroeve op de Warande waar zich nu een openluchttheater bevind. In dit beschermde Warandepark staan veel restanten van muurtjes en een waterput van een burcht uit de dertiende eeuw. De Warande is een getuigenheuvel uit ijzerzandsteen die vroeger ter plaatse werd ontgonnen. Het amfitheater in het Warandepark was een ontginningsput. We volgen nu een flink stuk van de Monumentenwandeling. Wie Diest bezoekt, ontdekt inderdaad een bruisende monumentenstad boordevol rustgevende oases. Het is een levendige plek omsingeld door natuurdomeinen en beboste heuvels. Met sfeervolle parken en stiltegebieden die je met een vingerknip uit het stadsgewoel losrukken. Diest beleven is voortdurend zweven tussen stad en stilte.

        

Sinds vorig jaar sluit Diest de Demer opnieuw in de armen. Eind jaren '60 verdween de Demer uit het centrum van Diest. De overstromingen en de geurhinder waren een last, en men leidde de rivier rond de stad. De oude rivierbedding werd dichtgemaakt. De voorbije decennia was de waterkwaliteit van de Demer echter zodanig verbeterd dat de openlegging opnieuw mogelijk werd. De Vlaamse Milieumaatschappij, het stadsbestuur en Aquafin sloegen de handen in elkaar om het Demerwater opnieuw in de stad te brengen, proper én veilig. In september 2012 gingen de werken van start. Op zondag 4 september 2016 werd de heropening van de Demer gevierd met een groot volksfeest. Het nieuwe traject start aan de Saspoort en het water stroomt vervolgens via de Ezeldijksite, de Verversgrachtsite, de Demerstraat en de Kaai naar de Zichemsepoort. Het hele traject in de binnenstad is ongeveer anderhalve kilometer lang. Het is er echt zalig wandelen.

        

We gaan terug een stukje natuur opzoeken en trekken naar het Citadelpark. Aan de Zichemsepoort, vlak vóór het park, bevind zich “The ever blossoming garden”. In 2007 werd ons land opgeschrikt door de ontvoering van en moord op Annick Van Uytsel. In haar thuisstad Diest groeide de nood aan een permanent aandenken dat ook een positieve bijdrage aan de toekomst levert. Een groep vrijwilligers dacht na over de opdracht, de kunstenaar en de locatie, van onderuit groeide het project. Op vraag van de groep ontwierp de Italiaanse kunstenaar Mario Airó een kunstwerk dat in 2017 gerealiseerd is. Op vrijdag 20 oktober 2017 werd The ever blossoming garden officieel geopend. Onder meer Eddy Van Uytsel en kunstenaar Mario Airó namen het woord, Guy Swinnen bracht het liedje Jodie waarna de Diesteltjes zongen en Patrick Jacobs de receptie opluisterde. Alles is te zien op YouTube: ( https://youtu.be/hgkt7Z2V_Po )
Uiteindelijk is het klimmen geblazen naar de Citadel. In de zomer van 2011 verdwenen de laatste militairen uit de Citadel van Diest. Het einde van een tijdperk als garnizoensstad, maar tegelijk een kans voor nieuwe ontwikkelingen. De Citadel heeft immers een oppervlakte van 27,6 ha. De Citadel dateert uit 1846-1856 en bleef opvallend goed bewaard. In 1996 werd de Citadel beschermd als monument om zijn historische waarde. De Sint-Jansruïne en de Lindenmolen sluiten deze overheerlijke lus.

            

In de bovenbouw van het Bezoekerscentrum Webbekoms Broek is het wat zoeken naar een vrij plaatsje om een koffie te drinken. Na deze eerste stop gaan wij terug op pad en volgen nu de tweede lus die richting Webbekom trekt. We stappen langs de Fossées, of vijvers, en langs de oevers van de Demer gaat het richting het 58 ha groot Provinciedomein de Halve Maan. Men kan zich hier tijdens de zomermaanden voluit uitleven met speeltuinen, een openluchtzwembad met zandstrand, minigolf, waterfietsen, noem maar op. Naast de speeltuin zorgden de organisatoren er ook voor dat ook de touwbrug over de vijver in het parcours werd opgenomen. Zorgt altijd wel voor hilarische taferelen.

        

Wie van natuur houdt, en dat doen wij, trekt van hieruit naar het natuurgebied Webbekoms Broek. In de deelgemeente Webbekom wandelen we via een vergeten kerkpad rond de Trudokerk. Het Webbekoms Broek is een natuurgebied van 240 ha groot en bevat rietvelden, hooi- en graslanden, poelen en bosgedeelten. Verschillende waterlopen doorstromen het gebied. De belangrijkste daarvan is de Demer. De Demervallei wordt reeds eeuwen door overstromingen geteisterd. De zwaarste overstromingen in de recente geschiedenis dateren van 1998. Om ernstige wateroverlast te voorkomen werden wachtbekkens en overstromingsgebieden geïnstalleerd. In september 1998 werd in het Webbekoms Broek een wachtbekken in gebruik genomen met een oppervlakte van 144 ha. Het gebied kan 3,5 miljoen m³ water opvangen. Langs de boorden van de Demer eindigt lus 2. 

        

We eindigen deze tocht met de korte versie van lus 1. We wandelen opnieuw door het Begijnhof om via de bedding van de weer opengelegde Demer naar het station van Diest te stappen. We trekken nu langs het Vliegveld wandelpad richting het Fort Leopold boven op de Lazarijberg. De stad Diest werd in de 19de eeuw volledig omgeven door stadswallen. Doch de heuvels in het noorden van de stad, tussen Schaffen en Molenstede, bleken het zwakke punt in de verdediging. Een leger dat deze heuvelruggen zou bezetten, zou immers gemakkelijk de stad onder vuur kunnen nemen. Net om deze heuvels te beschermen, ontwierp Jean De Lannoy het Fort Leopold. Het Fort Leopold is sinds 20 mei 1996 beschermd als monument, samen met de volledige 19de eeuwse verdedigingsgordel rond Diest. Er volgt nog een schitterende passage via de Schaffense Poort naar de Wallen met heraangelegde Boerenkrijgplein en tunnel onder de Wallen door.

        

We hebben vandaag genoten van een schitterende wandeltocht. Er was voor elk wat wils: van stadswandeling, cultuur tot puur natuur in volle herfsttooi. Wandelend Paal mocht vandaag maar liefst 1329 wandelaars begroeten. Aan alle medewerkers: een dikke proficiat!
Als “Bier van de Tocht” kozen ze, naar jaarlijkse gewoonte, voor het fris-bittere bier Averbode. Een mooiere afsluiter kon men niet inbeelden, er werd met volle teugen van genoten. Tot een volgende!

TEKST: Mario Carton

Geniet mee van enkele sfeerbeelden:

Fotoreportage (Mario Carton)

De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate