Beschermde tocht in Meeuwen (Limburg)

Geschreven door op 19-11-2017

Beschermde tocht in Meeuwen (Limburg)

De plaatselijke wandelclub Donderslagtrippers organiseerde in de gemeente Meeuwen de beschermde tocht. Het was druk in en rond de startlocatie ’t Heem. 1407 wandelaars kregen de organiserende club over de vloer. Verschillende afstanden werden uitgetekend 2 t.e.m. 20 km en liepen door de landelijke omgeving en bosrijke gebieden.

Eens de regenwolken verdwenen waren kwam de zon erdoor en was het vanaf dan genieten van een stralende winterwandeling. Zoals gewoonlijk kies ik voor de 12 km. Eerst passeerde je de woonkern, de nieuwe appartementen en wooncentrum voor de derde leeftijden. Eens daar voorbij had je de natuur voor je liggen. Je wandelde in de bosrijke gebieden Wijshagenheide en de Bunders zoals het in de volksmond wordt genoemd. Het was genieten van de mooie boswegeltjes in afwisseling met groene weidelandschappen. Vervolgens kwam je aan in de gemeente Wijshagen.

         

De gemeente Meeuwen en Wijshagen zijn deelgemeenten van Gruitrode Meeuwen en wordt voor het eerst vermeld in 1146 als Mewa. Voor dat je aan de tussenstop het buurthuis aankwam, wandelde je langs de parochiekerk van Wijshagen, De Onze-Lieve-Vrouw-Ten-Hemelopnemingkerk. De oudste kerk, toegewijd aan O.L.-vrouw, zou een stichting van O.L.-Vrouwekapittel uit Maastricht zijn. Deze stond het patronaatsrecht af aan de abdij van Herkenrode. Bezienswaardig in de kerk zijn de klokken (1427), een 12de-eeuwse doopvont (een van de oudste van West-Europa) en een aantal laatgotische beelden. Het is neoromaans van bouw. Van de kerk zoals ze in 1887-1888 verbouwd is, blijft nu alleen de toren over. In 1968 heeft men de kerk uitgebreid.

         

Na een korte pauze wandelde je verder de natuur in tot aan het archeologisch park De Rieten. Het is een verhaal van mensen die 2400 jaar geleden in deze regio leefden. De ontdekking van de grafheuvels in 1984, met zijn rijkdommen vervaardigd uit aardewerk, ijzer, brons, en zelfs goud vertellen een boeiend verhaal. Er leefde hier een volk van landbouwers, veetelers en ambachtslieden. Hun leiders hadden handelsrelaties met de Kelten die in Centraal-Europa.
De Rieten was een begraafplaats van deze leiders die deel uitmaakten van de elite, de vondsten worden bewaard in het Gallo-Romeins museum in Tongeren. Gemeente Meeuwen-Gruitrode vond dat de vindplaats in de deelgemeente Wijshagen in de schijnwerpers mocht staan. De aanwezigheid van bronzen vaatwerk en bijgaven in voorhistorische graven is in ons land zo uitzonderlijk dat vondsten van die aard zonder meer opzien baren.

Eens uit de natuur kwam je terug in het centrum van Meeuwen. Voor dat je de eindstreep bereikte passeerde je een Kiekapel, gebouwd in 1879 door Petrus Jacobus Indeken en zijn echtgenote Hendrica Deckers. Het is een bedevaartsoord geworden voor zieke en onrustige kinderen en verder ook voor alle andere kinderziekten. De volledige uitleg van de kapel vind je in de fotoreportage.

         

Bedankt aan de wandelclub de Donderslagtrippers voor deze mooie winterwandeldag in en rond het bosgebied van Meeuwen.

Verslag: Theo Vallons
Fotoreportage (Theo Vallons) 

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate