Kerstmarkttocht te Gits

Geschreven door op 03-12-2017

Kerstmarkttocht te Gits

Vandaag is het een wandeling bij mijn eigen club 'Voetje voor Voetje'. De opbrengsten van de tocht gaan integraal naar dagcentrum van Dominiek Savio voor mensen met motorische beperking. In het begin van de jaren vijftig stonden in de wijk Onledemolen, het kasteel Mariasteen en een klooster.

In het kasteel bevond zich een school voor lichamelijke opvoeding, waaruit een Hoger Instituut voor Kinesitherapie en Ergotherapie groeide, het eerste in Vlaanderen. Toen het klooster leeg kwam te staan, werd op vraag van de Brugse bisschop Emiel Jozef De Smedt een school en een internaat opgericht voor kinderen met een fysieke handicap. De bedoeling was, in functie van de opleiding in het Hoger Instituut, beroep te kunnen doen op artsen, paramedici en studenten. Hiermee werd de basis gelegd van een centrum voor gehandicaptenzorg met een grote diversiteit. De stichter en organisator was de West-Vlaamse priester Dries Favorel (1923-2009). Hij werd in 1988 opgevolgd door priester Pierre Breyne en vanaf 2012 door lekendirecteurs.

Het weer is vandaag niet super maar toch zit de zaal om 10 u al reeds bijna bomvol. Ook hebben ze de medewerkers in het nieuw gestoken voor hun Kerst, een prachtig nieuw truitje in een lichtblauw kleurtje. Ik kies vandaag voor de 19 km. Bij het buitenkomen zie ik dat de paraplu’s worden bovengehaald maar dat houdt ons niet tegen.

          

De eerste wandeling is er eentje van rond de 6 km, een korte toer rond de streek om zo terug te belanden aan het VOBO aan het Hof ter Kerst, op 600 m van Dominiek Savio. De tweede wandeling is wel wat verder dit is er een van bijna 9 km, voor sommige oudere mensen al iets aan de lange kant! Maar iedereen kiest vrij zijn afstand uiteraard. Het nadeel in de streek is ook dat de rustposten wat beperkt zijn.

De 9 km lus gaat door het Huwyns bos, het nieuwe gedeelte. Het is nog altijd mistig, maar het regent niet meer. Ondertussen heb ik wat sfeerbeelden genomen van het herfstachtige landschap, dat Gits en Hooglede mij geeft. De tweede rustpost is in de vakantiehoeve Bouckenhove, die deel uitmaakt van het Plattelandstoerisme, een heel mooie hoeve.

         

Nu rest mij nog een 6 tal km tot aan de start. Eerst keren we terug naar het andere deel van de Huwynbossen. Onderweg zien we her en der nog mooie kapelletjes die er nog overgebleven zijn. Ook is er op de Heihoek een wandeling van rond de 7 km die je kan volgen op de wandelborden. Op 1 km van de start mogen we nog eens genieten van een aangelegd stukje Bos, die nog iets van de herfstkleuren heeft overgehouden voor ons. In de zaal aangekomen, moet je al zoeken om een plaatsje te vinden. Er is een groep aangekomen met greyhonden. Heel lieve honden wel wat schuw maar dit zou aan hun verleden te danken hebben. Het was een landelijke herfstachtige wandeling rond het gebied van Dominiek Savio.
Geniet mee van enkele sfeerbeelden.

         

Verslag: Patrick Olivier
Fotoreportage (Patrick Olivier)

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate