Prachtige Sint-Niklaastocht in Meeuwen-Gruitrode

Geschreven door op 25-11-2017

Prachtige Sint-Niklaastocht in Meeuwen-Gruitrode

Op zaterdag 25 november trokken we naar Meeuwen-Gruitrode. Het unieke landschap van De Duinengordel, vormde vandaag het decor van onze wandelbestemming. In deze schitterende omgeving organiseerde wandelclub WSV Gruitrode reeds voor de 47e maal hun Sint-Niklaastocht. De naam zegt het al “Sint-Niklaastocht”, voor de kleinste onder ons hebben de organisatoren een speciaal parcours uitgetekend. Dit parcours leidt naar een plaats in het bos, waar je bij Sint-Niklaas terecht komt.

We waren vroeg ter plaatse, parkeren vormde geen probleem. De Harmoniezaal in Meeuwen was de vertrekplaats van de traditionele Sint-Niklaastocht. Na de nodige inschrijfformaliteiten, en nog enkele foto’s van de medewerkers te nemen, gingen we op weg. De wandelaars konden kiezen uit verschillende afstanden van 3 – 5 – 7 – 11 - 16 en 19 km. Onze keuze was vlug gemaakt, we kozen voor de 19 km. Via soms smalle bospaadjes en stille rustige landelijke wegen, stappend naast weilanden en akkers, gaat het in de richting van Gruitrodebos en heide. Met de herfstkleuren op zijn mooist, bij de opkomende zon, en de prachtige wolkenformaties, is het volop genieten van deze prachtige natuur. Veel te snel bereiken we de rustpost. Een korte rustpauze, wat foto’s van de medewerkers nemen, zijn we klaar om verder te gaan.

           

Hier hebben de parcoursmeesters een prachtige lus van ca 8 km uitgetekend. Even hebben we wandelaars in beide richtingen, wat snel is opgelost. Verder gaat het via prachtige boswegen, richting Oudsberg. Een natuurgebied dat zich in de ca 3000ha grote Duinengordel bevindt. Al snel bereiken we de Oudsberg, deze staat bekend als de grootste en hoogste open stuifduin van Vlaanderen. Een landduin die 40m boven het Kempisch Plateau uitsteekt. Het blijft heerlijk genieten, een stukje Limburg zoals je dat nog maar zelden vindt. Een zand- en duinenlandschap met een grootte van ca 225 ha. Op de landduinen maak je kennis met de kracht van het zand, je voelt en ziet het overal. We genieten volop van een verbazend stukje natuur, hectare ongerepte landduinen. Verder gaat het over soms smalle zanderige boswegen en weidse zandvlaktes. Andermaal komt de rustpost met rasse schreden naderbij. In de rustpost zijn heel wat wandelaars aanwezig, er heerst een gemoedelijke sfeer. Na wat eten en drinken zijn we klaar om de slotkilometers aan te vangen.

            

Via prachtige zanderige boswegen belanden we terug in het duinengebied. Het is heerlijk wandelweer, en genieten volop van de natuur en het landschap. We stappen nog een flink stuk door, over zanderige boswegen. Met nog een passage langs een boskapel, en een bezoek aan de Sint en zijn zwarte pieten. De Harmoniezaal komt binnen bereik, het bleef verbazend mooi en genieten.

Einde van een zeer mooie herfstwandeling doorheen de prachtige natuur van Meeuwen-Gruitrode en omgeving. Met dank aan het bestuur en al de medewerkers van wandelclub Gruitrode voor deze mooie tocht. Dit was puur wandelplezier, tot een volgende tocht.

Verslag: Jos Van Dingenen 
Fotoreportage (Jos Van Dingenen) 

De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate