De Sint en Piet, wandelen in Moerbeke – Waas.

Geschreven door op 03-12-2017

De Sint en Piet, wandelen in Moerbeke – Waas.

Moerbeke – Waas is gelegen in de provincie Oost-Vlaanderen. Wandelclub “De Lachende Klomp” hield vandaag zijn jaarlijkse Sinterklaaswandeling. Een bosrijk, zandig gebied tussen de Moervaart en de Zuidlede. Het was bar koud en regenachtig weer. Maar de 1175 wandelaars hadden genoten van deze natuurwandeling.

Men kon kiezen uit verscheidene afstanden. Maar zelfs de korstte afstanden kregen veel natuur te bewonderen. Het pittoreske dorp stapten we even door. Bij de laatgotische kerk (14de – 15de eeuw) stonden we even stil. Sint Antonius Abt is afgebeeld met een varkentje. Dit verwijst naar een lang geleden bedevaart van Sint Antoon met de boeren. Ook het statige gemeentehuis, vroeger het 19de eeuws kasteel van de fam. Lippens, is de moeite waard om te bezichtigen. Het gemeentepark was vroeger het kasteelpark. 
 
            
 
En dan verder stappen langs de bedding van de voormalige spoorweg Moerbeke – Sint Gilles Waas tot aan het station van Moerbeke. Het station is een beschermd monument  en na een restauratie is het nu een deel van de Openbare Bibliotheek. De kleine locomotief voor het oude station, is een restant van de vroegere suikerfabriek (deze bestaat nu niet meer). Voor het oude station staat het bronzen beeld van Meneer Pheip. Een eerbetoon aan het stripverhaal Nero in Moerbeke. 
 
                
 
We wandelden verder naar het Heidebos. Een natuurreservaat van 205 ha. Een bijzonder natuurgebied met een lappendeken van verschillende biotopen van naald, loofbos, struikgewas, afwisselend met heide, akkers, graslanden en dreven. Dit was genieten… Vroeger was het vooral een jachtgebied. Sinds 1997 is het opengesteld voor wandelaars. De Gallowayrunderen die er grazen zorgen voor een gezonde bodem, zodat de heide opnieuw uitbreiding kan nemen. Hier kon men een prachtige fauna en flora bewonderen. Terecht is dit natuurgebied beschermd en erkend als Europees Habitatrichtlijngebied.
 
            
 
Men kon ook wandelen over de idyllische Moervaart met meersen naar het Etbos. De Zuidlede en de Moervaart zijn onderdelen van de rivier de Durme. Het zoete land Waas, waar de geest van Reynaert de Vos nog ronddwaalt is zeker de moeite waard. De bekende Vlaamse dichter uit Moerbeke (1918 – 1998) Anton van Wilderode, vond hier destijds zijn inspiratie. 
 
            
 
Moerbeke, zoveel meer dan suikerbieten en Reynaert de Vos. Vooral prachtige en rustige natuur.
Een dankjewel aan de  Sint en Piet voor jullie bezoek met lekkers. Tot volgend jaar, en tot een volgende wandeling. Bedankt vrijwilligers voor deze puike organisatie.
 
Verslag : Karin Moens
Fotoreportage : Frans Deflem
Fotoreportage : Willy Palmkoeck

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate