Sint-Elooi-wandeling in Romsée met eerste sneeuw

Geschreven door op 03-12-2017

Sint-Elooi-wandeling in Romsée met eerste sneeuw

We trekken voor onze zondagse wandeling naar Romsée. Romsée (in Waals: Roumzége) is een deel van de gemeente van Fléron gelegen in het Waalse gewest in de Provincie Luik. Het is een volwaardige gemeente voor de fusie van de gemeente van 1977.

In 1976 voor de fusie, had Romsée 1014 inwoners. Agrarische activiteiten was typerend voor het plateau van Herve; vee in een bosrijke landschap met tal van hagen en fruitbomen (appel, peer & pruim). Vanaf begin van de XIXe eeuw, de winning van steenkool, mijnbouw werd geïndustrialiseerd. De mijn van Wérister had tot 2000 mensen in dienst en heeft meer dan 600.000 ton per jaar geproduceerd. Ze werd gesloten in 1967.

We zijn te gast bij wandelclub ” Black and White “ met betrekking tot de oude mijnactiviteit in Romséé. We starten vanuit zaal Georges Mawet, we lopen aanvankelijk wat tussen de bebouwing, waarna we de rustige wegen gaan opzoeken. We lopen zowat op een plateau en krijgen prachtige vergezichten aangeboden over de streek. Een brokkenpad neemt ons verder mee en brengt ons in een bosrijke omgeving. Het wordt een opeenvolging van smalle slingerende paden, brokkenpaden en holle wegen door de vallei van de vesder. Het is lichtjes beginnen sneeuwen.
   
              

Wat later komen we aan in Chaufontaine en we lopen een beetje langs een drukke weg naar het dorpje Prayon naar de eerste rust in zaal La Mange. Prayon heeft een belangrijk industrieel verleden gehad in de metallurgie van non-ferrometalen (zink-lood-cadmium). De naam is de oorsprong van het chemisch bedrijf Prayon. De heuvels rond het dorp hebben nog steeds sporen van meer dan een eeuw industrie, er zijn plaatsen waar niets groeit.

Hier maken we een lus, we lopen wat tussen de bebouwing al over de parking van een supermarkt en langs de kerk dat ons het dorpje uit brengt. Een smal pad stuurt ons naar omhoog, het is hevig beginnen sneeuwen. We krijgen terug prachtige vergezichten aangeboden van het besneeuwde landschap. We duiken naar beneden, lopen terug wat tussen de bebouwing, dwarsen de Vesder en lopen er langs. Een smal pad langs de spoorlijn neemt ons verder mee. Onder de spoorweg door, we worden naar omhoog gestuurd voor een volgende bosomloop op smalle slingerende paadjes die op sommige plaatsen vrij gevaarlijk waren langs de rand van een afgrond.

        

We verlaten de bosrijke omgeving en lopen langs het station en eventjes door de bebouwing. Een brokkenpad neemt ons verder mee en zet ons af op een smal pad, op naar een volgend bosdoorsteekje. We verlaten het bos, lopen langs de spoorlijn die we dwarsen en nog door wat bebouwing naar de rust, het blijft maar sneeuwen.

Hier maken we gebruik van om de inwendige mens een beetje te versterken met een lekkere kop koffie en een rijsttaartje. Daarna lopen we terug door het centrum, naar een drukke baan waar we langs lopen. We passeren een visvijver, de vissers zitten er te vissen, verscholen onder een grote paraplu tegen de sneeuw.

        

Een smal pad neemt ons verder mee, we worden gestaag naar omhoog gestuurd door het ondergesneeuwde landschap. Het blijft maar duren, gaat verder over smalle paden tussen de weiden en de onder gesneeuwde akkers in stijgende lijn met prachtige vergezichten van de ondergesneeuwde streek. Een ondergesneeuwde weg brengt ons op de laatste rust in Magnée in een parochiezaal. We lopen onmiddellijk verder, het dorpje uit en rustige wegen en smalle paadjes nemen ons verder mee en sturen ons terug in de richting van Romsée. Nog door wat bebouwing die ons terugbrengt naar de startzaal. Daar is het een drukste van gewelste en besluiten onmiddellijk te vertrekken na afstempeling van ons wandelboekje. Het was een mooie wandeling door de vallei van de Vesder door het prachtige ondergesneeuwde landschap.

Verslag: Ides Codde
Fotoreportage (Ides Codde)

ONZE
PARTNERS

Webdesign by digicreate