Griezelen bij Egmont Zottegem

Geschreven door op 31-10-2017

Griezelen bij Egmont Zottegem

Naar aloude traditie gaan we de vooravond van Allerheiligen griezelen in Zottegem. Wandelclub Egmont organiseert er immers vanuit de Bevegemse vijvers reeds voor de 17dre maal haar befaamde Halloweentocht. Telkens een totaalpakket met gruwelen, griezels, heksen ,toverij en andere gedrochten. De talrijke pompoenen zorgen voor wat schemerlicht in de duister… Een tocht om u de stuipen op het lijf te jagen en telkens op een massa deelnemers mag reken.

De naam Halloween is in feite afgeleid van Hallo-e ofwel All Hallows Eve ( Allerheiligenavond) In de Iers-Keltische kalender begon het jaar op 1 november en was 21 oktober oudejaarsavond. De oogst was juist binnen en het zaaggoed voor volgend jaar lag klaar en dus er even tijd om te feesten en het Keltische nieuwjaar of Samhain te vieren. Halloween is een feestdag die vooral in Ierland en het Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten gevierd wordt en dus zo tot bij ons is geraakt. Op 31 oktober verkleden kinderen zich en bellen als het donker wordt aan huizen in de buurt die versiert zijn met pompoenen en lichtjes en roepen trick or treat. De bewoners geven de kinderen dan snoepjes.

             

We vertrokken vanuit de feestzaal van de “Bevegemse vijvers” gelegen aan het sportcomplex , dat voor de gelegenheid omgetoverd is  in een lugubere sfeer van pompoenen, heksen, spinnen en sombere monsterachtige lichtjes. Ook vele medewerkers van Egmont Zottegem trokken een griezelpak aan. Al over de ruime parking worden we de Kastanjelaan ingestuurd, waar prachtige versierde pompoenen ons gezelschap houden langs sfeervolle straatjes. We trekken duidelijk het stadcentrum in, hier en daar in de straat en de winkelvitrines mooie Haloweenversiering. Opeens stappen we door het hoofdgebouw van Sanitary de oude textielfabriek van de Egmontstad , daar krijgen we een drankje aangeboden. Het centrum wordt geruild voor een landelijke trek. Verlichte pompoenen wijzen ons de weg. Opeens door een donker steegje langs de maïs door. In de verte horen we gegniffel. Was mij dat even schrikken. We stappen wat vlugger door, de talrijke pompoenen volgend die een mooie Halloweensfeer met zich meegeven.

Hierna komen we aan de rustpost in het ontmoetingscentrum te Strijpen waar een gezellige halloweensfeer heerst. Na het verlaten van de controle maken we een ommetje langs de kerk, dat ons later een landweg instuurt. Langs een mooie landelijke dreef en vervolgens langs enkele holle wegen en donkere straatjes prachtig versiert met pompoenen en kaarsjes bereiken we het mooie Egmont kasteel en zijn park dat we doorlopen. We stappen verder langs smalle straatjes. Wat verder belanden we in een loods voor de laatste rust ,daar krijgen we een wafeltje aangeboden . De loods is prachtig versierd in het teken van Halloween. Waarna we een slingerend donker gat tussen de bebouwing in moeten. Domein van Breivelde staat wat verder te lezen. Brei staat voor jungle ,doolhof. Tussen de bomen en de prachtige versierde vijvers door ontwaren we zwevende schichten, damp en licht vervagen tussen de duisternis. We doorkruisen gedeeltelijk het park langs sfeervolle verlichting en verlichte pompoenen we krijgen ook nog een warme wijn aangeboden. Na het verlaten van het domein resten ons nog enkele meters terug naar de startplaats.. In de startplaats zagen we niet anders dan tevreden gezichten, zowel bij groot en klein, kinderen stonden aan te schuiven aan de schminkstand en we sloten deze wandeling af met lekkere pannenkoeken en een heerlijke sloeber Nog steeds gaan wandelaars op  zoek naar hun Halloweenavontuur .De mensen van Egmont hadden ons het beste van zichzelf gegeven met de massale verlichte pompoenen ( een 500 tal) en de kaarsen langs de weg en de sfeervolle uitgebate start-en controle plaatsen, verkleedde en geschminkte medewerkers. Ongetwijfeld een van de mooiste wandeling op de wandelkalender. Een aanrader voor iedereen ook voor de “gelegenheidswandelaars”.

     

Tekst Ides Codde

Geniet mee van enkele sfeerbeelden :

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate