Wintertocht in Schalkhoven Hoeselt (Limburg)

Geschreven door op 29-11-2017

Wintertocht in Schalkhoven Hoeselt (Limburg)

In een klein gemeentezaaltje ‘t Schalkske werd op 29 november het vertrek gegeven voor de wintertocht die georganiseerd werd door de wandelclub De Rommelaar. De afstanden waren combineerbaar 4A-8A en 4B-8B. Een grijs wolkendek schrikte de 330 wandelaars in de voormiddag niet af om een stevige wandeling te maken. De wandeling ging door het Haspengouwse landschap, het erfgoed en de rijke geschiedenis in en rond Hoeselt.

Schalkhoven is een deelgemeente van Hoeselt. De parcoursmeesters hebben voor schitterende tochten gezorgd in een Haspengouws landschap. Mijn eerste afstand is 8A. Zo wandelde je onmiddellijk in de akkers en het weidse natuurlandschap. Je wandelt langs de akkervelden van vers uitgekomen grassprietjes na het oogsten van de gewassen en de vele percelen van koolzaden, waar olie wordt uitgehaald.

         

In de natuur wandelde je onder groen blijvende maretakken. Deze komen het meeste voor in het oosten van België. Het ontstaan van een maretak komt door de zaad van een witte besachtige vrucht dat door de vogels worden verspreid. De maretak leeft op bomen. Het is een halfparasiet voor water en zouten is de plant afhankelijk van zijn gastheer. De maretak wordt ook vogellijm of mistel genoemd, of met de Engelse naam mistletoe aangeduid. In de kersttijd en rond de jaarwisseling wordt soms een maretak als versiering opgehangen. Het gebruik wil dat iemand die eronder staat straffeloos gekust mag worden.

Vervolgens wandelde je verder de natuur in via de Zevenbunder bereik je een bosrijk Bronnengebeid van onze Keltische voorvaderen. Daarna bereik je het dorpje Sint-Huibrechts-Hern, ook een deelgemeente van Hoeselt. Je wandelt regelmatig op de kapelleroute. Langs de akkerwegeltjes passeerde je regelmatig kapelletjes waaronder 1 van de patroonheilige Sint-Huibrechts-Heren. Het kapelletje werd gebouwd in 1812 ter vervanging van een wegkruis dat ervoor stond, een wegkruis werd geplaatst waar een passant het leven liet meestal door een ongeval.

        

Zo bereikte je de startzaal via het waterkasteel van Schalkhoven gebouwd in 1588. Na even pauzeren wil ik de 4kmA eraan breien. Even verderop van het startplaats brengt een veldwegje doorheen een vochtig en vijverrijk gebied, dat Teugelenkupke wordt geheten. Verder bereik je het Hellegat het vochtigste laagste gebied van Hoeselt waar in de jaren 50 de fameuze Hoeseltse Motorcross wedstrijden werden georganiseerd. Daarna bereik je opnieuw de zaal, waarbij je langs de Sint-Brixuiskerk passeert uit 1929.

Ik heb ervan genoten van de winterwandeling. Proficiat aan de parcoursbouwers voor de mooie uitgestippelde wandelingen en aan de vrolijke vrijwilligers in de zaal.

Verslag: Theo Vallons
Fotoreportage (Theo Vallons)

De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate