Boerenkrijgstappers presenteerden prachtige natuurwandeling rond Donkmeer

Geschreven door op 06-11-2017

Boerenkrijgstappers presenteerden prachtige natuurwandeling rond Donkmeer

De Festivalhal, startplaats voor de wandelingen van de Boerenkrijgstappers, is al van ’s morgens vroeg goed gevuld met wandelaars. Om 10u00 waren reeds 1172 wandelaars op stap.

Met het Donkmeer en de prachtige omgeving krijgt men hier altijd een mooie natuurwandeling voorgeschoteld. Na een klein stuk Donklaan en bij het beeld van de Turfsteker gaat het linksaf, om naast het meer verder te wandelen langs de Brielstraat. Deze gaat over in het Paepenboogstraatje. Mooie, rustige straten met heel weinig verkeer, en een mooi stuk bos laten ons genieten van de prachtige herfstkleuren. Rood, oranje, geel, alles passeert de revue. Langs Maaidonk en Colmanstraat wordt er naar de Veerstraat gewandeld, naar de rustpost. De rustpost is afgeladen vol, ook in de tent voor de zaal is het zoeken naar een plaatsje. De tafels die buiten staan kunnen maar zeer sporadisch gebruikt worden door de vele regenbuien.

 

Het Donkmeer is kunstmatig ontstaan door turfsteken in de vroegere Scheldemeander op het Overmeers en Uitbergense Broek. Op oude kaarten uit de 17de eeuw is er geen spoor van een meer, bevonden zich hier boerderijen, percelen en zelfs een rechthoekige vijver, de nog bestaande eendenkooi, die Coye. De turf, ontstaan door de verlanding van de Scheldearm, was voor de boeren een waardevolle brandstof en werd vooral in de 17de en 18de eeuw opgegraven. Waar deze turf weggehaald werd, ontstonden er putten. De aaneenschakeling hiervan, samen met enkele overstromingen van de Schelde, verklaart het ontstaan van het Donkmeer. Het Donkmeer is, samen met het gebied er rond, steeds privé-eigendom geweest. Dit betekent dat elke eigenaar zijn eigen ideeën had over de toegankelijkheid voor het publiek. Het Donkmeer groeide vlug uit tot een populair recreatieoord voor eendagstoeristen vanuit de omliggende steden Gent, Dendermonde en Aalst. De stoomtram van Gent naar Zele - Hamme, in gebruik genomen in 1891, maakte rond 1900 publiciteit voor excursies naar het schoone meer Overmeire-Broeck.

 

Na het overlijden van graaf Visart de Bocarmé, werd het meer dat zijn bezit was, in 1952 door de nieuwe kasteelheer, baron de Crombrugghe de Picquendaele, verkocht. De nieuwe eigenaar was de Intercommunale voor Exploitatie van het Donkmeer, na de fusies vervangen door de Regie Donkmeer van de gemeente Berlare.

We wandelen opnieuw langs het meer en komen voorbij de Eendenkooi, een aanvankelijk als commerciële vangplaats van eenden aangelegde vijver. Deze werd met zijn zeer specifieke vorm met 4 gebogen vangarmen al op de kaart van 1678 van A. Schockaert aangegeven. De kooi bleef voor de eendenjacht in werking tot 1930. In 1961 werd de eendenkooi voor het publiek opengesteld als natuur- en vogelreservaat, later aangevuld met een educatief vogel- en dierenpark. Bron: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/205566

 

Infoborden geven aan dat de omgeving van de Eendenkooi zal veranderen. Uitvoering van de werken is voorzien voor 2018. De dieren krijgen een nieuwe thuis aan de rand van recreatiedomein Nieuwdonk. Op de plaats waar zich nu het dierenpark bevindt, komt speelnatuur waar de kinderen op educatieve wijze de natuur kunnen ontdekken. Na nog een stukje Donklaan komt de Festivalhal weer in zicht. Dit is het einde van een prachtige natuurwandeling met af en toe een regenbui. 2594 wandelaars konden genieten van deze mooie tocht.

Tekst Josiane Questroy

Geniet mee van enkele sfeerbeelden :

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate