Druilerige Wandel Mee-dag in en rond Gits

Geschreven door op 10-11-2017

Druilerige Wandel Mee-dag in en rond Gits

Veel wandelclubs organiseren in samenwerking met de plaatselijke sportdienst rond de periode van 11 november een Wandel Mee-dag. Zo ook Voetje voor Voetje, een wandelclub uit de Hoogleedse deelgemeente Gits. Vanuit de voetbalkantine VP Gits op de wijk ’t Chringhene kregen de wandelaars er op vrijdag 10 november een 3-lussentocht voorgeschoteld. De drie lussen samen waren goed voor een landelijke tocht van 17 km.

Kwelduivel vandaag voor de organisatoren was de miezerige regen, zeker in de voormiddag. Het minder goede weer werd toch door 709 wandelaars getrotseerd. Met de paraplu in de hand begin ik met de eerste lus, volgens mij de mooiste van de drie. Langs een dreef wandel ik voorbij het gecontroleerd overstromingsgebied Prinnebeek. De dorpskern van Gits heeft al meermaals te kampen gehad met wateroverlast bij hevige regenval. Vanaf de noordelijke flank van de heuvelrug vloeit heel veel water via de Prinnebeek naar het centrum van Gits. Na de overstroming van 27 en 28 juli 2014 sloegen de gemeente Hooglede en de provinciale dienst waterlopen de handen in elkaar en kregen de plannen voor een gecontroleerd overstromingsgebied vorm. Het Burgemeester Lievenspad werd heraangelegd. Onder de houten beplanking is een gracht in open profiel voorzien. Daardoor is er een betere afvoer van het water uit de Gitsbergstraat. Naast het pad werd een brede gracht aangelegd. Achter de jeugdlokalen op ’t Chringhene werden verlaagde oeverzones aangelegd. De zones liggen heel wat lager dan de bebouwing en kunnen als eerste onder water lopen en zo meehelpen om andere gebieden te vrijwaren.

        

De belangrijkste bezienswaardigheid op lus 1 was de Duitse militaire begraafplaats van Hooglede. Het is één van de vier grote Duitse verzamelbegraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen. 8 247 grafstenen zijn de stille getuigen van de Groote Oorlog. Op het hoogste punt van de begraafplaats is de ‘Ehrenhalle’ ongetwijfeld een blikvanger. Van hieruit heb je een indrukwekkend panorama op de omgeving. In de hal is een kleurrijk, christelijk geïnspireerd mozaïek aangebracht.

        

We laten de oorlogsellende achter ons en via rustige wegen gaat het over de kasseien van de Gitsberg terug naar centrum. Zowel bij lus 2 als bij lus 3 wandel ik voorbij de kerk van Gits, Sint-Jacob de Meerdere. De kerk dateert uit 1847, met arkeltorentjes op de spits. Het is een typische neogotische hallenkerk. Vóór de kerk staat een mooie fontein met als veelzeggende naam Ontmoeting. Dit is één der kunstwerken die overgebleven is van de driejaarlijkse WaTuKu-(Wandelen Tussen Kunst) kunstwandeling in het Gitse dorpscentrum. Het evenement kan rekenen op heel wat kunstenaars uit de omstreken en ver daarbuiten. Na de tentoonstelling koopt de gemeente dan telkens een kunstwerk waaronder deze fontein.

                
De tocht gaat tevens langs het Burgemeester Lievenspad , één van de typische trage wegen die Groot-Hooglede rijk is. Trage wegen zijn verbindingswegen enkel toegankelijk voor zachte weggebruikers, veelal zijn ze onverhard. Het bewandelde paadje heeft zijn naam niet gestolen want op de hoek staat de grafsteen (monument) van Joseph Marie Aimé Lievens (1854-1925). Hij was naast brouwer ook burgemeester van Gits van 1895 tot 1925. De wandeling leidde ons vandaag over rustige asfaltwegen door de streek. Het hoeft geen betoog dat deze streek leeft van landbouw, veeteelt en telen van groenten en bloemen in serres.

        

De wandelaars werden er dan ook voortdurend mee geconfronteerd. Ook werd vandaag een stuk gewandeld langs de Fietsroute Hooglede-Gits 14-18, een thematische fietsroute van ruim 40 km die je meeneemt langsheen de belangrijkste locaties op de gemeente waar de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog gruwelijke sporen naliet.

Einde van een kalme, natte wandeling in en rond Gits langs vooral rustige binnenwegen.
Wandelclub Voetje voor Voetje zorgde voor een rimpelloos verloop van deze “Wandel Mee Dag”.

Tekst Mario Carton

Geniet mee van enkele sfeerbeelden :

fotoreportage ( Mario Carton )

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate