Met de Kampse wandelaars op Asdoncktocht

Geschreven door op 07-11-2017

Met de Kampse wandelaars op Asdoncktocht

Op dinsdag 7 november 2017 vormde het aangename stadje Heppen, een deelgemeente van Leopoldsburg, gelegen in de provincie Limburg, het decor van onze wandelbestemming. In de schitterende omgeving van het natuurgebied Gerheserheide organiseerde wandelclub De Kampse wandelaars hun Asdoncktocht. Even vermelden dat Asdonk een donk is tussen het moeras de “Immer” en de zuidelijke oever van de Asbeek. De naam kan verband hebben met de Asbeek, of verwijzen naar rijkelijk voorkomen van de essenboom op die donk.

Het Buurthuis in Heppen was de startplaats van de traditionele Asdoncktocht. Na de nodige inschrijfformaliteiten en nog enkele foto’s van de medewerkers te nemen, gingen we op weg. De wandelaars konden kiezen uit verschillende lusafstanden van 4, 6, 8 en 10 km. Deze waren onderling combineerbaar. We vertrokken voor de lus van 10 km. Bij de eerste lichte vrieskou van het jaar, merk je dat de winter voor de deur staat. Al snel hebben we de bebouwing achter ons gelaten. Via stille landelijke wegen, naast wit bevroren weilanden en akkers, wandelend in de richting van Ham, genieten we met volle teugen van de omgeving. We bereiken het natuurgebied van Gerheserheide, een ca 200ha groot bos en heidegebied. Verder wandelend door soms smalle boswegeltjes en goed begaanbare boswegen, was het volop genieten van de omgeving. Met wat geluk tref je hier ook grote grazers aan, zij helpen de natuur, om de verbossing tegen gaan.

        

Je wandelt hier, door met dennen bossen begroeide duinen, doorsnede met zandwegen. Natuurpunt herstelde hier een deel van de heide voor de mysterieuze nachtzwaluw. Het Buurthuis in Heppen, tevens rustpost komt binnen bereik. De zaal is goed gevuld, er heerst een aangename sfeer. Na wat eten en drinken, terug op weg om de lus van 8 km aan te vangen. Direct na de start bevinden we ons terug in het natuurgebied van Gerheserheide.

Via prachtige boswegen bereiken we de Schans van Gerhees. De schans van Gerhees dateert van de zeventiende eeuw. Dit aarde fort is een unieke brok geschiedenis. Het fort omvat een rechthoek van aarden wallen, opgetrokken midden in een ven en omringd door grachten. Een schuiloord waar de streekbewoners zich konden ‘verschansen’ tegen plunderende legers en roversbenden. Na zovele eeuwen ziet de schans eruit als een gewone, beboste landduin.

        

Verder wandelend soms over smalle bospaadjes, door de prachtige Gerheserbossen, is het volop genieten van deze prachtige wandeling. Met de herfstkleuren op zijn mooist, komt het buurthuis binnen bereik. Einde van een zeer mooie wandeling doorheen de prachtige natuur van Heppen, in een idyllisch landschap. Met dank aan het bestuur en al de medewerkers van wandelclub De Kampse Wandelaars voor deze mooie tocht. Dit was puur wandelplezier, tot een volgende tocht.

Verslag: Jos Van Dingenen
Fotoreportage (Jos Van Dingenen) 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate