Een gure Wandel Mee Dag rond Aalter.

Geschreven door op 12-11-2017

Een gure Wandel Mee Dag rond Aalter.

In Oost-Vlaanderen, was het triestig weer, koud, nat, hagel… Maar Aalter werd toch onze wandelbestemming. Wandelclub de Lachende Wandelaars Aalter, hield vandaag hun Wandel Mee Dag door en rond Aalter. Het werd een kortere afstand, wegens het weer. De nieuwe lidkaarten (met een kleurtje) werden trouwens vlot gescand in de startzaal het Sportcafé. Een zaal met een ruime accomodatie.

We stapten via wijken en dreven, een stukje landelijk. Ook langs de spoorlijn richting Bellem mochten we wandelen. De hagelstenen vlogen rond onze oren. Het was noodzakelijk om af en toe te schuilen! Aalter bezit veel natuur, heide en dennenbossen. Maar de grote vijver op het grondgebied Bellem, de Kraenepoel gingen we toch even langs (ook wel Kraenpoelvijver of Kraenpoelmeer genoemd). Deze is 22 ha groot met omliggende bossen in Aalter. De Kraenepoel (13de eeuw) is de laatste van tientallen vijvers, waarmee in de middeleeuwen het Bulskampveld en heidevelden bezaaid was. In de 13de eeuw werd hier turf gestoken (kraene of krane), vandaar de naam. Het is een Europees beschermd onderdeel van Natura 2000-gebied. In 1957 werd Kraenepoel een beschermd landschap. Door de jaren (eeuwen) heen, werd de vijver regelmatig droog gelegd. Zo ontstond er een bijzonder ecologisch systeem, met een unieke zeldzame begroeiing. Een mooi stukje natuur, om van te watertanden. Letterlijk en figuurlijk. 
 
            
 
Bellem is een landelijk dorp, met enkele historische bezienswaardigheden. De Bellemse duiventoren, is één van de drie typische en zeldzame duiventorens. Het restaurant “de Duiventoren” vlakbij is trouwens een aanrader. Ook mochten we op de terugweg ’t Vrijhof bewonderen. Een tweegezinswoning uit de 18de eeuw. Typische Oost-Vlaamse plattelandsarchitectuur van die tijd. 
 
            
 
Het regende toen pijpenstelen, en we repten ons richting startzaal. Door het centrum van Aalter stapten we vlug naar de zaal. Bij dit nat en stormachtig weer, waren toch 908 wandelaars afgekomen. Waarvoor dank. Bedankt vrijwilligers en bestuur voor deze organisatie. Tot een volgende tocht. 
 
Verslag : Karin Moens
Fotoreportage : Frans Deflem

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate