24ste Mijnmomumentenwandeling in Winterslag Genk

Geschreven door op 02-12-2017

24ste Mijnmomumentenwandeling in Winterslag Genk

Elk jaar organiseert de wandelclub WSV Winterslag hun Mijnmonumentenwandeling op de site van de koolmijn van Winterslag. De inschrijving had plaats in een prachtige barenzaal van de elektriciteitscentrale. De afstanden waren netjes uitgeschreven en het was een succes, de organiseerde wandelclub kregen maar liefst 1225 wandelaars over de vloer.

De wandeling kwam in 1994 tot stand als eerbetoon aan de mijnwerkers en hun gezinnen, maar ook omdat de jeugd en latere generaties zouden weten waarvoor het mijngebouw stond. Er worden vele zaken in ere gehouden, o.a. de tentoonstelling over het mijnverleden op de site van Winterslag en ook het Mijnwerkerskoor dat in 1988 werd opgericht. Ze zijn enig in de Benelux en treden verschillende keren op in binnen-en buitenland. Op 4 december met de verjaardag van H. Barbara, de patroonheilige van de mijnwerkers, houden ze hem nog steeds in ere door op te treden in de plaatselijk omgeving.

        

Bij het vertrek van de wandeling (15 KM) met twee tussenstops ging je eerst langs de mooie gerestaureerde gebouwen om zo de bossen van Winterslag te bereiken. Met heel wat mooie boswegeltjes bereikte je het Limburgs Landschap Hengelhoef op het grondgebied Houthalen/Helchteren. Het is een vakantiepark midden in het groen met heel wat bungalows. Je wandelt in de bossen en mooie dreven tot je een mooi klein kasteeltje passeerde het Engelhof (Hengelhoef). Beetje verder was de eerste tussenstop het bezoekerscentrum dat voor deze speciale gelegenheid was opengesteld. In een warme locatie dronk ik een lekkere tas koffie om daarna de rest van de km aan te vatten.

         

Kris kras wandelde je verder in de bossen van Hengelhoef om daarna Zonhoven te bereiken. Zonhoven is een groengemeente met heel veel wandelroutes. Je wandelt langs het natuurreservaat de Teut-Tenhaagdoorn van agentschap voor Natuur en Bos, met een oppervlakte van 2000ha. Achtereen is er een natuurgebied Zonhoverheide met de witte zandduinen. Eens je in Winterslag terug aan kwam kreeg je de volgende tussenstop. De rest van de afstand wandelde je in het centrum van Winterslag. Voordat je terug in de zaal arriveerde wandelde je door de tuinwijk dat door de Mijn werd gebouwd voor de Mijnwerkers.

        

Het was een geslaagde wandeling. Proficiat aan de parcoursmeesters voor de mooie uitgestippelde routes en de fijne vrijwilligers in de zaal.

Verslag: Theo Valllons
Fotoreportage (Theo Vallons)

De wandelclub

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate