Super Herfsttocht vanuit het pittoreske Kwaremont

Geschreven door op 08-11-2017

Super Herfsttocht vanuit het pittoreske Kwaremont


Op woensdag 8 november 2017 stond wandelclub Omloop Kluisbergen in voor de jaarlijkse editie van hun Herfsttocht vanuit het schildersdorpje Kwaremont. Vanuit het G.O.C. op het Kwaremontplein gaan de wandelaars vandaag volop kunnen genieten van een geniale wandeltocht richting het mooie Kluisbos in schitterende herfsttooi.

GOC Kwaremont is genoemd naar het gelijknamig dorp. De naam is van Gallo-Romeinse oorsprong en betekent "vierkante berg". Kort na de Tweede Wereldoorlog vestigden zich heel wat kunstenaars in Kwaremont. Ook nu werken er nog veel kunstenaars en zijn er veel kunstgaleries.
De parcoursbouwer wist terug 5 verschillende omlopen uit zijn mouw te schudden, gaande van 5 tot 25 km. Bij de start kies voor de omloop van 18 km. Het parcours was echter zodanig mooi en het was een lekker wandelweertje, dat ik op het einde van de rit nog de kortste lus van 5 km erbij nam. De zon was vandaag weliswaar niet van de partij, er hing een mist in de verte maar er stond geen wind, prima om te wandelen dus.

        

Ik dwars de drukke Ronsebaan en volg de Knokstraat tot aan de grens met Henegouwen. Hier gaat de straat over in Rue de Trieu, vooral gekend in het wielermilieu. Meteen al een eerste kuitenbijter en achter mij valt de mooie Sint-Amanduskerk van Kwaremont op. Hierna ga ik volop genieten van het prachtige Kluisbos in volle herfsttooi en stap deels langs de Kluisbosroute. Deze wandelroute start aan de parking van het recreatieoord Kluisbos. Het 300 hectare grote Kluisbos ligt pal op de taalgrens. Twee derde van het gebied ligt in Kluisbergen. Deze 141 meter hoge berg is één van de pronkstukken van de Vlaamse Ardennen. De waardevolle natuur, prachtige vergezichten, bezienswaardigheden en recreatie voor de kleine natuurliefhebbers, maken dit een ideale bestemming voor jong en oud. De met herfstkleurige bladeren bedekte wandelpaden leiden de wandelaars op feeërieke wijze door het statige beukenbos.

        

Na het zware klimwerk, neerkijkend op de schitterende glooiingen van de Vlaamse Ardennen, daal ik af richting Amougies waar de eerste rustplaats is voorzien in Maison de Villages. Amougies met ongeveer een duizendtal inwoners (onofficieel Nederlands: Amengijs) is een dorp in de provincie Henegouwen en een deelgemeente van Mont-de-l'Enclus Tot aan de vaststelling van de taalgrens in 1963 behoorde Amougies tot de provincie Oost-Vlaanderen.

            

Na een tas koffie maak ik mij op voor een landelijke, vlakke lus van een goeie 6 km met veel goed begaanbare veldwegen richting Russeignis, in het Vlaams heet dit dorpje Rozenaken voor wie het nog niet moest weten… Rozenaken was een zelfstandige gemeente, tot die bij de gemeentelijke herindeling van 1977 toegevoegd werd aan de gemeente Mont-de-l'Enclus. Na een tweede pauze in Amougies gaat de tocht terug richting het Kluisbos. Ik bundel mijn krachten nog eens samen om voor een laatste maal de vele hellingen te beklimmen. Robuuste bomen in het bos vormen er de grijparmen langs slingerende en verende bospaden , nu eens dalend maar al even vlug terug naar de hoogte reikend. Ik stap het bos uit en daar is een zitbank geplaatst voor wie eventjes wil rusten.

        

Op de rugleuning staat het volgende gegraveerd: “Op de gekleurde achtergrond het kerkje van Kwaremont”. De mist was wat verdwenen en inderdaad, het kerkje was mooi zichtbaar. De kleuren zullen wel bedoeld zijn voor in de zomerperiode, alhoewel we kunnen genieten van het geel van de koolzaadbloemen. We dalen langs de in heraanleg zijnde Pensemontstraat om hierna terug naar Kwaremont te klimmen en er een ommetje te maken rond de Sint-Amanduskerk. Normaal zou mijn tocht er dus nu opzitten, maar zoals eerder vermeld, neem ik nog de lus van 5 km erbij. Na deze laatste pauze is het duidelijk dat het klimwerk nog niet voorbij is.

        

Ik kijk echter niet om een klimmetje meer of minder, ik geniet ten volle van de panoramische vergezichten. Zo volg ik nog een stuk van de Panorama wandelroute. De Paterberg laat de parcoursmeester links leggen maar geen nood, de beklimming van de “Rampe” staat nog op het programma. De Rampe is een korte gekasseide helling, het is een deel van de kasseiweg Watermolenstraat, die de Keuzelingestraat verbindt met de Kalkhovenstraat. Het is een onderdeel van de Eddy Merckxroute, maar is ook bekend bij wandelaars omwille van de ligging op het parcours van het wandelknooppuntennetwerk "Getuigenheuvels Vlaamse Ardennen”. Zo nader ik terug het pittoreske Kwaremontpleintje. Ik heb vandaag met volle teugen genoten van een schitterende midweektocht. Dikke proficiat aan alle medewerkers van wandelclub Omloop Kluisbergen. Tot een volgende!

TEKST: Mario Carton

Fotoreportage (Mario Carton)

Fotoreportage (Willy Palmkoeck)

De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate