Bosrijke Spektocht in Zonhoven

Geschreven door op 09-11-2017

Bosrijke Spektocht in Zonhoven

Onze volgende afspraak van ons rondje rondtoeren in de Limburg is Zonhoven voor mij onbekend gebied. Zonhoven is een gemeente in de provincie Limburg. De gemeente ligt ten noorden van Hasselt en grenst verder aan Houthalen-Helchteren, Genk en Heusden-Zolder. De geschiedenis van Zonhoven begint in de prehistorie. Archeologische vondsten bij De Holsteen getuigen hierna.

Tijdens de middeleeuwen behoorde Zonhoven samen met haar buurtdorpen tot het Land van Vogelsanck. Sinds de komst van de industrie in de 20e eeuw kent de gemeente een grote bevolkingstoename, op vijftig jaar tijd verdrievoudigde de Zonhovense bevolking. We zijn te gast bij O.K 50 Zonhoven. O.K. 50 Zonhoven is de eerste en oudste wandelvereniging van België. De club is opgericht om het 50-jarige bestaan van de Zonhovense Studentenbond “Ontwaakte Kabouters”, die in 1916 gesticht was, te vieren zocht men een speciale manier waar zowel oud als jong kon deelnemen. Naar Nederlands voorbeeld werd toen geopteerd voor een wandelmanifestatie in Zonhoven. Zo had de 1ste internationale wandeling plaats op 21 augustus 1966. Zo werd de wandelclub OK 50 de eerste Limburgse en Belgische wandelclub.

We starten vanuit de parochiezaal Halveweg een gehucht van Zonhoven. Het is een lussenparcours. We beginnen aan de 10 km. Zaal uit en we lopen tussen de bebouwing door. We dwarsen een drukke baan waarna we een woonkern gaan opzoeken, het wordt een opeenvolging van smalle doorsteekjes door de bebouwing die ons langs de kapel Ten Eiken brengt. Gebouwd in 3 fasen (14de eeuw, 1483-1510) en is toegewijd aan onze Lieve Vrouw Troosteres der Bedrukten.

       

Daarna zoeken we de veldwegen op die ons verder meenemen tussen de velden en de weiden en ons in het natuurgebied Kolveren afzet voor een prachtige natuuromloop. In de Kolveren kronkelt de Laambeek zich een weg tussen wei- en hooilanden, langs bos en vijvers. De hooilanden, afgeboord met houtwallen zijn relicten van een eeuwenoud landschap. Niet alleen historisch is  dit  landschap interessant, maar heeft op ecologisch vlak ook heel wat te bieden.

We lopen door de Billiksteeg. De naam Billik duidt op de houtkanten en houtwallen die de percelen omheinden of afsloten. Namen zoals ‘Billik’ of ‘Blook’ of ‘Bellikske’ hebben hier allemaal mee  te maken. Een boer die ging hooien op de Kloveren, die zei tegen zijn vrouw dat hij ging hooien op het ‘Billikske’. Veel percelen werden in de volksmond zo genoemd. Typisch voor het natuurgebied Kolveren zijn de eeuwenoude houtkanten. Volgens sommige bronnen stonden  ze hier al voor de Romeinen. Dat er in de bodem ijzererts aanwezig zijn zie je aan de rode kleur van het beekwater. We vertoeven ruime tijd in het natuurgebied langs vijvers en beekjes over slingerende paadjes en vlonderpaden en genieten van dit prachtig stukje natuur. 

        

We verlaten het gebied en een brokkenpad neemt ons verder mee en brengt ons op landelijke wegen we volgen de Schansenroute dat ons terug eventjes tussen de bebouwing brengt, dwarsen de spoorlijn op naar een volgend groen doorsteekje op veldwegen en bosdoorsteekjes. Enkele rustige wegen brengen ons terug naar de startzaal. Na het nuttigen van een koffie beginnen we aan de lus van negen kilometers. Zaal uit deze maal naar rechts lopen door een woonwijk naar een fietspad dat ons op landelijke wegen brengt en ons in de Wijers afzet. De vijvers in dit gebied ontvangen hun water van verschillende beken die ontspringen op het Kempische Plateau. Deze beken zijn vaak de verbindingen tussen diverse natuurgebieden.

De Wijers  is een uniek  gebied in Vlaanderen met meer dan 1000 vijvers in het hartje van de provincie Limburg. Het is niet alleen een streek waar veel mensen wonen en werken, maar ook een woonplaats voor heel wat zeldzame dier-en plantensoorten. We komen langs de uitkijktoren van de vijvers. We besluiten de toren te beklimmen na 75 treden zijn we boven en we krijgen hier adembenemende uitzichten aangeboden. We dalen terug af lopen verder langs de vijvers en kunnen een witte reiger spotten. Een fietspad neemt ons verder mee door het Haspengouw naar het vijvercomplex van Midden-Limburg. Dit 2.500ha grote vijvercomplex is het grootste van België.  De meeste vijvers werden aangelegd of ontstonden na het uitdiepen van vennen voor ontginning van turf en ijzererts. Een doordachte aaneenschakeling volgens verval zorgt ervoor dat ze gevuld worden vanuit beekjes. De viskweek dateert uit de Middeleeuwen. Lange tijd was het een nevenactiviteit tot Antoon Bijnens er in 1865 zijn broodwinning van maakte. De artisanale visteelt bracht een grote biologische rijkdom  mee.

        

We kuieren rustig verder door het gebied genieten van de prachtige natuur dat ons onder de schoenen wordt geschoven. Het vijvercomplex midden-Limburg dankt haar naam aan de vele vijvertjes en moerasgebieden. Om deze opvallende natuurelementen geschikt te houden als leefgebied voor zeldzame water- en moerasvogels, moet de omgeving open zijn. Hiertoe worden de meeste bomen op de dijken gekapt en overmatige struikgewas verwijderd. We komen langs de kapel van O.L.Vrouw van altijddurende bijstand met zijn kruisweg, dit heiligdom is opgericht uit erkentelijkheid in 1954 door F. Machiels uit Hasselt.

        

Een brokkenpad is ons volgen ding en brengt ons terug op fietspad langs de talrijke vijvers. We verlaten de Wijers en een fietspad brengt ons terug tussen de bebouwing, een laatste bosdoorsteekje zet ons af in een woonkern terug naar de startzaal. Daar kunnen we genieten van het lekkere spek met eieren om een prachtige bosrijke wandeling met een prachtig vijvercomplex af te sluiten.

Verslag: Ides Codde
Fotoreportage (Ides Codde) 

De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate