Achtste Curieuze Wapenstilstandtocht ‘14 – ‘18.

Geschreven door op 04-11-2017

Achtste Curieuze Wapenstilstandtocht ‘14 – ‘18.

Vandaag gaan we wandelen in Langemark bij de Curieusstappers Westhoek. Het weer is voor het moment uitstekend om te starten! Mooi zonnetje en geen wind, meer moet dat niet zijn. Maar eerst eens kennis maken met de voorzitter Gunter Pertry. Deze weet mij te vertellen dat ze volgend jaar op andere locaties zullen starten, wegens werken die zullen aanvangen in Langemark, en er zo geen bereikbaarheid zal zijn. De wandelingen zullen volgend jaar andere wegen aansnijden die in het teken van '14-'18 zullen zijn, zodus weer eens wat nieuws.

We starten vanuit Sport en Cultuurcentrum Den Tap, maar eerst worden we verwend met een frangipane van Lotus en dat komt goed van pas voor onderweg. We trekken richting De Hooge Rooker via de oude spoorweg en langs landelijke wegen tot onze eerste rustpost in Poelkapelle. In het centrum van Poelkapelle staat een gedenksteen ter nagedachtenis van Georges Guynemer, een Frans gevechtspiloot die hier tijdens de Eerste Wereldoorlog werd neergehaald. Georges Guynemer werd er voor gehuldigd, meerdere Duitse gevechtsvliegtuigen te hebben neergehaald. Na de crash, (niemand weet precies waar hij neerkwam, zeker niet op de plaats waar zijn monument staat), werd hij te Poelkapelle mede door het Duitse leger uit respect met 'militaire eer' begraven. Hij was meer dan een gewone gevechtsjagerpiloot, reden waarom Frankrijk hem vereerde voor zijn heroïsch palmares, met een merkwaardig groot monument. Het monument draagt een bronzen vliegende ooievaar in top, omdat de ooievaar het teken was van de groep waar Guynemer bij vloog. Jaarlijks nog huldigt een Frans militair eskadron boven Poelkapelle zijn held op de verjaardag van dit historische feit. Op de Britse militaire begraafplaats Poelcapelle British Cemetery ligt - naar lange tijd werd aangenomen - de jongste Britse soldaat uit de Eerste Wereldoorlog. John Condon was amper 14 jaar toen hij sneuvelde. Hij stierf op 24 mei 1915. 
 
            
 
De zaal zit al redelijk vol en het is nog maar 9u25 ,eerst wat nuttigen en wat foto’s nemen voor we aan de eerste lus beginnen. Zo zijn er 3 die allemaal vanuit dezelfde zaal starten (De Poelkring). Veel bekende gezichten in de zaal. De eerste 2 lussen laten ons kennis maken met de wegen rond Poelkapelle, waar nogal veel aan landbouw word gedaan. Nu is het oogsttijd van bloemkolen, bieten ,selder enz..  Hier zijn dan ook heel wat groentenfabrieken. De laatste lus brengt ons terug langs landelijke wegen naar Langemark. Maar voor we daar zijn gaan de sluizen open! Dat was wat later voorspeld, maar we moeten toch verder. Eenmaal terug in de zaal gekomen is het zoeken naar een plaatsje. Op de teller zie ik hier al 1039 wandelaars staan om 12u. Nu reeds een mooi aantal deelnemers, ondanks de aanhoudende regen.
Het was een mooie landelijke wandeling. 
 
            
  
 
Verslag : Patrick Olivier
Fotoreprtage : Patrick Olivier

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate