Novembertocht vanuit Stokrooie

Geschreven door op 13-11-2017

Novembertocht vanuit Stokrooie

Om een weekje rondtoeren in Limburg af te sluiten gaan we naar Stokrooie voor deelname aan de novemberwandeling, een organisatie van Wzv Terug Op Stap Post. Stokrooie is een deelgemeente van Hasselt. Het dorpje ligt aan de Demer. Het ligt tegenwoordig geklemd tussen de E313 en het Albertkanaal en het dorpje wordt doorsneden door de N729.

Stokrooie werd in 1154 voor het eerst vermeld als Stocherode. Dit is afgeleid van het Germaanse (stok) en roya (gerooid bos). We starten vanuit het ontmoetingscentrum en het is een lussenwandeling, we beginnen met de lus van acht kilometer. We gaan de zaal uit en lopen de ontwakende dorpskern uit, dat ons naar het Albertkanaal brengt. Eventjes langs het water waarna we de landelijke wegen gaan opzoeken, we volgen de Haspengouwroute 179 over rustige slingerende wegen. Een bosdoorsteekje wordt ons volgend ding, we kunnen genieten van dit prachtig stukje natuur dat ons onder de voeten wordt geschoven. Na enige tijd verlaten we het natuurgebied aan het Albertkanaal, waarna we geruime tijd het jaagpad er langs volgen.

         

Het Albertkanaal is een kanaal tussen Luik en Antwerpen. Tijdens de viering van het 100-jarig bestaan van België gaf koning Albert I op 2 mei 1931 symbolisch de eerste spadesteek aan het kanaal dat zijn naam zou dragen. Het was aan de grote binnenschepen van die tijd. De opening van het kanaal gebeurde door koning Leopold III en koningin Elisabeth op 30 juli 1939 te Luik. Hierbij werd het standbeeld van de overleden Albert I onthuld, dat de ingang van het kanaal beheerst. De festiviteiten moesten maanden duren, maar werden in september vroegtijdig afgebroken vanwege het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Om de Duitse invasie te stuiten werden vrijwel alle bruggen opgeblazen. De herstellingen werden in 1946 afgerond eindelijk kon het kanaal in gebruik genomen worden.

We kuieren rustig verder langs het kanaal en genieten van het herfstzonnetje. We verlaten het jaagpad, langs de Sint-Amanduskerk en nog wat bebouwing gaat het terug naar de startzaal. De Sint-Amanduskerk is een neoclassicistische bakstenen pseudobasiliek, gebouwd van 1850-1853. Na het nuttigen van een koffie beginnen we aan de volgende lus van acht kilometers.

        

Eenmaal de straat over, worden we onmiddellijk een smal pad in gestuurd dat ons langs het lavendelveld brengt. Het is 1,5ha groot. Dit project werd gestart in 2001 en omvat naast het lavendelveld ook diverse tuinen. Er wordt in de hoeve lavendelproducten vervaardigd en verkocht. We worden in de richting van de abdij van Herkenrode gestuurd. Langs de Abdijmolen, de abdijmolen maakte deel uit van de ambachtelijke zone van de abdij, met ook een bakkerij, brouwerij, een huidenvetterij en een aantal werkateliers met verblijven voor personeel.

Zo konden de cisterciënzerinnen zelf in hun behoeften voorzien. We lopen verder door de abdijsite dat een boeiend verleden is in een prachtige omgeving. De oude hoevegebouwen van de abdij en het omliggende 100ha natuurgebied vormen samen een domein waar heel wat te beleven valt. Op de plaats waar vroeger de abdijkerk staat, vind je nu het kunstwerk “het stille uitzicht”, je beleeft er opnieuw de stilte en sereniteit van het religieuze hart van toen. In het belevingscentrum krijg je het verhaal van de abdij, een chronologisch parcours door de boeiende geschiedenis van 600 jaar vrouwen in Herkenrode in voor-en tegenspoed. We verlaten de abdij langs het poortgebouw dat werd gebouwd in 1513. Het poortgebouw vormde de schakel tussen de abdij en de wereld. De portier stond in voor het ontvangst van de gasten, opvang van de pelgrims en bedeling van brood aan de armen. Het gebouw was tevens een belangrijk economische scharnierpunt waar de rentmeester contracten en pachtovereenkomsten afsloot. De sacramentstraat neemt ons verder mee door het prachtige natuurgebied van de abdijsite.

       

Een bos doorsteekje brengt ons verder en we worden in de richting van Kuringen gestuurd. Rustige verharde wegen loodsen ons verder naar een brokkenpad overgaande in een aardeweg tussen de weiden en de velden gaan we verder en sturen ons terug in de richting van Herkrode. Een kasseitje brengt ons op een smal pad rond de abdij gaat het verder, langs de Tuilterdemer naar de Tuiltermolen. De molen van Tuilt werd reeds als banmolen vernoemd in een oorkonde van 1083.De Tuiltermolen is een onderslagmolen op de Tuilterdemer een riviertje dat parrallel aan de Demer loopt en behoort tot het complex van de abdij van Herkenrode. De molen is een dubbelmolen die fungeerde als schorsmolen en korenmolen. Een smal pad brengt ons terug tussen de bebouwing terug naar de startplaats. Het was een mooie wandeling rond de prachtige abdijsite van Herkenrode om een week rond toeren in de Limburg af te sluiten.

Verslag: Ides Codde
Fotoreportage (Ides Codde) 

De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate