Heidetocht bij de Schoverik Diepenbeek

Geschreven door op 06-11-2017

Heidetocht bij de Schoverik Diepenbeek

Limburg blijft ons bekoren, zodoende stappen we vandaag bij de Schoverik Diepenbeek. Gelegen tussen Hasselt, Genk en Bilzen is Diepenbeek doorsneden door de vallei naar de Demer aflopende beken. Wat is een Schoverik? De Schoverik of vuurman deed zich voor als een grote vlam, die ’s nachts over de velden ronddwaalde als een dolende man. Wie bij het verschijnen zou gefloten hebben, werd door de Schoverik achtervolgt. Eenmaal in huis gevlucht zijnde  achter gesloten deuren, kwam er een zware klap… ’s morgens zag men dan de omtrek van een hand in het hout van de deur gebrand. We starten vanuit het OC Rooierheide in de schaduw van de Heilige Hart kerk.

We worden onmiddellijk het Paterbos ingestuurd, voor een prachtige, eerste bosomloop, waarna we het wat moeten stellen met de bebouwing, waarna we het volgende bos gaan opzoeken voor een volgende bosomloop daarbij we verschillende keer de ijzerbeek dwarsen die slingerend door het bos loopt. Daarna zoeken we de landelijke wegen op, die ons tussen de bebouwing brengt langs tal van studentenkoten die ons op de rust brengt in Bergheem.

Aanvankelijk geruime tijd wandelen we langs fietsroute 100, die ons naar het station van Diepenbeek brengt, we lopen wat tussen de bebouwing, een fietspad brengt ons naar de dorpsbemden. Nu volgt een prachtig parcours door het natuurgebied over slingerende paden en vlonderpaden die geruime tijd ons bondgenoot worden. De dorpsbemden is een zestig hectare grote parel van een natuurgebied in de Demervallei met een kleinschalig landschap van weiden, verspreide bosjes en kontwilgenrijen langs de grachten. De gronden waren in de jaren 1950 gemeenschappelijke weigronden. In 1987 begon natuurpunt met het beheer van het gebied.

        

We verlaten het natuurgebied en lopen wat tussen de bebouwing naar de Dauteweyers. Verspreid over Heusden-Zolder, Zonhoven, Houthalen-Helchteren, Diepenbeek, Lummen, Genk en Hasselt liggen meer dan duizend vijvers, “Wijers” genoemd. Dauteweyers is een ketting van vijvers gelegen langs de Dautenbeek. Ze werden onder de invloed van de abdijen gebruikt voor de viskweek. De dijken rond deze vijvers werden bewust boomvrij gehouden en begraasd om de visvijvers te beheren. De voorbije  decennia hebben ze geen economische betekenis meer en verdween het oorspronkelijk beheer. Nu zijn vele vijvers dichtgegroeid. Door de boomopslag op de oever is het vroegere open landschap verdwenen. 

Nu volgt terug een prachtig stukje natuur langs tal van vijvers. Een smal pad brengt ons langs een kudde Soay-schapen. Het Soay schaap dankt zijn naam aan het eiland Soay, dat deel uitmaakt van de Saint-Kilda-eilanden. Deze eilanden liggen 180 km ten westen van Schotland in de Atlantische Oceaan. Het soay schaap vertegenwoordigd het meest originele, nog niet door de mens omgefokte type schaap, dat van alle landbouwhuisdieren gemaakte schapen het meest op het wilde schaap of moeflon lijkt. De meeste Soayschapen zijn donkerbruin. Soyaschapen zijn goed bestand tegen slecht weer en voedsel schaarte.

        

Enkele veldwegen nemen ons verder mee, waarna we het speelbos induiken voor een volgende bosomloop, over slingerende paden en langs beekjes die we verschillende keren dwarsen. Aardewegen brengen ons verder door het Haspengouwse landschap en brengen ons op een fietspad, tussen wat bebouwing terug naar de rust in Bergheem.

Daarna maken we ons op voor het laatste gedeelte. Zaal uit, terug tussen de bebouwing langs tal van studentenkoten, naar een fietspad, waarna we de veldwegen gaan opzoeken langs de Demer. Een bosdoorsteekje brengt ons langs de Sint-Antoniuskapel, rond 1900 gebouwd door notaris Jageneau. De kapel is toegewijd aan Sint-Antonius van Padua. Een brokkenpad voort ons naderhand tussen veld, weide en bos, en brengt ons naar het wetenschappelijk Park Limburg en het Universitair centrum Leuven-Limburg. We lopen verder over het fietspad langs de N702 dat ons terug tussen de bebouwing brengt terug naar de startzaal. Mooie tocht met veel natuur door het Kempische plateau.

         

Verslag: Ides Codde
Fotoreportage (Ides Codde) 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate