Door de prachtige bossen van het Zoniënwoud

Geschreven door op 26-11-2017

Door de prachtige bossen van het Zoniënwoud

Vandaag zijn we te gast bij de IJsetrippers in Hoeilaart. Op het programma staat een wandeling door het Zoniënwoud. Ze voorspellen voor de streek rond Overijse fris maar droog weer en wat zon, perfect wandelweertje als je het mij vraagt. Wij vertrekken met een bus vanuit Gits met de wandelclub Voetje Voor Voetje. Rond 9 uur zijn we reeds ter plaatse en op de daken ligt er nog een rijmlaagje. 

De Zoniënwandeltocht is een unieke wandeling doorheen het grootste woud van Vlaanderen. En nu in de herfst staat het woud er zeer kleurrijk bij met al zijn herfstbladeren. De kleine wandelingen blijven in Jezus-Eik. Jezus-Eik dankt zijn ontstaan aan een miraculeus O-L-Vrouwbeeldje, ooit opgehangen aan een oude eik in het Zoniënwoud. Vrome verhalen maakten melding van een mirakel, zodat op die plaats een Kapel werd opgericht. En zo vonden er ook bedevaarden plaats.

         

Wij kozen voor een mooie 19 km doorheen het bos en zo komen we ook door het Arboretum een schenking van het Koningshuis en zo terug naar Jezus-Eik waar talrijke restaurans het wildmenu aanbieden. De andere afstanden trekken richting Welriekende dreef, waar ook de Kapel van Welriekende staat. Onze Lieve Vrouw werd aangeroepen om bijstand af te smeken tegen koortsaanvallen, doch geleidelijk evolueerde het heiligdom tot een bedevaartsoord waar de jonge meisjes uit de omgeving kwamen bidden om snel een goeie echtgenoot te vinden. Vandaar dat het vaak getooid was met kousenbanden.

         

Hoeilaart is trouwens een Nero-gemeente, Marc Sleen heeft het oud stationnetje van Hoeilaart gebruikt als thuisbasis voor de woning van Nero. En daar hoort ook de Wafelenbak bij! Maar voor de wafelen waren we net te laat waarschijnlijk geen ingrediënten meer beschikbaar helaas. Maar we hebben toch enorm genoten van de wandeling in het Zoniënwoud. Zeker een aanrader voor iedere wandelaar die eens van de rust en de prachtige kleuren van het bos wil genieten.

Verslag: Patrick Olivier
Fotoreportage (Patrick Olivier)

De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate