Prachtig kleurenpalet in de bossen van Bokrijk

Geschreven door op 11-11-2017

Prachtig kleurenpalet in de bossen van Bokrijk

Onze volgende wandeling van ons rondtoeren is in Genk voor deelname van Herfsttocht in Bokrijk een organisatie van Wsv De Heikneuters met start in het Sint-Jozefinstituut. Voor mij is het nog een onbekende streek. Genk is één van de belangrijkste steden van Vlaanderen. Dit in het verleden door de aanwezigheid van drie steenkoolmijnen en tegenwoordig door haar ligging aan de autosnelweg E314 en het Albertkanaal.

De naam Genk werd voor het eerst vermeld in een schenkingsakte van 13 december 1108 als “ Geneche”. De oorsprong van deze naam is onduidelijk. Men vermoedt dat het een samentrekking is van het Germaanse personennaam “Ghan” en het Latijnse achtervoegsel “acum” (woonplaats), ofwel het Germaanse “eck”(eik).

Het is nog vrij donker als we de startzaal verlaten, we lopen door het enorme domein naar rustige wegen door een woonkern en wijken die ons een tweetal kilometers gezelschap houden. Een smal pad brengt ons langs het station van Bokrijk, naar een opstaphalte. Een fietspad stuurt ons naar het domein van Bokrijk dat we induiken via het poortgebouw uit Heers (1774). Het Provinciaal Domein Bokrijk is overwegend bekend om zijn openluchtmuseum en arboretum. Het domein is 550 ha groot. Het gebied is ook Europees beschermd natuurgebied. Het openluchtmuseum telt 140 authentieke historische gebouwen. De kleine constructies zoals bakovens en rennen voor pluimvee worden hier niet meegerekend. Hoewel het oudste gebouw van 1507 dateert bestaat de collectie hoofdzakelijk uit bouwwerken van de late 17e tot einde 19e eeuw. De nadruk ligt in het bijzonder op landbouwhoven en- schuren. Daarnaast zijn er ook dagelijks belangrijke gebouwen voor dorpsleven (smid, school, kerk, herberg en handwerkersgebouwen) in de collectie opgenomen. Al komen de gebouwen uit verschillende streken in Vlaanderen, in het openluchtmuseum zijn zij als representatieve dorpskernen samengebracht.

        

Vlaamse dorpen veranderden niet fundamenteel tussen de late middeleeuwen en de Eerste Wereldoorlog. Het openluchtmuseum van Bokrijk brengt een doordacht beeld van het dorpsleven. In het domein vonden vanwege de mooie decors ook verschillende opnames plaats voor televisiereeksen en speelfilm zoals de tv-reeks Johan en de Alverman en Suske en Wiske-speelfilm, De duistere diamant. We lopen door het domein langs het tolhuis, dorpsschooltje Hoeselt, Kapel van de ‘Natte Bramt’,  pastorij schriek, watermolen en nog talrijke gebouwen en hoeven. We vertoeven geruime tijd in het domein en kunnen genieten van al dat mooi’s.

        

Wat verder lopen we door het water een fietspad speciaal aangelegd door het water. Waarna we ons in het bos begeven langs de aarden wal. Deze aarden wal is één van de oudste menselijke ingrepen in het landschap in deze omgeving. Door een conflict tussen Hasselt en Herkensrode (eigenaar van Bokrijk) over de graafrechten op de Brouckrakheide werd in het midden van de zestiende eeuw een aarden wal opgericht. Deze wal markeerde de grens tussen het abdijdomein en de gemene gronden van Hasselt. We lopen verder door de bosrijke omgeving. Een fietspad wordt ons volgend ding, we  verlaten het domein, een brokkenpad neemt ons verder mee tussen de velden en de weiden en zet ons af op een asfaltweg die ons op de rust brengt na 8,3 heerlijke kilometers. Hier maken we een lus van 7,3 kilometers.

Een asfaltje brengt ons op een smal pad achter een enorm bouwbedrijf die ons aan een drukke weg afzet die we dwarsen waarna we het natuurgebied de molenheide induiken. We zijn goed voor een vijftal kilometers door het gebied over slingerende wegen door de heide- en bosdoorsteekjes door het prachtige natuurgebied. We verlaten het gebied na een klein uurtje; langs een kmo-zone die ons tussen de bebouwing brengt langs een verlaten militair domein naar Terheide een domein voor professionele ondersteuning aan kinderen en volwassenen met een verstandeijke beperking of bekomende beperkingen dat we doorlopen en ons op de rust brengt na een mooie lus hoofdzakelijk door heide en bos.

         

Na het nuttigen van een koffie met een lekker stukje rijsttaart beginnen we aan de 6 kilometer.  Een asfaltje brengt ons naar een bos voor een volgende bosomloop. Een laan neemt ons verder mee langs een drukke baan, op naar het volgende stukje groen, we duiken het natuurgebied Het Wik in voor een volgend prachtig stukje natuur. Het natuurgebied maakt deel uit van het domein Bokrijk. Het ligt in het oosten van het domein en is 110 hectare groot. Vijvers en bossen nemen ieder de helft in. We kunnen genieten van de prachtige kleurenpalet waarmee de herfst de bossen tooit. We lopen verder over een bladerdeken. We verlaten het bos en een fietspad neemt ons verder mee. Een brokkenpad wordt ons volgend ding tussen de velden en de weiden  naar het volgende bosdoorsteekje, die ons terug naar het station van Bokrijk brengt. We dwarsen de spoorweg, verder op een fietspad naar het laatste bosdoorsteekje die ons tussen de bebouwing brengt. We draaien en keren wat tussen de bebouwing die ons terugbrengt naar de startzaal. Het was een mooie tocht door het prachtige herfstkleurenpalet in de bossen van het domein van Bokrijk.

Verslag: Ides Codde
Fotoreportage (Ides Codde)

De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate